Witam, bardzo proszę kogoś kompetentnego, żeby napisał w jaki sposób krok po kroku za pomocą FES-a zdiagnozować stan wtrysków w 1.9JTD 115hp. Mam podejrzenia co do swojego silnika i chciałbym obadać ten temat.
Witam, bardzo proszę kogoś kompetentnego, żeby napisał w jaki sposób krok po kroku za pomocą FES-a zdiagnozować stan wtrysków w 1.9JTD 115hp. Mam podejrzenia co do swojego silnika i chciałbym obadać ten temat.
nie wiem czy przez FES-a to zrobisz ja u siebie zrobiłem próbę przelewową i wyszło który leje
na jakiej podstawie sadzisz ze cos jest nie tak
podlacz kompa - i tam cos bedzie mozna wiecej powiedziec
właśnie moje pytanie jest skierowane w tym kierunku, żeby ktoś napisał co zrobić i jakie parametry sprawdzić w FESie. Autko mi kopci przy mocniejszym dodaniu gazu. Chce sprawdzić czy to wina wtrysków, czy czegoś innego. Podejrzewam jeszcze paliwo, ale to się okaże przy kolejnym tankowaniu.
a masz moze problemy ze spalaniem wiekszym ? byc moze masz jakas dziure w dolocie
miałem, ale już jest porobione (chyba, że jest jeszcze problem z rurą turbo-IC, ale jej stan nie zwraca na siebie uwagi) . Spala mi poniżej 6L/100km w trasie, więc uważam, że jest ok.
Może zmienna geometria nie nadążać.. nie dziw się, że zostawisz za sobą czarnego bąka jak wciśniesz pedał do oporu, gorzej jak zostawiasz czarną strugę dymu za sobą non-stop
---------- Post added at 17:36 ---------- Previous post was at 16:27 ----------
Jak kopcisz nadmiernie zaczynasz od:
1. filtr powietrza
2. szczelność dolotu łącznie z coolerem
3. stan EGR + kolektor ssący + map sensor + działanie przepływomierza
4. zmienna geometria
5. stan turbo
6. wtryski
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html