Witam
Jako, że ostatnio zacząłem robić dosyć sporo km (około 30-40tyś km rocznie) to zmuszony jestem niestety zamienić mojego JTS'a na diesla. Jako, że w grę wchodzi tylko Alfa, a nawet tylko 156SW to stanąłem przed dylematem, który silnik wybrać. Do wyboru mam 1.9 16v 140km lub 2.4 150km (20v niestety nie biorę pod uwagę ze względu na cenę zadbanego egzemplarza). Który silnik polecilibyście bardziej? Duża różnica jest w osiągach/apetycie na paliwko? Do którego części są tańsze, nie chodzi mi o pierdółki, a o pozycje, które niestety czasem potrafią zawieść i zaboleć mocno portfel, typu dwumas, wtryski, itp. Głównie jeżdżę w trasie, a więc zależy mi przede wszystkim na tym, aby w trasie móc spokojnie jechać ok 140-160km/h bez zadyszki dla silnika i żeby mieć zapas mocy do dosyć częstego wyprzedzania (niestety zawalidróg na krajowej 7mce jest mnóstwo),czyli elastyczność najważniejsza. W tej roli JTS spisywał się rewelacyjnie, tylko przy takich przebiegach niestety trochę boli koszt paliwka. Po mieście jeżdżę stosunkowo niedużo, ale ciekaw jestem ile spali taki 1.9, a ile taki 2.4 w warunkach miejskich? Kolejne moje pytanie to czy 1.9 140km były już w wersjach po lifcie samego wnętrza? Pytam, ponieważ takich sztuk na allegro jak na lekarstwo, 140konne głównie w wersjach po kompletnym FL. Przepraszam za tak dużo być może laickich pytań, ale nie chciałbym podejmować decyzji zbyt pochopnie i rozsądnie wybrać następce dla mojego JTS'a i z góry dzięki za cenne podpowiedzi i wskazówki, szczególnie od użytkowników właśnie tych silników. A jak ktoś miał możliwość porównania z JTS'em to chętnie posłuchałbym o wrażeniach jakie odniósł.
Pozdrawiam,
Tomek![]()