Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Agregat klimatyzacji

Użytkownik Rowerzysta Avatar mcsudi
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 156 2.0TS 1999

Domyślnie Agregat klimatyzacji

Witam.

W dniu dzisiejszym padł mi agregat sprężarki klimatyzacji. Orientujecie się może czy jest to jakaś większa filozofia wymienić własnoręcznie cały agregat ?
    Pozdrawiam

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Może i nie jest to trudne, ale w układzie znajduje się czynnik chłodniczy pod ciśnieniem który wypadało by odessać( odzyskać). Można też wypuścić czynnik przez wentyle serwisowe (Nie polecam). Po wymianie układ trzeba osuszyć metodą próżniową, wlać odpowiednią ilość oleju i napełnić czynnikiem R134A. Wymiane zrobisz sam, napełnienie instalacji i sprawdzenie sczelności tylko w serwisie (pewnie ok 200zł). A tak wogóle to trzeba znaleźć przyczyne uszkodzenia sprężarki. Możliwe że trzeba również wymienić filtr (osuszacz) . Jest to zalecane ale ze względu na koszty rzadko wymieniane. Polecam jakiś serwis który zajmuje się chłodnictwem i klimatyzacją.. Bo w wiekszości warsztatów samochodowych potrafią tylko obsługiwać maszyne, a jak cos sie trafi bardziej skomplikowanego to rozkładają ręce.
    Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 04-08-2009 o 16:20

Użytkownik Rowerzysta Avatar mcsudi
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 156 2.0TS 1999

Domyślnie

Dzięki bardzo kolego. Widzę, że wymiana to nie wszystko więc chyba jednak zrobię tak jak mówisz - zostawię to w rękach fachowców

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar krzychoo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 Q2 JTD 16V

Domyślnie

A najśmieszniejsze jest to, że osuszacza prawie nikt nie wymienia, choć jego koszt to... 65 zł (tyle płaciłem w ubiegłym tygodniu przy serwisie klimy w V6).
    Alfa Romeo 147 Q2 JTD 16V '03

Były:
    AR 156 2.6 V6, AR 156 2.0 TS SW

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał krzychoo Zobacz post
    A najśmieszniejsze jest to, że osuszacza prawie nikt nie wymienia, choć jego koszt to... 65 zł (tyle płaciłem w ubiegłym tygodniu przy serwisie klimy w V6).
    też myślałem nad wymianą osuszacza jak wymieniałem jeden skorodowany przewód od sprężarki,ale jak nabili mi klimę i gościu sprawdził temperaturę (pokazało 6 st.!)
    to dałem sobie spokój.chłodzi naprawdę super!

moja druga ulubienica...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar krzychoo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 Q2 JTD 16V

Domyślnie

Bo chodzić będzie super. Pytanie jaki wpływ ma stary osuszacz na tworzenie się grzybków i innych przyjemnych rzeczy w klimatyzacji.
    Alfa Romeo 147 Q2 JTD 16V '03

Były:
    AR 156 2.6 V6, AR 156 2.0 TS SW

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Bo chodzić będzie super. Pytanie jaki wpływ ma stary osuszacz na tworzenie się grzybków i innych przyjemnych rzeczy w klimatyzacji.
    to fakt!
    o tym nie pomyślałem,na wiosne robiłem od grzybianie całego układu i jak na razie wszystko ok.nie ma przykrych zapachów.
    ostatnio zaczoł skrzypieć wentylator od nadmuchu ale kilka kroplel oleju na tulejki silniczka załatwiło sprawę.

moja druga ulubienica...

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Osuszczacz nie ma nic wspólnego z grzybami. Osuszacz jest częścią układu chłodniczego, jego zadanie to gromadzenie zatrzymywanie wilgoci. Gdy układ chłodniczy się rozszelni do środka dostaje się wilgoć z powietrza, osuszacz ją pochłania. Woda w układzie chłodniczym to zło, może uszkodzić kompresor. A co do grzybów to normalne zjawisko, rosną sobie one na parowniku klimatyzacji (wewnątrz kabiny pojazdu) mają tam idealne warunki do rozwoju.

LukaszSR50
    Gość

Domyślnie Problem z agregatem klimatyzacji AR 156 1.9JTD

Witam. Mam problem z agregatem ponieważ po włączeniu klimy agregat włączy się na chwilę po czym zaraz się wyłączy i tak w kółko. Towarzyszy temu szarpanie silnika. O co tu chodzi? Proszę o pomoc. Dodam, że klima była nabijana w zeszłym tygodniu.

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał LukaszSR50 Zobacz post
    Witam. Mam problem z agregatem ponieważ po włączeniu klimy agregat włączy się na chwilę po czym zaraz się wyłączy i tak w kółko. Towarzyszy temu szarpanie silnika. O co tu chodzi? Proszę o pomoc. Dodam, że klima była nabijana w zeszłym tygodniu.
    Co do twojego problemu to być może masz za dużo czynnika w układzie i klimatyzacja się nie uruchomi poprawnie, może poszukaj na forum tematów z tym związanych. Ps. wiesz ile ci czynnika nabili? i czy sprawdzili szczelność układu, bo to ważne, bo inaczej możesz sobie w kółko nabijać jak masz nie szczelną instalację. Albo za dużo i nie zadziała, lub uciekł i też nie zadziała. Radzę wrócić do kolesi i niech poprawią.