Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 113

Temat: Jak myślicie ? Fiat sprzeda Alfe Romeo Volkswagenowi ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Nie zapominajcie, że Alfa jako marka przynosiła przez ostatnie lata długi dla Fiata i to, co dzieje się od kilka lat to próba sprawienia, żeby marka zaczęła na siebie zarabiać, dlatego jedyne co pozostaje nam teraz, to podniecać się malutkim MiTo, czy bezpiecznym i pojemnym hatchback'iem pokroju Gulietty... dlatego też nie mamy następcy IMHO niebywale pięknej Alfy GT, czy modelu 166. Niby ma powstać nowa Alfa 4C i Giulia, ale ta pierwsza będzie tylko FWD, a ta druga będzie mieć silnik od Chryslera - Pentastar TBI z systemem MultiAir, który na dziś dzień jest największą zagadką i tajemnicą.
    Uczucia są mieszane, bo pomimo, że Sergio Marchionne zarzeka się, że nie sprzeda nikomu marki Alfa Romeo, FIAT, którego jest szefem, powoli przejmuje Chryslera i nie jesteśmy w stanie przewidzieć czy w Alfach za 5-10 lat nie będzie więcej części Chryslera, niż Fiata.

Jako, że generalnie jestem optymistą, mam nadzieję, że Giulia będzie godnym następcą AR159 i powoli odrodzić się marce i stanąć na nogi (Giulietta i MiTo już to robią), bo mam zamiar z mojej AR156 przesiąść się właśnie do Giulii Nuova z motorem 3,3 V6 TBi MA Pentastar :-)

Pozdrawiam,

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Ludvigus Zobacz post
    Niby ma powstać nowa Alfa 4C i Giulia, ale ta pierwsza będzie tylko FWD
    A skąd ta informacja?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał Ludvigus Zobacz post
    Niby ma powstać nowa Alfa 4C i Giulia, ale ta pierwsza będzie tylko FWD, a ta druga będzie mieć silnik od Chryslera - Pentastar TBI z systemem MultiAir, który na dziś dzień jest największą zagadką i tajemnicą.
    4C FWD? Skąd ta informacja ? (EDIT-ale się obudziliśmy w tym samym czasie z Radziem, tylko ja dłużej potem pisałem ) będzie to klasyczny supersportowy "maluch" - motore centrale, trazione posteriore

A w temacie - jeśli chodzi o to, czy Fiat zepsuł i jednocześnie naprawił Alfę? To dokładnie to samo, co VW zrobił z Lambo, (a w międzyczasie Fiat z Ferrari - ?)...

Ja mam tylko nadzieję, że nie będzie żadnego przypadku rebadgingu tak prostego jak 300C Thema, żeby np. do Jeepa Patriota przylepić logo Alfy (nawet, jakby dołożyli scudetto )

A jeśli chodzi o historię Alfy i stosowanie w niej awangardowych rozwiązań technicznych, to niestety jest masę przykładów różnych innych marek, które stosowały kiedyś różne unikalne rozwiązania (techniczne/stylistyczne/silnikowe), a teraz lecą w masówkę i kupują całe modele/silniki od innych, zupełnie odcinając się, świadomie lub nie, od własnej przeszłości... (porównajcie sobie Renault Avantime do Samsunga SM5 (przepraszam-Renault Latitude)...)
    Dla mnie pozytywem jest to, że Alfa nie tylko pokazuje własne projekty, jak 4C i jeszcze deklaruje, że będzie je produkować, a dyrektor, który opowiada o tymże 4C odwołuje się do "duszy Alfisti", na którą będzie oddziaływał ten samochód...
    Ostatnio edytowane przez dakoolk ; 29-03-2011 o 15:33
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post

Dla mnie pozytywem jest to, że Alfa nie tylko pokazuje własne projekty, jak 4C i jeszcze deklaruje, że będzie je produkować, a dyrektor, który opowiada o tymże 4C odwołuje się do "duszy Alfisti", na którą będzie oddziaływał ten samochód...
    deklaracje były także przy 159 GTA , MiTo GTA ( tu nawet chyba coś wiecej niż deklaracje ) i co ??? zabrakło $$$ na niszowe wersje ,więc jestem sceptykiem odnośnie wdrożenia seryjnej produkcji 4C ale oczywiście trzymam kciuki . W koncernie VW znalazłyby się napewno pieniądze na takie wersje .
    Ostatnio edytowane przez rafter ; 29-03-2011 o 13:45
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    deklaracje były także przy 159 GTA , MiTo GTA ( tu nawet chyba coś wiecej niż deklaracje ) i co ??? zabrakło $$$ na niszowe wersje ,więc jestem sceptykiem odnośnie wdrożenia seryjnej produkcji 4C ale oczywiście trzymam kciuki . W koncernie VW znalazłyby się napewno pieniądze na takie wersje .
    Wcześniej jeszcze nie śledziłem aż tak bardzo niusów związanych z Alfą (historia mojego alfaholizmu jest krótka i burzliwa ), ale niestety możesz mieć rację, co pisałem już wyżej BO naprawdę bardzo wątpię, że Marchione znajdzie klientów na Lancię 300C i Grand Voyagera (Chociaż Fiatowi Freemont przy odpowiednich cenach dawałbym pewne szanse). Tak samo pisałem też, że VW mogłoby zależeć na powodzeniu projektu 4C, żeby za rok wypuścić Audi R4
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Nie przypominam sobie jakichkolwiek deklaracji ze strony Alfy o seryjnej produkcji ani 159GTA, ani mito GTA. Ta pierwsza gdyby nie motoryzacyjni paparazzi nigdy byśmy się o niej nie dowiedzieli. A druga wyprodukowana w jednym egzemplarzu, oficjalnie pokazywana ale bez jakichkolwiek danych technicznych ani zapewnień. Przy 4C jest inna sytuacja. Alfa Romeo oficjalnie informuje o produkcji seryjnej, podana jest specyfikacja techniczna, podpisana jest umowa z Dallarą, nieoficjalnie przyjmowane są już zamównienia.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Scuderia
    Mieszka w
    Mrozy
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r

Domyślnie

Fiat w tym roku pogrzebał Lancię, która jest sprzedawana ubrana w Chryslera. Nie chce mi się wierzyć, że sprzeda Alfę. Z czym wtedy zostanie? Ferrari i Maserati to nisza, które nawet z Fiatem nie są utożsamiane. Lancia to prawie trup, podtrzymywany jeszcze przy życiu. Jest tylko ta Alfa, która bądź co bądź jest jeszcze dobrze odbierana, ma wizerunek auta dla indywidualisty, ma chyba najliczniejsze grono oddanych fanów. Taka marka jest potrzebna Fiatowi tak samo jak Infiniti - Nissanowi czy Lexus - Toyocie. Taka droższa marka jest zawsze poligonem do wprowadzania nowych technologii, pewnej manifestacji możliwości technicznych czy budowania prestiżu.
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Użytkownik Rowerzysta Avatar krzyslikejazz
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    Audi A4 B6 1.8T Quattro Avant Bex Sline, kiedyś Alfa 164, Nissan Primera GT

Domyślnie

Silniki silnikami, ale alfa powinna mieć też napęd na tył. Jakby miała alfa wyglądać tak jak passat to ja dziękuję.
    Oddanie marki w Niemieckie ręce nie zabije tak jej ducha, jak zmiana wyglądu, albo wprowadzanie coraz mniejszych silników z turbo. Alfa to nie auto które ma konkurować z mikrą.
    Moja 164 była cudowna, ale myślę, że 75 w swoich latach było jeszcze fajniejsze. Co mamy teraz?
    To co teraz widziałem te modele Lancii to jakaś amerykańska masakra hamburgerowa.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

I prędzej Fiat zrobi taką masakrę z Alfy niż VW. Wystarczy popatrzeć na Seata, wg mnie jak na auta VW są ładne np nowa Ibiza i uważam że VW zrobił by wiele dobrego dla Alfy, na pewno nie dostały by designu prosto z VW (tak jak Seat), choć zapewne część gratów by przełożyli. Piech doskonale zna wartość Alfy i przede wszystkim jej historii, nie pozwoliliby sobie na zniszczenie tego wszystkiego i tak jak już ktoś wcześniej pisał VW nie ma sportowej marki premium dla przeciętnego obywatela. Chcieli zrobić to z Seatem ale nie wyszło a Alfa ma wszystkie atuty (największy w postaci historii) żeby przywrócić ją do świetności. U Fiata będzie istniała tak jak teraz jako pseudosportowe auta które ze sportem mają wspólną jedynie dynamiczną linię.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post
    (porównajcie sobie Renault Avantime do Samsunga SM5 (przepraszam-Renault Latitude)...)
    Avantime to auto dość dyskusyjne i wzbudzające emocje, które np mnie się podoba. Jest oryginalne i nikt nigdy Avantime'a nie pomyli z Koreańskim ani Niemieckim, ani Włoskim czy też Amerykańskim samochodem.

Jeśli chodzi o Latitude i zobaczeniu pierwszej reklamy w tv zacząłem gmerać po necie bo coś ta stylizacja taka niefrancuska.

A jeśli chodzi o rzeczony w reklamach luksus to ja mam innego faworyta z Francji.

Piech stwierdził "Volkswagen ma czas". Dzisiaj Marichone ma plan, koncepcję i inne takie tam, ale co będzie za 5 lat to możemy jedynie gdybać.