Lepiej jeździ Ci się dieslem bo pewnie wcześniej też miałeś diesla i jesteś przyzwyczajony do jego charakterystykiJa przyzwyczajony jestem do benzyny i nie mogłem oswoić się z kulturą pracy diesla, odcięciem po 4 tys. obrotów itp. Diesel będzie cichszy w trasie przy dużych prędkościach, przy jeździe w mieście i z rozsądna prędkością benzyna jest cichsza. Jeśli sporo jeździsz w trasy diesel nie jest złym wyborem, Giulietta na pewno odwdzięczy Ci się niskim spalaniem
Jak dostaniesz już swój samochód to podziel się wrażeniami z jazdy
![]()
Dieslem i benzyną jeździ się po prostu inaczej.
Sprint do setki jest domeną benzyniaków, elastyczność - diesli.
Przy tej samej mocy odczucia z jazdy są takie, że 2,0jtdm jest zapewne bardziej dynamiczne oraz cichsze od 1,4MA.
QV to inna liga.
Najważniejsze, że jest Turbo! A z turbo zawsze jest dobrze.Bo nawet jak nie jest, to może być.
Ale ta cena z kosmosu za Giulietty z dieslami...
Odnośnie tego Golfa, to jw. - może być subiektywnie bardziej dynamiczny.
W Dieslu moc ma drugorzędne znaczenie, ważniejszy jest przebieg momentu.
Do mocy maksymalnej nigdy się nie dochodzi, bo tam już nie ma ciągu, tylko hałas.
Zaczynałem zabawe z BMW 5 okolo 320KM biturbo (służbowy, po szefie), potem jakies A4 (też Diesel) i innestąd może sentyment do "ropniaków". Miałem kiedys prywatnie Nissana Note benzyniaka - i długo nim nie pojezdzilem - zamieniłem na Qashqai-a w Dieslu. Lubię tą charakterystykę "dieslowską".
Napewno jak dostanę Julcię to sie podzielę (obiektywnie) z wrażeń![]()
Andrzeju, 170konny turbodiesel nie jest bardziej elastyczny od 170konne turbobenzyny.
W pełni zgadzam sie z kolegą
---------- Post added at 21:59 ---------- Previous post was at 21:52 ----------
ciekawy artykuł odnosnie elastyczności silnika: http://motoryzacja.interia.pl/hity_d...i-swiat,921809![]()
Teraz Benzyna też ma turbinę, także zarówno przyśpieszenie jak i elastyczność jest po stronie dobrej benzyny a taką jest Multiair. Wrażenie jest takie że Diesel mocniej "ciągnie" ale wskazówka prędkościomierza szybciej wspina się w górę właśnie w benzynieParametry obu silników porównali testerzy (źródło Auto Motor i sport) i oto wyniki : przyśpieszenie 0-100 - MA - 7.9 s, JTDM2 - 8.8 s, elastyczność 60 - 100 na V biegu MA - 8.1 JTDM - 9.2, elastyczność 80-120 na V/VI biegu - MA - 8.3/10.0, JTDM - 9.4/11.9 s. W każdej kategorii Diesel dostaje bęcki
Obecnie silnikom Diesla pozostało jedynie niskie spalanie, tylko ile trzeba przejechać żeby zwróciła się kwota 12tys. zł którą zapłaci się więcej w salonie?
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Ale autor tekstu porownuje wolnossącą benzyne z uturbionym dieslem co jest totalnie bez sensu, bo jasne jest, ze diesel zbiera się szybciej od dołu w przypadku tego zestawienia.
Tylko ze Giulietta nie wystepuje z silnikami bez turbiny, dlatego czas sie pogodzić z tym, ze dieselek 2.0 170KM bedzie nie tylko slabiej przyspieszal, ale bedzie tez mniej elastyczny niz 1.4 MA 170KM ... a co dopiero potwor z wersji QV który zjada wszystkie diesle Alfy na sniadanie... i przy okazji zjada tez tony paliwa![]()
Czas zrewidowac swoje poglady Panie kolego![]()