Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 56 z 56

Temat: pytania dot 19 jtdm8v

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

1. Jeśli będziesz miał bardzo zakorkowaną okolicę - to w mieście to auto spali pomiędzy 9 a 11/100 (w zależności od stopnia zakorkowania).
    2. Turbo - pewnikiem przywiesza się regulacja kierownic turbiny. Tudzież coś z przepływką zaczyna się dziać, ale sprawdziłbym ten zawór.
    3. Unikałbym ASO. Jeśli wykryją problem z turbiną - powiedzą Ci, że masz ją do wymiany - wiadomo, większy zarobek. Chyba, że masz naprawdę zaufany serwis.

eilat1
    Gość

Domyślnie

witam kolegów ponownie....
    Przedstawię wam kolejne spostrzeżenie.....

Wracam sobie do domku, 100km/h po chwili redukcja na 4 i pedał w podłoge....autko się zbiera fajnie....
    Dojeżdżam do skrzyżowania lukam w lustro i......jak za jelczem albo kamazem.......kupa dymu.....podjeżdżam na parking jakiś kilometr dalej, auto wciąż kopci siwo - niebiesko....i śmierdzi jak z miejskiego autosanu....olej czy co.....???

Może ktoś ma jakieś sugestie bo w poniedziałek jestem umówiony do mechanika.....

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Czym prędzej sprawdź ilość oleju w dolocie za turbiną. Jeśli tam jest mokro i masz olej w intercoolerze - turbina natychmiast do regeneracji.

eilat1
    Gość

Domyślnie

dzięki wielkie za podpowiedź. w poniedziałek umówiony już jestem do mechanika i oczywiście podpowiem mu żeby to sprawdził
    Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to proszę o info. wolałbym żeby mi przejrzeli wszystko co może być przyczyną tego problemu.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez eilat1 ; 06-05-2011 o 11:32

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa 159 1.9 jtdm 150 KM

Domyślnie

Jak praktycznie non stop Ci dymi to lepiej w ogóle nie jeździj autem bo jak Ci większość olej zassie to zatrzesz silnik. Mi w Turbo jakiś czas temu padły uszczelniacze i dymiło masakrycznie. Na szczęście szybko się zorientowałem i auto na lawecie pojechało do warsztatu. Aaaa jak to okaże się turbo to do czyszczenia/regeneracji będziesz miał też DPF. Niestety nie wystarczy "klasyczne" serisowe wypalanie tylko trzeba go czyścić specjalnymi płynami itd. Ewentualnie można się pokusić o usunięcie DPF'a, ale to niestety trochę kosztuje. Powodzenia :-)

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał partyboy Zobacz post
    Jak praktycznie non stop Ci dymi to lepiej w ogóle nie jeździj autem bo jak Ci większość olej zassie to zatrzesz silnik. Mi w Turbo jakiś czas temu padły uszczelniacze i dymiło masakrycznie. Na szczęście szybko się zorientowałem i auto na lawecie pojechało do warsztatu. Aaaa jak to okaże się turbo to do czyszczenia/regeneracji będziesz miał też DPF. Niestety nie wystarczy "klasyczne" serisowe wypalanie tylko trzeba go czyścić specjalnymi płynami itd. Ewentualnie można się pokusić o usunięcie DPF'a, ale to niestety trochę kosztuje. Powodzenia :-)
    Może być gorzej - jeśli uszczelniacze turbiny nagle puszczą olej i dostanie się go zbyt dużo do jednego z cylindrów, to na skutek niemożności kompresji oleju w cylindrze możesz mieć przygodę typu skrzywienie korbowodu i/lub wykrzywienie jego stopki, do tego dochodzi sprasowanie końcówki świecy żarowej i uszkodzenie wtryskiwacza. Po takiej historii masz dół silnika do roboty + całą głowicę do sprawdzenia. Będzie dobrze jak to zamkniesz w 3000 PLN.