Moim skromnym zdaniem powinieneś zacząć od wyjęcia szybkościomierza i przemycia styków oby dwóch wtyczek na wyłączonym akumulatorze jakimś sprayem typu ,, kontakt,, do czyszczenie zaśniedziałych styków.To właśnie tam idą sygnały z czujnika poziomu oleju i z ECU silnika ...nie skręcając całości możesz sprawdzić czy pomogło i dopiero dalej zgodnie z rozpiską pinów..
/swoją drogą chyba są 3 tematy na forum o tym samym temacie.../sprawdzić omomierzem przejście do ECU silnika i do infocenter.
wyjąłem prędkościomierz - przeczyściłem styki "kontaktem", następnie rozebrałem schowek i dostałem się do kostek łączeniowych, rozpiąłem - przeczyściłem - nic nie pomogło. Czytałem jeszcze raz całą instrukcję obsługi i w rozdziale o infocenter znalazłem coś takiego (patrz załącznik) - nie za bardzo orientuję się o co im chodzi z brakiem informacji, ale coś musi nie łączyć. Spróbuję jutro jeszcze raz dobrać się do licznika i go rozkręcić... ma ktoś inny pomysł?
może jeszcze styki w samym infocenter. tam też jest kostka wchodząca bezpośrednio do wyświetlacza.
Dzisiaj jeszcze raz rozebrałem licznik - podgiąłem trochę styki, ale nic to nie dało. W przyszłym tygodniu jak znajdę czas to wyciągam cały infocenter z kablami (dzisiaj się do tego przymierzałem, ale jako tako info. u mnie ma krótkie kabelki żeby wypiąć wtyczkę przy budce suflera). Wyczyszczę jeszcze raz wszystkie styki, połączenia a jak to nic nie da, to przedzwanianie przewodów.
Fakt kable są na tyle krótkie że nie da się bez rozłączania budki wyciągnąć. trzeba rozpiąć kostkę za schowkiem wyciągnąć radio i wtedy wysuwać budkę z kablem
dzisiaj rozkręciłem wszystko co tylko mogłem - dostałem się do samego infocentera, przeczyściłem jeszcze raz kostkę łączeniową pod schowkiem, podgiąłem też trochę piny by lepiej stykało, to samo zrobiłem z kostką wchodzącą centralnie do infocentera - zero poprawy. Miałem cały kabel na wierzchu więc ruszałem nim na lewo, prawo patrząc cały czas czy załapie - zero reakcji. Nie mam już pomysłu co dalej ;/ jak już pisałem wcześniej robiłem to samo z wtyczkami wchodzącymi do licznika. Być może ma ktoś "pożyczyć" na próbę licznik poliftingowy do 1.9 JTDm 140 km, by sprawdzić na podmiankę czy coś w liczniku nie klękło z przesyłaniem danych na info ? proszę o jakąś pomoc, albo sugestie
kolejna zagadka - cały czas myślałem że żeby zdiagnozować infocenter należy normalnie podpiąć się po złącze diagnostyczne OBD II. Rzeczywistość jest trochę inna - wg elearna jest specjalne złącze R57 tylko do diagnostyki infocenter znajdujące się także w okolicach złącza OBD II. W załączniku dodaje zrzut z elearna jak to wygląda - i teraz pytanie czym się pod to podpiąć czy w serwisie fiat/alfa bedą mieli taki sprzęt?
Panowie i Panie... po długim półtorarocznym brakiem wskazań średniego spalania, poziomu oleju, resetu daty które spowodowały nieprzespane noce w moim życiorysie, a odbiły jeżdżeniem po "znachorach", rozbieraniem połowy deski rozdzielczej (nie raz), oraz "dzwonieniem" wiązki elektrycznej udało mi się dzisiaj rozwiązać problem... pół roku szukałem licznika od europejczyka do mojej alicji, bez pewności że to w nim tkwi problem. Będąc od półtora miesiąca w delegacji moja żona codziennie sprawdzała czy jakiś licznik pojawił się na allegro. W środę kupiłem w ciemno(żona zadzwoniła do mnie że taki jest), żeby czasem ktoś nie kupił przede mną. Dzisiaj godzinę temu założony - jest wszystko: spalanie, poziom oleju, data... po tym wszystkim mogę stwierdzić jedno: w liczniku coś klękło, albo powstały jakieś zimne luty... może sposobem mogłoby być wygrzanie całej płytki licznika... ale w każdym razie na 100% problem tkwi w tym. Nawet nie wiecie jaki jestem szczęśliwy że w mojej Alicji znowu wszystko działa jak trzeba... pozdrawiam i powodzeniaPaweł
Gratuluję rozwikłania zagadki![]()