Ostatnio edytowane przez kenobi ; 08-04-2011 o 12:27
..... powered by www.cinsoft.pl
Kolego Jak masz oznaczone na kostce przy radiu plus to sprawdz czy ten sam plus dochodzi na glosnik na"+" . Bo sprawa sie ma tak ze jak jest odwrotnie to tez gra ale glosnik" bije" odwrotnie , dobija do magnesu i przy glosniejszym graniu sa przestery.... Ja mam akurat naglosnienie z Bos..ale i tak zmiana radia poprawila jakosc o wiele. A tak informacyjnie dla niektorych -poczytajcie jakies artykuły o audio - papierowe membramy maja BDB wlasciwosci akustyczne tylko wiadomo- parametry , jakosc i producent...Wiadomo ze seryjne naglosnienie nigdy nie nalezy do najlepszych...Ale jak macie mozliwosc to nie testujcie swojego na tanich radyjkach typu So.y bo zajmowalem sie handlem car audio i powiem jedno nawet najwyzszy model So.y nie gra tak dobrze jak najslabszy Alpi.e
lub Pione.r.
tak jak pisalem wyzej, dziwna sprawa bo kable biegna od glosnika do kosti calkiem w innych kolorach, takze ktory plus a ktory minus to ja nie mam pojecia, chyba ze da sie to sprawdzic jakos?? jak z kostki do glosnika kabelki wyprowadzilem i zmienialem strony to glosnik gral zludnie tak samo ....
Dobra kolego dam ci dwa proste sposoby1. Jak posiadasz miernik to ustawiasz na "zwarcie"(co po zlaczeniu 2 koncow piszczy ) i przykladasz jeden koniec na odlaczona kostke od instalacji np. na "+" i na wtyczke przy glosniku na "+" - jak zapiszczy to znaczy ze trafiles ten sam kabel. 2. Domowy sposob- Dioda badz zarowka i bateria..-Do jednej nozki diody czy bieguna lampki dolutuj kabelek idacy np. na "+" baterii" potem do drugiego bieguna lampki dolutuj "luzny" dluzszy kabelek , to samo zrob do bieguna baterii (dluzszy po to by starczylo ci siegnac jednym do kostki na ten "+" i do drzwi na glosnik na "+") . Jak przylozysz luzne kable jeden na "+" w kostce a drugi na "+" w drzwiach na kablu i zaswieci sie lampka to BINGO....To tak dziala jak miernik z tym ze swieci
. Ale z tego co piszesz ze jest lipa jakkolwiek podlaczysz to raczej do wymiany beda glosniki bo jak podlaczales na KENWOODACH i jest lipa to sprawdzenie kabli to tylko dla pewnosci...Niewiem czy koledzy sie orientuja bo ja jeszcze nie czy w alfie niema fabrycznych zwrotnic gdzies ukrytych??? Ale przy obecnej twojej sytuacji( z tego co pisales ) stawiam na glosniki...
nie mozesz stawiac na glosniki, bo je wymienilem na nowe i nieco mocniejsze, najpierw na tyle byly, potem z przodu, nic to nie dalo, bas jest tepy jak od kiblo rury i dalej volum na 58 .... nie wiem jak to ogarnac juz na prawde
Dobra to zmiana podejscia...Oryginalnie glosniki montowane sa w drzwiach. Wiadomo ze fabrycznie drzwi nigdy nie sa dobrze wygluszone itd. , i z kolei blacha nigdy nieda takich efektow akustycznych jak dobra skrzynia "drewniana" . Mialem kilka fur i w zadnej zamontowane glosniki w drzwiach nie dawaly powodow do ekscytacji... Juz lepiej wykorzystac bagaznik w sedanie jako skrzynie rezonansowa i zamontowac jakies mocniejsze basy w polce. A najlepiej wylozyc troszke kaski i kupic jakis wzmacniacz i skrzynie basowa. Ja tak mam w moim 156SW . Mam w radyjku ustawione odciecie czestotliwosci na zwykle glosniki 80HZ zeby przy wiekszej glosnosci nic nie znieksztalcalo a glebszy bas generuje skrzynia...Teraz dobry sprzet idzie kupic za psie pieniadze a zawsze alternatywa zostaje uzywany. I kolego pamietaj przy zakupie tuby czy skrzyni im lżejsza tym gorsza ( zrobiona z cienkiego MDF-u daje plytki bass , a i glosnik basowy -mocny swoje wazy ) takze odradzam z glebi serca najtansze modele Blaupunkta GT ... one daja efekt jak je zamontujesz na kolanach pasazera hahaha
okej, tylko ja zupelnie nie chcem nic w bagazniku wozic, przeszlo mi towozilem juz fortepiany, szafy i inne takie wczesniej ;] chcem uzyskac normalna graje jaka powinna byc bo na 200 % mam cos nie tak
znajomi z takim samym radiem, seria glosniki i 147 alfa maja meega dobrze grajacy sprzet, wiec porownanie mam i od razu sie rzuca w oczy ten moj ktory nie domaga ;/ jedyna opcja to taka, zeby wpiac wzmaka pod ISO i puscic to na glosniki ...
.... no to jesli masz te same glosniki co "koledzy" i radio masz tez takie samo i gra ci w takim samym aucie gorzej to juz chyba opcje sie wykonczyly i albo radio niedomaga albo glosniki podupadaja bo juz brakuje mi pomyslu. Przełozyc radio swoje do kolegow i zobaczyc u nich badz ich radio do ciebie i obadac a stanie sie swiatloscPozdrawiam.
Odświeżę troszkę temat.
Mam podobny problem.
Radio gra słabo - fale łapie, ale jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia.
CD gra w miarę dobrze, ale szału też nie ma.
Niestety nie mam możliwości posłuchać jak u innych to gra.
Z tego co się doczytałem na forum to jest gdzieś w klapie bagażnika wzmacniacz antenowy (nie mogę go za bardzo zlokalizować).
Proszę o jakieś wskazówki, czy to radio tak gra, gdzie znajdę ten wzmacniacz i jak go sprawdzić.
Dzięki wielkie.
jakie masz radio?