Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Skorzystam z Twojej uwagi/rady ...bedę obserwował, jeśli silnik nie będzie brał to następnym razem zaleję full 5w40 i oczywiście Carlube.
---------- Post added at 11:49 ---------- Previous post was at 11:47 ----------
Dokładnie... mechanik troszkę przelał i sądzę że stad ten wyciek... bo w momencie kupna wycieku nie było...chyba nic jej nie bedzie co?
jak nie wyciśnie żadnego uszczelniacza, to nic się nie stanie
odessać przez miarkę i spokojna rozczochrana będzie i zmień mchanika skoro przelewa![]()
verdebiancorosso
Ano właśnie też słyszałem teorie o rozszczelnianiach i wypłukiwaniu się już wytworzonych nagarów. Da się jakoś organoleptycznie sprawdzić jaki olej jest zalany obecnie?mam na myśli czy np po gęstości na zimnym silniku jestem w stanie oszacować czy to 5w czy 10w
To ja mam pytanie z innej beczki stosował ktoś specyfiki do płukania silnika przed wymiana oleju? Trafiłem na kilka obszernych wątków w internecie i sporo osób zachwala sobie np. produkt od Liqui Moly podobno potrafi niexle wyciszyć silnik. Od razu też uprzedzam, ze jak ktoś nie używał, a jedynie kolega znajomego mechanika mówił mu, że silnik się po tym rozszczelni to niech sobie daruje bo takie opinie mnie nie interesują, interesują mnie jedynie opinię z pierwszej reki. Czy ktoś stosował to w JTD i czy były jakiekolwiek efekty pozytywne tudzież negatywne?![]()
Stosowałem dwukrotnie płukankę od Motula. W 156 przed przejsciem na syntetyk, w 159 przed zmianą z Shell na Motul. Nic złego się nie zdarzyło.
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Osobiście używałem płukanek LM, Motul, Valvoline, jednak ostatnio użyłem środek Amsoila w drugim aucie (Astra G 2.0DTI). Nie dostrzegam, żadnych negatywnych skutków stosowania płukanek (tylko markowe płukanki wchodzą w grę), co do zalet silnik chodzi ciszej, równomiernie, szybciej się nagrzewa oraz jestem spokojny, że silnik jest pozbawiony nagaru. Najbardziej istotnym parametrem jeśli chodzi o nagar, laki itp. jest TBN. Świeżo zalany olej ma dosyć wysoki TBN (zależne od danego typu oleju), z czasem jego zdolności myjąco - dyspergujące maleją. Zalewając świeży olej po zastosowaniu płukanki, parametry oleju będą na pewno dłużej się utrzymywały i spokojnie będzie można robić wymiany co 10-12tys km (według mnie jest to optymalny czas na zmianę oleju). Gdy kupiłem Alfę, nie wiedziałem jaki olej był zalany niby Mobil 5W-40, który pracował w silniku przez około 2-3tys km. Dla świętego spokoju wymieniłem oleje, filtry przed tym zalewając płukankę Motula. Robiłem to w warsztacie u kolegi, spuszczony olej był bardzo czarny, wręcz smolisty, mechanik się zdziwił, że tak może wyglądać olej, który przepracował tak krótki okres. Od tamtego czasu co wymianę stosuję markowe płukanki oraz oleje z górnej półki
Obecnie w drugim aucie stosowałem taką płukankę:
http://www.amsoil.com/storefront/flsh.aspx
Ostatnio edytowane przez Qbaas ; 02-05-2011 o 19:26
Dzięki Panowie za odpowiedz. Płukankę miałem zrobić w zeszłym roku jak pierwszy raz wymieniałem olej jednak wyleciało mi to z głowy i od razu zalałem Motula x-cess, W przyszłym miesiącu kolejna wymiana więc tym razem zastosuję ten specyfik od LM