Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Taka tam, opowiastka.

Kosiar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaFAN
    Mozesz jezdzicnawet na gnojowce ale jesli na obrotomierzu masz 7tys i 90km/h to taka sama alfa na benzynie tez przy 7tys bedzie miala 90km/h :roll: :wink:
    największa głupota jaką słyszałem

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał Tuti
    pisalismy kiedys na forum i wychodzilo, ze ci ktorzy napisali mieli odciecie w okolicy 90km/h...
    Ja rowniez na 2 dociagam do okolo 90 km/h dalej nie piluje bo zaraz odciecie ale mysle ze do 100 sie da

tomkap,

Laguna 1.6 16v bez problemu na 2 idzie do 100 km/h

Cytat Napisał Kosiar
    No nie do konca
    Tu w gre wchodzi przelozenie skrzyni czyli na prosty rozum przy danej predkosci obrotowej silnika i danym biegu wszystkie Alfy 2.0 powinny miec ta sama predkoc

Polecam przeczytac Jest nawet przyklad jak to policzyc

http://img444.imageshack.us/my.php?i...howek109oe.jpg

Jesli ktos zna przelozenia skrzyni na poszczegolnych biegach mozemy to dosc prosto obliczyc
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Cytat Napisał Kosiar
    Cytat Napisał AlfaFAN
    Mozesz jezdzicnawet na gnojowce ale jesli na obrotomierzu masz 7tys i 90km/h to taka sama alfa na benzynie tez przy 7tys bedzie miala 90km/h :roll: :wink:

to znaczy ze poprzez "czip" ktory dodaje te np 30km zmianiamy przelozenia w skrzyni :roll: sory ale jakos mi sie wierzyc nie chce

Poprzez ten "czip" jesli juz to bedziesz mial mocniejsze auto,szybciej sie rozpedzisz do tych 100km/h niz alfa 156sw 2,0TS ale jesli na obrotku masz 7tys i 90km/h to alfa bez czipu tez bedzie miala przy 7tysiach 90km/h :mrgreen:

Zreszta klocic sie nie chce-poczytaj wiecej na ten temat.albo moze zbyt duzo wypiles-wkoncu swieta :twisted: wybaczam ten blad :mrgreen:

P.S-poprzez czip mozesz miec tez odciecic przesuniete i byc moze wlasnie dlatego dokrecasz swoja alfe do 120km/h na dwojce

Ja tam wiem, ze w oplu np przelozenia sa dlugie-zle sie jedzie kiedy na trojce przy 6tys masz 180km/h :|
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

pikero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kosiar
    Cytat Napisał AlfaFAN
    niestety to prawda co napisał AlfaN, ja swoją 33 dochodziłem do około 115 km/h i było odcięcie 2,5 v6 w 155 na 2 biegu około 95 km/h

sprawdziłem wszelkiego rodzaju chipy dostępne na rynku do AR 156 2.0 ts
    Rev. limiter from 7300 to 7500 RPM.

Kosiar
    Gość

Domyślnie

to jak to jest że kumpel w Pugu 306 dociągał do 90 na 2 a po chipie 105 gdzieś wyciska :?: Panie AlfaFAN jak taki diagnosta z Ciebie

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Kosiar,
    Przesunieto odciecie zaplonu i tyle
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Mieszka w
    Pińczów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Kosiar
    to jak to jest że kumpel w Pugu 306 dociągał do 90 na 2 a po chipie 105 gdzieś wyciska :?: Panie AlfaFAN jak taki diagnosta z Ciebie
    Cytat Napisał Szef
    Przesunieto odciecie zaplonu i tyle
    :mrgreen:

nie chce sie klocic(a mam racje tym razem :mrgreen: )

Zapytaj kumpla przy ilu obrotach mial 90 przed czipem, a przy ilu teraz ma 105 :wink:

Tak samo Ty napisz Nam poprostu przy ilu obrotach masz 120 na drugim biegu i wszystko sie wyjasni

No chyba, ze tez w skrzyni grzebales i zmieniane bylo przelozenie-jesli tak to zwracam honor, ale trzeba bylo pisac od razu :wink:

Ja swoja tempre 1,6 dokrecilem do ~105km/h na drugim biegu ale bylo to przy obrotach ~8500 na minute :shock:
    Tak samo wlasciciel tempry na wtrysku moze sie ze mna klocic, ze to niemozliwe, a ja bede udowadnial ze mozliwe-jednak do poki nie powiem przy jakich obrotach to bylo :arrow: nie dogadamy sie i kazdy na swoj sposob bedzie mial racje :wink:
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

pikero
    Gość

Domyślnie

to proste jest wystarczy zerknąć o ile wzrasta prędkość na prędkościomierzu w stosunku do obrotościomierza na danym biegu w pewnym zakresie czyli jeżeli jedziemy na 2 tyś obrotów i na liczniku mamy 20 km/h przyspieszymy do 3 tyś obr a prędkość wzrośnie do 30 km/h to znaczy że przy 5 tyś będziemy jechali 50 km/h czy nie????

Kosiar
    Gość

Domyślnie

no to mi wchodzi na czerwone pole poza 7 tyś mysle ze 7500 gdzies i słychac dydydy obrotek się zacina i wiecej nie poleci na 2 biegu

Mieszka w
    Pińczów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Kosiar
    no to mi wchodzi na czerwone pole poza 7 tyś mysle ze 7500 gdzies i słychac dydydy obrotek się zacina i wiecej nie poleci na 2 biegu
    no to teraz czekamy na wynik kogos z seryjna alfa 156 2.0TS :mrgreen: podawac Pany predkosc przy np 3tys na drugim biegu jesli nie chcecie zylowac auta :mrgreen: