mysle ,ze to tez rolka ,,mialem taki dzwiek,wymienilem napinacz i rolke bo scinalo pasek,napinacz sie skrzywil,po wymianie dzwiek zniknal i jakos tak lepiej brzmi ten dieselek
mysle ,ze to tez rolka ,,mialem taki dzwiek,wymienilem napinacz i rolke bo scinalo pasek,napinacz sie skrzywil,po wymianie dzwiek zniknal i jakos tak lepiej brzmi ten dieselek
Nie o napinacz paska rozrządu mi chodzi tylko pasek napędu urządzeń pomocniczych,wieloklinowy.Nie wiem jak to wygląda w 1,9
Rozumiem, ze koło pasowe to coś takiego:
http://allegro.pl/kolo-pasowe-alfa-r...537230344.html
a ta rolka:
http://allegro.pl/ina-rolka-kierunko...517066487.html
Więc mechanik twierdzi, że co do kołą pasowego to raczej by miało ono wpływ na drgania niż na dzwięki a co do rolki to pasek jest ok czy rolke wymienia się razem z napinaczem czy napinacz i pasek może być ok a sama rolka tarfiona?
przechodzilem ostatnio podobny problem. Powyzej 2500obr cos wylo bardzo glosno. Na wolnych obrotach bylo slychac ze ktores lozysko jęczy. Wczoraj wymienione dwie rolki i nastala ciszabo dziwnym trafem dwie padly...
Ciesz sie że masz 1,9 bo w 2,4 są trzy wtym napinacz.Udało mi sie wymienić samą rolke napinacza ale to było całkiem bez sensu bo jutro wymienie napinacz dlatego że sie skrzywił i ścina pasek.Z doświadczenia radze od razu wymienić cały napinacz.
Czyli rozumiem, że są 2 rolki i jeden napincz? Nie czaje bazy może ktoś to pokazać na ePER
---------- Post added at 19:09 ---------- Previous post was at 19:04 ----------
Ale tak czy inaczej to muszę chyba pojeździć aż dzwięk będzie mocniejszy i da się ustalić co to na 100% bo wymienić i wpakować kase niepotrzebnie to żadna sztuka.
masz racje ,niech sie skrzywi i zetnie pasek,a pasek wkreci sie w rozrzad,poprostu wtedy bedzie bajka,zadajesz pytanie a niemasz zamiaru korzystac z odpowiedzi,ale twoj wybor.
no powiem Ci ze ja kiedys tez tak czekalem az sie zetnie, dopoki kiedys w trasie mi go nie zcielo naszczescie zostalo go na tyle ze dojechalem do domu. Ale pare siwych wlosow doszlo napewno ... nie czekaj wymien rolke/i i napinacz bo szkoda zachodu. U mnie mechanik zamiast jednej zastosowal jakas z fiata sersza o pare mm mowil ze nie do zdarcia jest i ze sprawdzony patent.