Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: [164]wymiana sprzęgła

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Granowo 40 km od Poznania
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 sportronic

Domyślnie [164]wymiana sprzęgła

Witam . Czy ktoś z klubowiczów wie czy przy wymianie sprzęgła skrzynia wyjdzie bez problemu czy trzeba wywalać sanki ??

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 & AR 166

Domyślnie

Wyjdzie bez problemu. Trzeba wyjąć kolumnę mcpersona.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Nowy Dwór
    Auto
    ar 166 v6 turbo ar 164 v6 turbo ar 159 1.9 jtd ar brera 2.2 jts

Domyślnie

Wymieniałem sprzęgło sam już kilka razy w 164-ej, i robiłem to bez pomocy warsztatu. Samo odkręcenie skrzyni od silnika (mowa o benzynie v6) nie stwarza większych problemów. Trzeba pamiętać o kilku ukrytych śrubach, np. odkręceniu jednej śruby schowanej pod plastikowym deklem skrzyni (ochrania mechanizm zmiany biegów) - wyjąć tą śrubę można dopiero po rozebraniu mechanizmu; odkręceniu śruby trzymającej rozrusznik - od strony silnika /długi klucz nasadowy/ - odkręcenie jej jest możliwe po uprzednim odkręceniu osłony termicznej - trzyma się na dwóch długich śrubach trzymających także kolektor wydechowy - dostęp do nich jest najlepszy od góry silnika, po zdjęciu kolektora ssącego/lub ścianki grodziowej; wyjęciu półosi pośredniej (od strony silnika) - jest ona mocowana przez łożysko do podpory silnika i wciskana w skrzynię (ułatwi to wyjęcie i późniejsze włożenie skrzyni, bez uszkodzenie uszczelniacza). Nie trzeba rozłączać siłownika sprzęgła - odkręca się go w całości od skrzyni. To chybo wszystko - reszta tradycyjna: filtr ze stelarzem, kable elektryczne, nadkole, amortyzator, piaste z półosią (zacisk można podczepić u góry, w miejscu wyjętego amorka). Przed wyjęciem skrzyni, należy podnieść nieco silnik na lewarku. Pompy ABS-u z poduszek nie odkręcałem i trzeba uważać na przewody. Wyjęcie z boku, nad sankami. I uwaga: łożysko oporowe jest mocowane "na stałe" w docisku i może to trochę utrudnić wyjmowanie (dzwignia, którą popycha siłownik, zostanie mocno skręcona i dociśnięta do skrzyni - uwaga na palce). Podczas montażu, nowe łożysko wkładamy na wałek sprzęgłowy i mocujemy w widełkach. Po skręceniu i podłączeniu siłownika, wciśnięcie sprzęgła spowoduje zamocowanie łożyska w docisku (połączenie to powoduje, że mamy zawsze ten sam skok pedału sprzęgła). To chyba tyle.
    Powodzenia.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Granowo 40 km od Poznania
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 sportronic

Domyślnie

Dzięki Czarny, to mi dużo pomoże napewno mam nadzieje ze palce będą całe