Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Gaśnie gdy się nagrzeje 2.0 TS

maniek_brt
    Gość

Unhappy Gaśnie gdy się nagrzeje 2.0 TS

Witam,
    proszę o pomoc.
    problem dotyczy alfa 166 2.0 TS
    podczas jazdy gdy dojeżdżam do skrzyżowania bądź stanę jak jest auto rozgrzane 90 stopni to gaśnie i można go kręcić nawet nie zająknie, po odczekaniu ok 20 min i częściowemu ostygnięciu odpala normalnie i tak do ponownego rozgrzania się...
    problem wiadomo bardzo uporczywy dla tego oczekuję od was fachowej i szybkiej porady..

proszę o pomoc..
    dziękuję i pozdrawiam

maniek_brt

ViP Maniak resoraków Avatar majk
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ALFY

Domyślnie

najprawdopodobnie uszkodzony czujnik położenia wału ( typowe objawy )

piechcik4
    Gość

Domyślnie 2,0 ts Silnik złapał temperature powyzej 90 stopni , zgasl i nie odpala

Witam bardzo serdecznie posiadam Alfe 166 2,0 ts rok 1999. Wczoraj po dłuższym postoju auta przez jakies 2 miesiace postanowiłem go przepalic. Gdy Silnik zagrzal sie, temperatura skoczyla powyżej 90 stopni i zgasł. Poczekalem kilka minut i odpalil i znowu zagrzał sie powyrzej 90 stopni i zgasl, poczekałem ponownie i odpaliłem ale przy tym odpiąłem czujnik temperatury bo zaniepokoiło mnie to, że nie włacza sie wiatrak i po odlaczeniu owego czujnika wiatrak chodzil caly czas i moglem jechac dalej. Dzis gdy odpalilem auto przejechalem kawalek , silnik znowu złapal temperature i zgasl i juz nie odpalal nawet po kilku minutach, nie pomogło nawet odpinanie czujnika temp. Co jest nie tak? prosze o pomoc. Z góry dziekuje

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Cytat Napisał piechcik4 Zobacz post
    po dłuższym postoju auta przez jakies 2 miesiace
    Witam,
    Oczywiście sprawdzaleś poziom oleju i płynu chłodzącego przed odpaleniem i jazdą??
    A na zimnym zapali? Jeśli tak to może jakiś czujnik padł np. położenia wału, temperatury??
    Jeśli wszystkie płyny są i pali na zimnym to najlepiej pod kompa podpiąć i sprawdzić.

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Najprawdopodobniej masz za mało płynu chłodzącego albo coś jest nie tak z jego obiegiem(może pompa wody?). Po odłączeniu czujnika temperatury otwierasz obwód, czyli komp myśli, że ma za wysoką temperaturę i włącza wentylatory na maxa. Dlatego przez chwilę mogłeś jeszcze jechać,bo trochę się im udało schłodzić górę silnika. Ale teraz mogłeś już uszkodzić głowicę.

piechcik4
    Gość

Domyślnie

Płyn chłodzący dolewałem przed ruszaniem, poziom oleju tez sprawdzałem. Próbowałem niedawno zapalac na zimnym i nie odpala. Rozrusznik kręci ale silnik nie odpala i świecą się dwie kontrolki, jedna pokazuje akumulator, a druga olejarkę

ZBANOWANY Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 2.5V6 CF2 4HP20

Domyślnie

Kontrolka akumulatora i olejarki zawsze sie palą gdy silnik nie jest uruchomiony bo pompa oleju i alternator nie są napędzane.

Wit_ek
    Gość

Domyślnie

Czyżby czujnik położenia wału korbowego się skończył?

maniek_brt
    Gość

Domyślnie

Witam,
    tak jak kolega napissał czujnik położenia wału był winien wymieniłem koszt samego czujnika ok140 zł po wymianie wszystko śmiga jak należy....
    dzeki

maniek_brt
    Gość

Domyślnie

Witam,
    na 99% czujnik położenia wału typowe objawy,
    miałem to samo po zagrzaniu sie silnik gasł
    czujki kosztuje w granicach 120/140zł znajduje sie on za silnikiem od strony kabiny w bloku silnika wymiany można dokonać samemu tragedii niema ale potrzebował będziesz kanał dostęp trochę jest ograniczony ale da sie to zrobić jeśli nie czaujesz sie na sile zaprowadz do warsztatu.
    zwróć uwagę na oring który tam jest wciśniety bardzo łatro mozna do uszkodzić albo pozostawić w bloku a pózniej przyciąć go wkładając czujnik
    pozdrawiam
    maniek_brt