Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Alfa Romeo 156 JTD 136 KM nie odpala

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Błąd czujnika położenia wałka rozrządu może pojawić sie równierz gdy silnik zgaśnie wczasie jazdy zpowodu czujnika położenia wału tylko że wtedu pojawiają sie dwa błędy.Tak miałem ze swoją,po wymianie czujnika nie to auto.

przemo_p
    Gość

Domyślnie

dzisiaj zona wyjechala i nie mogla odpalic prysnalem plakiem i znowu nowka nie rozumiem tego kompletnie same problemy z alfa

---------- Post added at 12:39 ---------- Previous post was at 12:37 ----------

moim zdaniem w alfie blad p1320 do dzisiaj nie zostal zdiagnozowany moze to moze tamto dziwne auto ale nie ukrywam jak chodzi fajnie sie jezdzi

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

czujnik położenia wału- na gorącym silniku nie zapala po spadku do 60 stopni pali ok. Najprostsze sprawdzenie jak mi nie odpalił schłodziłem go wodą 3 butelki nałęczowianki gazowanej po tym zabiegu natychmiast odpalił i poszedł do wymiany. jest pod rozrusznikiem w 1. 9 jtd. Dostęp z kanału 1 2 godziny roboty mocowany na torxa, najtrudniej rozpiąć wtyczkę.
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 24-04-2011 o 12:16

przemo_p
    Gość

Domyślnie

ale on potrafi nawet rano nie zapalic tylko plak i jade dalej nie mam pojecia co wymieniac

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Pierwszy objaw to nie palenie na ciepłym gorącym silniku,ale to się pogłębia dlatego najprostsze i najtańsze sprawdzenie czujnika wału gdy nie zapala na gorącym to go szybko schłodzić wodą jesli zapali to wymiana i jeden cznnik maz z głowy a jak niezapali to sobie nim d... nie zawracaj.koszt czujnika nowego 90pln Bosch.Mnie komputer błędu czujnika niepokazał
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 07-05-2011 o 08:45

Użytkownik Świeżak Avatar Dugit
    Auto
    159 SW 2.0JTDm i 156 SW 1.9JTD

Domyślnie

Mija funia strzeliła mi focha 3 razy w ten sposób w odstępach mniej więcej 2 tygodniowych. Działo się tak w cieplejsze dni więc diagnoza była prosta. Po trzecim razie i czekaniu 1,5 godziny aż zapali miarka się przebrała, wymieniłem czujnik położenia wału i pali bez problemu.
    Na allegro nowy Bosch 95zł
    Wymiana na podnośniku 20 minut

Pozdro
    Dugi

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Serock/Bydgoszcz
    Auto
    156 2,4 JTD CF2, 159 1,9JTDm

Domyślnie

Odkopuję temat.
    W najbliższe dni chcę w końcu wyeliminować problem. Mam raz na kilkanaście dni przypadek, że bella nie chce zapalić. Dzieje się tak na ciepłym silniku. Ciepły silnik wskazywał by na czujnik położenia wału korbowego, ale nie zdarzyło mi się nigdy, by samochód zgasł w momencie jak się rozgrzeje. Bez gaszenia silnika zawsze pracuje do momentu, aż zrobię to ja za pomocą stacyjki.
    Problem występuje przy próbie ponownego odpalenia na ciepło. Pali się marchewa, a samochód nie startuje. Postoi kilkadziesiąt minut i śmiga.
    Po podłączeniu kabelka występuje błąd P1320. Błąd dotyczy synchronizacja faz/obrotów. Powodować go mogą dwa czujniki czujnik położenia wału korbowego lub czujnik położenia wałka rozrządu (halla). Rozrząd wymieniony był 30 tyś km temu, więc uszkodzenie czujnika halla mechaniczne raczej wykluczam. Ponadto wykluczam również przeskoczenie paska rozrządu, bo błąd występuje tylko raz na jakiś czas, a nie stale i nieraz długo nie wraca po wykasowaniu z listy w FES-ie.

Pytanie do obeznanych w temacie diagnostyki FES-em - Czy da się za pomocą odczytu jakichś konkretnych parametrów tym programem zdiagnozować, który z tych czujników powoduje problem? Nie chcę wymieniać w ciemno, a jeśli chodzi o warsztaty w okolicy to nie ma kłopotu jeśli chodzi o mechanikę, ale diagnoza w przypadku elektryki to już większy kłopot, dlatego wolałbym wykonać jak najwięcej we własnym zakresie w ramach identyfikacji problemu. Poza tym, nie chcę wydawać w ciemno kasy, tym bardziej, że wymiana halla łączy się z koniecznością zrzucenia rozrządu, co znacząco podnosi koszt naprawy, a już sam czujnik swoje kosztuje. Ma ktoś jakiś pomysł na diagnostykę?

Pozdro

Auto

Domyślnie

Miałem dokładnie tak samo. Nigdy mi nie zgasła sama z siebie. Ten sam błąd na FES-ie - nie był stały tylko okresowy czy jakoś tak. Po skasowaniu błędu powracał tylko wtedy gdy nie szło odpalić na ciepłym silniku.

Pozdro
    Dugi

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Serock/Bydgoszcz
    Auto
    156 2,4 JTD CF2, 159 1,9JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Dugit Zobacz post
    Miałem dokładnie tak samo. Nigdy mi nie zgasła sama z siebie. Ten sam błąd na FES-ie - nie był stały tylko okresowy czy jakoś tak. Po skasowaniu błędu powracał tylko wtedy gdy nie szło odpalić na ciepłym silniku.

Pozdro
    Dugi
    Czyli mam rozumieć, że wymiana czujnika położenia wału korbowego, tego usytuowanego w bloku silnika przy rozruszniku załatwiła sprawę. Fajny trop, zwłaszcza, że jest to tńszy czujnik, a wymianę mogę zrobić samodzielnie Utwierdź mnie tylko proszę w tym, że chodzi własnie o ten czujnik.

Auto

Domyślnie

Tak chodzi o ten czujnik na wale. Dasz radę sam z kanału.

Pozdro
    Dugi