Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: "Miałczący" silnik 1,9 JTD

Użytkownik Ogier Avatar xander83
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    AR 156 SW 1,9JTD 110KM 2002 ALFA ROMEO 147 JTD 2001

Talking "Miałczący" silnik 1,9 JTD

Witam Forumowiczów. Ostatnio denerwuje mnie odgłos mojego silnika 1,9 JTD 110KM a mianowicie "miałczy" gdy wedzie na ok. 2000rpm. Jest to dość charakterystyczny odgłos jakby koty w marcu się łasiły ;-) Tak powyżej 2500rpm i więcej nie słychać tego odgłosu. Od razu mówię, że rurę dolotu intercooler kolektor mam walniętą i już jedzie do mnie nowa ale myślę, że to nie jest głównym powodem bo jak była cała to też tak gwizdało. Reszta rur i przewodó wygląda na szczelne i całe więc nie wiem od czego może być ten dźwięk. Dodam, że od czasu jak kupiłem Alfe czyli od 3,5 roku tak miałczy. Turbo jest OK - przynajmniej tak mojemu mechanikowi i mi się wydaje, że nie wydaje takiego dźwięku. Podejrzewam, że gdzieś coś jest nieszczelne i tak gwiżdże tylko co??? Jak będę wymieniał w/w rurę to zajrze do interccolera i go przeczyszczę. Wczoraj pod maskę zaglądali moi znajomi i oni twerdzą, że to nie jakieś tam rury a coś z paskiem napędzającym alternator i pozostałe podzespoły bo z prawej strony jakby słychać ten dźwięk przy dodaniu gazu. FES nic ciekawego nie wyświetla - żadnych błędów, różnica dmuchania faktycznego i oczekiwanego (tak się te wartości chyba nazywają) to ok. 0,050mBar (jak pomyliłem jednostki to proszę mnie poprawić) gdy zakleiłem na czas wymiany taśmą walniętą rurę, wcześniej były spore różnice. Co jeszcze zauważyłem to, że po przejechaniu się Bellą 115KM kumpla jego znacznie żwawiej się wkręca i z dołu ciągnie a moja takiego spida na starcie nie ma. Podejrzewam, że będzie maiło to związek z tym miałczeniem. Dodam jeszcze, że przepływka jest OK, czujnik ciśnienia doładownia też wieć nie wiem co mam jeszcze sprawdzić. Rura turbo - intercooler sucha i też wydaje się być szczelna. Po świetach sprawdze jeszcze raz wszystkie te rzeczy i w miarę możliwości przeczyszczę. Czekam na Wasze opinie dlaczego koty miałczą mi w silniku. Informacja dla rozśmieszonych tematem - NIE żaden kot nie wkradł mi się pod maskę ;-) Pozdrawiam

Kacper_156
    Gość

Domyślnie

kolego przerabiam ten temat czesto rolka na alternatorze

Mieszka w
    Szamotuły
    Auto

Domyślnie

Aż nie chce mi się wierzyć że to może być rolka na alternatorze. A co z moim zdaniem słabą mocą na starcie?? Sprawdzę rolkę po świętach.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Rolka na alternatorze może być jak najbardziej powodem "miałczenia", sam to przerabiałem i ją wymieniłem. Co do lichego startu to może być powodem nieszczelność w dolocie, egr....

Mieszka w
    Szamotuły
    Auto

Domyślnie

Mam nadzieję, że po wymianie dolotu wszystko będzie grało. Zauważyłem przed chwilą, że błąd EGR jednak mi się pokazuje a EGR czyściłem miesiąc temu. Chyba sprawdzę jescze jego połączenie z kostką. No chyba, że jeszcze ktoś ma jakieś pomysły.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamko25
    Mieszka w
    dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20v 2006r. Distinctive. Była 156 SW 2.4 Jtd 10v 2002r

Domyślnie

Moja też tak miałczała i miała identyczne objawy, aż miałczenie przerodziło się w metaliczne zgrzytanie i okazało się że to był koniec turbosprężarki.