Myślę, że warto wybrać sobie ze 3-4 modele biorąc pod uwagę testy (np ADAC) tego konkretnego lub zbliżonego rozmiaru i te kategorie w nich, które są dla nas ważne (dla jednego głośność, dla innego zużycie, mokro, sucho itd). A później (uwaga krypotreklama) napisać do kolegi Roman156 z forum aby przedstawił ich ceny i wziąć najtańszą z nich.
Bo czy naprawdę przeciętny kierowca odczuje różnicę w ułamkach punktów wyrażaną w tych testach ? większe pewnie tak, ale naprawdę trzeba by mieć spore doświadczenie i zjeździć masę modeli opon żeby samemu bez podpierania się testami oceniać.
Czasem w sklepach lokalnie dadzą dobre ceny na ciekawe opony - ja w zeszłym roku kupowałem w Maxx pod Tyczynem (bo widzę że Kolega z Rzeszowa) - mieli tanio stosunkoowo Vredesteiny na przykład - około stówki mniej na sztuce niż w innych okolicznych sklepach. A kiedyś z kolei w Handlopex'ie pobili wszelkie promocje z wysyłkowych sklepów.
Ja zamówiłem barum bravuris 2 w rozmiarze 225/45/17 W z tego względu że znajomy zrobił mi na nie bardzo dobrą cenę![]()
Ja tez jade po oponki jutro i jeszcze sie nie zdecydowalem. Widzialem tylko ze w miejscu do ktorego jade jest promocja na Michelin Energy Saver slyszeliscie moze cos o nich ADAC napisal warunkowo polecane ale co to do cholery oznacza hmm
Szukam opon miękkich, takich które dobrze wybierają i tłumią nierówności - polskie drogi to 99% nierówności.
I mają być ciche. Rozmiar 225/50/R16.
Ostateczna decyzja to albo Dunlop SP Sport 01 albo Uniroyal RainExpert.
Ktoś z Was ma jakies doświadczenia z tymi oponkami?
Ja wlasnei wczoraj kupilem Uniroyal Rain Expert ale poki co nic nei moge powiedziec- przejechalem tylko 10km z predkoscia 50km/h gdyz okazalo sie ze mam peknieta tylna belkeza tydzien powinienem juz byc w stanei sie wypowiedziec
![]()
witam mam zamiar kupić opony letnie. Zastanawiam się nad rozmiarem 225/55/R16. Nie wiem, czy 225 nie będą za szerokie i czy nie będą trzeć z jakiejś strony. Jeżeli ktoś miał do czynienia z tym rozmiarem, to proszę o radę - mam alfę 166
Ja mam założone 215/55/16 letnie i wydaje mi się że 225 na 16" będzie trochę za szeroka .Producent zaleca na felgę 6,5J 16" rozmiar 205/55 ,a na 7J 16" 215/55 .Dopiero na 7,5J 225/45 R17 .