Uou! Fajnie to wyglada wg mnie![]()
Uou! Fajnie to wyglada wg mnie![]()
Selenia 10w-60; olej rozgrzany do 105 stopni (spokojna jazda 95-100 stopni) - ciśnienie mierzone w miejscu oryginalnego czujnika (został zastąpiony "bączkiem" VDO):
800 rpm - poniżej 1 bar
potem wraz ze wzrostem obrotów wskazówka obrotomierza prawie identycznie idzie ze wskazówką ciśnienia aż do momentu osiągnięcia 4,5 bara. No może ciśnieniowa o pół bara ją wyprzedza (2000 rpm 2,5-28 bar, 3000 rpm 3-3,2 bar).
Na świeżym oleju ciśnienie na wolnych powyżej 1 bar.
Na zimnym opiera się zawsze o 5 bar. Zaczyna maleć dopiero od temp. oleju w okolicach 70 stopni a to nastepuje po ok 10 km spokojnej jazdy wiosną/latem. Zimą naturalnie później.
Na autostradzie olej dochodzi do 110 a czasami lekko powyżej 110 stopniWtedy IMO olej jest już rzadki jak woda.
Standardowy 10w-40 (Agip, Selenia) trzyma o ok. 0,3-0,5 bara mniej przy każdych obrotach i wg mojego doświadczenia szybciej ulego "zużyciu" w sensie, że po krótszym dystansie (2000-3000 km) na wolnych ciśnienie spada poniżej 1 bar. Ale to może byc przypadłość mojego silnika (rozczeńczanie oleju paliwem)
Przebieg ok 200 kkm. Stan silnika stabilny, bez wycieków ale nigdy nie otwierany i byc może nie tylko pompa nadaje się już do przeglądu (IMO za bardzo czuć mi paliwem w oleju)
33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS
OKI, dzięki za odpowiedźczyli wychodzi na to że należałoby nie spuszczać silnika poniżej 2 tysi żeby przyjął w miarę przyzwoicie obciążenie na panewki. Chociaż przy 2,5 chyba też nie ma fajerwerków. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, skoro jest taki problem z ciśnieniem jak te silniki wytrzymują zwiększone obciążenie powyżej fabrycznych parametrów. Co mnie jeszcze zastanawia, gdzieś trafiłem na bokserka którego uturbili, więc ciśnienie automatycznie spada w układzie i dodatkowo nagrzewa bardziej olej co nie najlepiej wpływa na całość, więc jak te silniki to wytrzymują?
NO TO WPADŁEM...
Uturbiona AR Sprint z silnikiem 16v: http://www.youtube.com/watch?v=Ljky2...eature=related
a tu 33:http://www.youtube.com/watch?v=ByawG...eature=related
ale koleś dodał tylko 2 filmy jakieś 2 lata temu i już więcej nic więc ciekawe czy coś się jeszcze rozwijało w tym temacie...
W takim silniku proponuje (za Guy'em Croft'em co bawił się silnikami DOHC FIATA) pompę zewnętrzną napędzaną paskiem najlepiej zębatym. Dobierzesz pompę pod wydatek i ciśnienie jakie chcesz otrzymać zamocujesz i już. Dostęp do magistrali olejowej masz w boxerku idealny (gwintowany korek na środku bloku tuż przed kołem zamachowym, oczywiście zaślepiasz kanał od starej pompy), taka pompka upchnie się na poziomie miski pod cylindrami.
Szacunek za tą odpowiedź, krótko zwięźle i na temat. Powiedz jeszcze coś na temat kosztów takiej zewnętrznej pompy, gdzie to można dostać, czy są to patenty dedykowane czy na zasadzie uniwersalnych i jedyne co nas ogranicza to ilość potrzebnych barów i miejsce?
A tak korzystając z okazji wiemy już, że w 33 ciśnienie jest jakie jest. Jakie byłyby odpowiednie wartości dla tych silników?
W sensie: dla seryjnego silnika sugerowane ciśnienie? Dla silnika z turbosprężarką? Dla silnika z kompresorem? Skoro zewnętrzna pompa dobierana jest do żądanego ciśnienia to fajnie byłoby poznać wartościTak nawiasem, tym sposobem uzyskujemy właściwie suchą miskę olejową i pod maskę dochodzi zbiorniczek wyrównawczy z olejem.
NO TO WPADŁEM...
http://www.youtube.com/user/LukaszB10#p/u/1/-QsxBoUHTqE
Wow od 0-100 ok. 6-7 sec! Ale to idzie! I jeszcze jaka symfonia boxera!
Była : 146 1.6Ts 97r (2006-2011)
Jest : 156 1.8Ts (2010 - ?)
146Ti 2.0Ts (2013 - 2016)
Pięknie chodzi tylko co to wnosi do poprawy wydajności pompy???
NO TO WPADŁEM...
Suchą też da radę zrobić,Cała stronka z takimi klamotami
Ostatnio edytowane przez maciek_czer ; 27-05-2011 o 07:34