Navi obsługuje się poprzez pokrętło czy poprzez dotyk na ekranie? (o ile ekran jest dotykowy?)
Navi obsługuje się poprzez pokrętło czy poprzez dotyk na ekranie? (o ile ekran jest dotykowy?)
Niestety nawigacja nie ma ekranu dotykowego a sterowanie odbywa się przez pokrętło.
Jak już wcześniej wielokrotnie napisano, wybór nawigacji fabrycznej jest raczej na końcu listy przydatnych i ergonomicznych gadżetów.
Osobiście polecam pakiet Widoczność, a zwłaszcza przyciemnianą (i podobno podgrzewaną) przednią szybę.
Navi obsługuje sie bardzo prosto i niemal intuicyjnie, wpisanie adresu zajmuje niecałą minutę. Ekran dodatkowo wyświetla ciśnienie turbo oraz moc do wykorzystania. Jedyny minus to brak menu w j. polskim. Szkoda ze w Polsce nie działa Trafic info bo to jedyna niewykorzystana opcja.
IMHO zastosowanie dotykowego ekranu w Navi w Julce w obecnej formie nie byłoby ergonomiczne .... już lepsze to pokrętło - przynajmniej jest w zasięgu ręki czego nie można powiedzieć o ekranie do którego dość trudno byłoby sięgać.
Już za późno, bo Julka zamówiona właśnie z Navi, ale zawsze to jakiś ciekawy gadżet. A j. polski w menu to - miejmy nadzieję - kwestia czasu.
Ogólnie nie demonizowałbym czerwonej skóry. Mam ją u siebie, uważam, że wygląda bardzo dobrze, zawsze podobał mi się taki kolor siedzeń. Wraz z czarną podsufitką i szklanym dachem wnętrze prezentuje się bardzo ciekawie. W tej chwili mam przejechane 12 tys km, uważam, że fotele wyglądają bardzo dobrze (fotki gdzieś poniżej). Oczywiście trzeba je pielęgnować bo faktycznie brudzą się od spodni (beżowa skóra w 166 brudziła mi się tak samo), używam od czasu do czasu jakiegoś niedrogiego mleczka i miękkiej szmatki - nie ma problemu, po takim zabiegu wyglądają jak nówki. Jeżeli chodzi o rozciąganie - zaraz po wyjściu z auta faktycznie trochę jest to widoczne (widziałem ostatnio taki sam efekt na skórze w BMW5) ale po jakimś czasie siedziska wracają praktycznie do pierwotnego stanu (no dobra, jakieś minimalne zniekształcenia pozostają ale nie większe niż w innych autach, trzeba faktycznie się przyglądać, żeby to zauważyć).
Na niektórych zdjęciach w gazetach faktycznie kiszkowato to wyglądało, w realu jest inaczej. Chciałem czerwoną skórę i cieszę się, że nie posłuchałem narzekaczy-teoretyków-analityków zdjęć.
Myślę, że po kilku latach skóra (nawet jak się trochę porozciąga i powyciera) i tak lepiej będzie wyglądała niż welur (wiem, że to kwestia gustu). Nikt tez nie wie, jak za kilka będzie wyglądała mikrofibra (chodzi mi o tą "tarkę", nie wiem jak to nazwać - zobaczymy, czy to się nie "wyprasuje").
Załącznik 23399
Załącznik 23399Załącznik 23400Załącznik 23401Załącznik 23402Załącznik 23403Załącznik 23404
---------- Post added at 15:22 ---------- Previous post was at 15:11 ----------
"Podobnie jak przedmówcy odradzam gdyż bardzo szybko się rozciąga i wybłyszcza .... najlepszy tego przykład masz w testowej Julce którą to testowało kilka redakcji w PL .... gdzie można ocenić stopień zużycia fotela kierowcy w stosunku do fotela pasażera. Niestety po kilku tyś km to widać"
Ja tego nie potwierdzam. Przejechane 12 tys.
Tak masz rację, ja napisałem że już lepsze to pokrętło niż ekran dotykowy ... bo do ekranu jest jeszcze dalej... poza tym jak jeździłem testową z Navi to mi subiektywnie przeszkadzała jedna sprawa. Otóż biorąc pod uwagę że szyb przednia julki jest niezbyt wysoka, a swoją przestrzeń zajmuje już lusterko wsteczne, to po podniesieniu ekranu Navi ... praktycznie środkowa cześć szyby była w 3/4 zasłonięta .... może to kwestia mojego nie dopasowania pozycji za kierownicą ... tak jak napisałem, subiektywne wrażenie podczas jazdy testowej ... co nie zmienia faktu że teraz bym pewnie zamówił mimo wszystko
![]()
A powinien - komunikaty TMC nadaje sieć RMF. W moim Navigonie 2310 wszystko działa jak powinno (chociaż przydatność tychże jest mocno dyskusyjna), po małych "modyfikacjach", czyli wpisaniu klucza aktywacyjnego, którego dla Polski u mnie brakowało (kupiłem nawigację przed premierą TMC w Polsce).
Obsługą systemu zajmuje się firma Destia Traffic (http://www.mediamobilenordic.pl/site/index.php?lan=pl) i, przynajmniej na początku, działał tylko na urządzeniach Navigon i Garmin. Proponuję skontaktować się z nimi albo Fiatem.
Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 08-04-2011 o 14:56
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS