Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Ile moze wytrzymac JTD?

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie Ile moze wytrzymac JTD?

Zastanawiam sie jak wytrzymale sa te silniki, na co trzeba zwracac uwage przy duzych przebiegach, ile kilometrow juz zrobiliscie na swoich? Moja ma juz 194 tys i chodzi swietnie, myslicie ze teza jaka uslyszalem od jednego mechanika "ten silnik jest dopiero dotarty" ma cokolwiek wspolnego z prawda?

Rosik
    Gość

Domyślnie

Pamietam ze kiedys mialem okazje kupic po dobrej cenie 156 2,4 jtd z przebiegiem pod 300kkm. Znajomy mechanik powiedzial mi wtedy ze akurat w tych silnikach taki przebieg nie powinien odstraszac :wink:

BiG_G
    Gość

Domyślnie

mój wuja, ma przejachane ponad 300 tysięcy, dokladnie nie pamietam ale ponad, sprawdze to, ale teraz zaczelo ostro mu sie sypac zawieszenie, wiec zostawia troche pieniedzy w serwisie, za jakies polosie wahacze itd. ale sam motor chodzi dobrze, chociaz sam nie jezdzilem nia, ale jako pasazer nic nie zauwazylem, a ma ten sam silnik co w temacie i ja. wiec mysle ze silniczki JTD są najmocniejsza stroną tego samochodu, dlatego sie na ten zakup zdecydowalem, pozdrawiam

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

No właśnie też tak myślę, moja ma ponad 200 000 i jest i chodzi jak nowa

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

po 200 000tys taki jtd to sie dopiero dobrze dotarl :roll: 8) oczywiscie jesli serwis byl przestrzegany,auto uzywane "normalnie" a nie jak debil :wink:

Zauwazcie, ze w autach(nawet benzynowych) najczesciej sypie sie cos innego niz silnik np blacha, skrzynia,zawias i wiele innych pierdolek procz silnika ktory pewnie chodzil by drugie tyle.Sa wyjatki oczywiscie.Ale wiem z tego co zauwazylem sam :wink:
    Wiadomo, ze jakis tam osprzet silnika trzeba od czasu wymienic ale jesli chodzi o sam silnik czyli blok,tloki,korby,wal,to zadko sie psuje
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

Daniel156SW
    Gość

Domyślnie

Nie Nie Nie jak debil Moja Alfa ma piękną pieczątkę z każdego przeglądu w swojej książeczce, wszystko robiłem na czas a nawet przed, także jak mówię, chodzi jak brzytwa :mrgreen:

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

diesel a szczegolnie te malo wysilone spokojnie wytrzymuja 500000 km ale pod warunkiem wymiany oleju na czas

Lukas469
    Gość

Domyślnie

Ja mam w swojej 190, a zachowuje sie jak nowka...

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie

Też mi się wydaje że te silniki prawidłowo eksploatowane mogą przelatać ze 300tyś bez większych problemów. Moje JTD co prawda mam dopiero 2 dni, z przebiegiem 169tys a chodzi świetnie. Wszystko zależy jak był używany przez poprzedniego właściciela.

piećka
    Gość

Domyślnie

Kolega ma doblo 1,9 JTD ponad 400 tys .Olej mobil 5w50 wymiana co 20 tys.Jak go kupił miał 20 tys, turbina nie ruszana raz przepływomierz