-
Alfa 156 1.9 JTD 105 KM - nowy nabytek
Dzień dobry, witam wszystkich,
Dwa tygodnie temu spełniłem swoje szkolne marzenie i kupiłem AR 156 , powiedzmy że radość jeszcze trwa i mam nadzieję że będzie trwać długo, bo czeka mnie bardzo długa droga- dlatego tez alfa....
Chciał bym się dowiedzieć, w jakim zakresie obrotów 1.9 JTD 105KM ma największy moment obrotowy?? (przy ilu obrotach się zaczyna a przy ilu kończy)
Bo u mnie wygląda to tak, jadę na 3 biegu- gaz w podłogę, jakieś 1800 obr/min słychać jak turbina się rozkręca- samochód przyśpiesza i nagle w okolicy 2950-3000 obr/min tak jak by się coś wyłączyło czuć taki nagły spadek mocy, ale samochód dalej przyśpiesza ale już nie tak jak w okolicy 2300 obr/min.
-
termostat masz dobry , mialem tak samo po wymianie termostatu kreci sie w calym zakresie obrotow , prawdopodobnie silnik byl nie dogrzany i dlatego tak sie dzialo
-
Ja mam to samo u siebie a termostat nowka niedawno wymieniany.
-
tzn ?? wszystko jest dobrze?? tak ma być???
-
Sam nie wiem, wydaje mi sie ze nie jest to normalne ale napewno nie jest to wina termostatu bo mam go nowego niedawno wymienionego, niebawem wyrzuce katalizator i zaslepie EGR - zobaczymy czy dalej bedzie to samo ...
-
ja EGR już zaślepiłem i to nie zmienia nic, czyli przy 3000 obr/min kończy się jazda tym dieslem ??
-
Użytkownik
Świeżak
Odłącz przepływomierz i się przejedź, jak będzie lepiej to wymiana.
-
już to robiłem jak odpiołem przepływke to do około 3 tys. prawie normalnie a powyżej już nie ma jazdy brak mocy słaba reakcja na pedał gazu wiec przepływke wykluczyłem.
-
Użytkownik
Świeżak
Może coś z ciśnieniem doładowania. Rury między turbiną a kolektorem szczelne? Kopci na czarno?
-
nie puszcza żadnego dymka, czy ciepły czy zimny wszystko tak samo, aha i jeszcze jedna sprawa, jak odpalaja te JTD?? od tykniecia kluczykiem czy wał korbowy musi się przekręcić z 2x i dopiero silnik pracuje?? bo mój tak odpala czy ciepły czy zimny.
Ostatnio edytowane przez puchaty1988 ; 27-03-2011 o 12:42
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia