Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: [156] oryginalne radio

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

chyba troche inaczej mam to na radiu rozrysowane patrzac na kostke od glosnikow

Ostatnio edytowane przez kenobi ; 08-04-2011 o 12:27
    ..... powered by www.cinsoft.pl

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Kolego Jak masz oznaczone na kostce przy radiu plus to sprawdz czy ten sam plus dochodzi na glosnik na"+" . Bo sprawa sie ma tak ze jak jest odwrotnie to tez gra ale glosnik" bije" odwrotnie , dobija do magnesu i przy glosniejszym graniu sa przestery.... Ja mam akurat naglosnienie z Bos.. ale i tak zmiana radia poprawila jakosc o wiele. A tak informacyjnie dla niektorych -poczytajcie jakies artykuły o audio - papierowe membramy maja BDB wlasciwosci akustyczne tylko wiadomo- parametry , jakosc i producent...Wiadomo ze seryjne naglosnienie nigdy nie nalezy do najlepszych...Ale jak macie mozliwosc to nie testujcie swojego na tanich radyjkach typu So.y bo zajmowalem sie handlem car audio i powiem jedno nawet najwyzszy model So.y nie gra tak dobrze jak najslabszy Alpi.e lub Pione.r.

Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Kolego Jak masz oznaczone na kostce przy radiu plus to sprawdz czy ten sam plus dochodzi na glosnik na"+"
    tak jak pisalem wyzej, dziwna sprawa bo kable biegna od glosnika do kosti calkiem w innych kolorach, takze ktory plus a ktory minus to ja nie mam pojecia, chyba ze da sie to sprawdzic jakos ?? jak z kostki do glosnika kabelki wyprowadzilem i zmienialem strony to glosnik gral zludnie tak samo ....

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Dobra kolego dam ci dwa proste sposoby 1. Jak posiadasz miernik to ustawiasz na "zwarcie"(co po zlaczeniu 2 koncow piszczy ) i przykladasz jeden koniec na odlaczona kostke od instalacji np. na "+" i na wtyczke przy glosniku na "+" - jak zapiszczy to znaczy ze trafiles ten sam kabel. 2. Domowy sposob- Dioda badz zarowka i bateria..-Do jednej nozki diody czy bieguna lampki dolutuj kabelek idacy np. na "+" baterii" potem do drugiego bieguna lampki dolutuj "luzny" dluzszy kabelek , to samo zrob do bieguna baterii (dluzszy po to by starczylo ci siegnac jednym do kostki na ten "+" i do drzwi na glosnik na "+") . Jak przylozysz luzne kable jeden na "+" w kostce a drugi na "+" w drzwiach na kablu i zaswieci sie lampka to BINGO....To tak dziala jak miernik z tym ze swieci . Ale z tego co piszesz ze jest lipa jakkolwiek podlaczysz to raczej do wymiany beda glosniki bo jak podlaczales na KENWOODACH i jest lipa to sprawdzenie kabli to tylko dla pewnosci...Niewiem czy koledzy sie orientuja bo ja jeszcze nie czy w alfie niema fabrycznych zwrotnic gdzies ukrytych??? Ale przy obecnej twojej sytuacji( z tego co pisales ) stawiam na glosniki...

Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

nie mozesz stawiac na glosniki, bo je wymienilem na nowe i nieco mocniejsze, najpierw na tyle byly, potem z przodu, nic to nie dalo, bas jest tepy jak od kiblo rury i dalej volum na 58 .... nie wiem jak to ogarnac juz na prawde

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Dobra to zmiana podejscia...Oryginalnie glosniki montowane sa w drzwiach. Wiadomo ze fabrycznie drzwi nigdy nie sa dobrze wygluszone itd. , i z kolei blacha nigdy nieda takich efektow akustycznych jak dobra skrzynia "drewniana" . Mialem kilka fur i w zadnej zamontowane glosniki w drzwiach nie dawaly powodow do ekscytacji... Juz lepiej wykorzystac bagaznik w sedanie jako skrzynie rezonansowa i zamontowac jakies mocniejsze basy w polce. A najlepiej wylozyc troszke kaski i kupic jakis wzmacniacz i skrzynie basowa. Ja tak mam w moim 156SW . Mam w radyjku ustawione odciecie czestotliwosci na zwykle glosniki 80HZ zeby przy wiekszej glosnosci nic nie znieksztalcalo a glebszy bas generuje skrzynia...Teraz dobry sprzet idzie kupic za psie pieniadze a zawsze alternatywa zostaje uzywany. I kolego pamietaj przy zakupie tuby czy skrzyni im lżejsza tym gorsza ( zrobiona z cienkiego MDF-u daje plytki bass , a i glosnik basowy -mocny swoje wazy ) takze odradzam z glebi serca najtansze modele Blaupunkta GT ... one daja efekt jak je zamontujesz na kolanach pasazera hahaha

Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

okej, tylko ja zupelnie nie chcem nic w bagazniku wozic, przeszlo mi to wozilem juz fortepiany, szafy i inne takie wczesniej ;] chcem uzyskac normalna graje jaka powinna byc bo na 200 % mam cos nie tak znajomi z takim samym radiem, seria glosniki i 147 alfa maja meega dobrze grajacy sprzet, wiec porownanie mam i od razu sie rzuca w oczy ten moj ktory nie domaga ;/ jedyna opcja to taka, zeby wpiac wzmaka pod ISO i puscic to na glosniki ...

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

.... no to jesli masz te same glosniki co "koledzy" i radio masz tez takie samo i gra ci w takim samym aucie gorzej to juz chyba opcje sie wykonczyly i albo radio niedomaga albo glosniki podupadaja bo juz brakuje mi pomyslu. Przełozyc radio swoje do kolegow i zobaczyc u nich badz ich radio do ciebie i obadac a stanie sie swiatlosc Pozdrawiam.

Użytkownik Embrion Avatar PIH
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    AR 156SW FL 1.9 JTD-M 16V 150KM '05

Domyślnie

Odświeżę troszkę temat.

Mam podobny problem.
    Radio gra słabo - fale łapie, ale jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia.
    CD gra w miarę dobrze, ale szału też nie ma.

Niestety nie mam możliwości posłuchać jak u innych to gra.

Z tego co się doczytałem na forum to jest gdzieś w klapie bagażnika wzmacniacz antenowy (nie mogę go za bardzo zlokalizować).

Proszę o jakieś wskazówki, czy to radio tak gra, gdzie znajdę ten wzmacniacz i jak go sprawdzić.

Dzięki wielkie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

jakie masz radio?