Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: 1.9 16v czy 2.4 150km po JTS'ie?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie 1.9 16v czy 2.4 150km po JTS'ie?

Witam

Jako, że ostatnio zacząłem robić dosyć sporo km (około 30-40tyś km rocznie) to zmuszony jestem niestety zamienić mojego JTS'a na diesla. Jako, że w grę wchodzi tylko Alfa, a nawet tylko 156SW to stanąłem przed dylematem, który silnik wybrać. Do wyboru mam 1.9 16v 140km lub 2.4 150km (20v niestety nie biorę pod uwagę ze względu na cenę zadbanego egzemplarza). Który silnik polecilibyście bardziej? Duża różnica jest w osiągach/apetycie na paliwko? Do którego części są tańsze, nie chodzi mi o pierdółki, a o pozycje, które niestety czasem potrafią zawieść i zaboleć mocno portfel, typu dwumas, wtryski, itp. Głównie jeżdżę w trasie, a więc zależy mi przede wszystkim na tym, aby w trasie móc spokojnie jechać ok 140-160km/h bez zadyszki dla silnika i żeby mieć zapas mocy do dosyć częstego wyprzedzania (niestety zawalidróg na krajowej 7mce jest mnóstwo),czyli elastyczność najważniejsza. W tej roli JTS spisywał się rewelacyjnie, tylko przy takich przebiegach niestety trochę boli koszt paliwka. Po mieście jeżdżę stosunkowo niedużo, ale ciekaw jestem ile spali taki 1.9, a ile taki 2.4 w warunkach miejskich? Kolejne moje pytanie to czy 1.9 140km były już w wersjach po lifcie samego wnętrza? Pytam, ponieważ takich sztuk na allegro jak na lekarstwo, 140konne głównie w wersjach po kompletnym FL. Przepraszam za tak dużo być może laickich pytań, ale nie chciałbym podejmować decyzji zbyt pochopnie i rozsądnie wybrać następce dla mojego JTS'a i z góry dzięki za cenne podpowiedzi i wskazówki, szczególnie od użytkowników właśnie tych silników. A jak ktoś miał możliwość porównania z JTS'em to chętnie posłuchałbym o wrażeniach jakie odniósł.

Pozdrawiam,
    Tomek

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

1.9 do takiej jazdy będzie odpowiednie, zawirusujesz i będzie jeszcze lepiej, na + niższe opłaty niż 2.4, mniej do robienia w przednim zawieszeniu, niższe spalanie itp, całkiem odmienny silnik niż jts ale z czasem się przyzwyczaisz. Na długie i tanio pokonywane trasy najlepszy wybór, mam porównanie jts, jtd 1.9, 2.4 także piszę z własnych obserwacji, ja niestety mimo ohhh and achh ropniaków nie cierpię i zawsze odliczam kiedy do benzyny zasiądę.
    Ostatnio edytowane przez dance1 ; 23-05-2011 o 21:26

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

elastyka silnika 2,4 nawet 10v jest powalająca, a różnica w spalaniu zwłaszcza na trasie niewielka, ale przyjemność ze słuchania R5 niezastąpiona. No może z tym przednim zawieszeniem się zgodzę ale nie demonizujmy. Zawirusować 2,4 też można i będzie jeszcze lepiej. Dla mnie wybór jest jeden - na trasę 2,4.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

1.9 16v 140-150 będzie dobrym wyborem, jeśli chodzi o 156

1.9 16v 150 z JTSem porównuje niemalże na codzień

I były 140 konne 16v po lifcie środka.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

dance1, dla mnie również co benzyna, to benzyna, ale niestety ceny paliw są ostatnio nieco zabójcze i póki co, niestety jestem zmuszony przesiąść się do diesla, bo gazowanie Alfy, a tym bardziej JTS'a to żadna oszczędność.

cuoreventi, i jak porównanie? Czym Ci się lepiej jeździ w trasie? Czy rzeczywiście zgodnie z opiniami panującymi w necie JTD 16v bez problemu dotrzymuje tempa JTS'owi przy sporo mniejszym apetycie na paliwo?

P.S Na ile można zawirusować 1.9 bez przesadnego przeciążania sprzęgła, dwumasy i skrzyni? Nie zależy mi na wyciągnięciu maxa z tego silnika, wszystko w granicach rozsądku. To samo pytanie również tyczy się 2.4 150km.

Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Tomekkk Zobacz post
    cuoreventi, i jak porównanie? Czym Ci się lepiej jeździ w trasie? Czy rzeczywiście zgodnie z opiniami panującymi w necie JTD 16v bez problemu dotrzymuje tempa JTS'owi przy sporo mniejszym apetycie na paliwo?
    Spalanie JTSa pod moją nogą w mieście 10-10,5 litra
    Spalanie 1.9 JTD 16v w tych samych warunkach 7-7,5 litra na 100km

Różnica w momencie obrotowym wynosi 100Nm i to już czuć.
    Ogólnie dla jednego i drugiego prędkość podróżna nawet 180kmh nie robi większego wrażenia.
    Do wyprzedzania lepszy diesel, na autostradę jakoś wole benzynę.

Ogólnie jak się przesiadam z auta na auto to nie stwierdzam że któreś jest rakietą i drugie mułowate
    No tylko że diesel to obroty od 1,5 tyś do 2,5 tyś by sprawnie jechać a JTS od 2,5 tyś jak nie wyżej.
    I z tym się trzeba przyzwyczaić.

Cytat Napisał Tomekkk Zobacz post
    Na ile można zawirusować 1.9 bez przesadnego przeciążania sprzęgła, dwumasy i skrzyni?
    z 150 konnego max to 190 koni... ale to jeśli w serii trzyma ok 155-160.
    ze 140 konnej bezpiecznie podkręcisz do mniej więcej 170-175 koni.
    W zależności oczywiście ile trzyma przed modyfikacją.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

ok, o taką właśnie odpowiedź mi chodziło! Dzięki bardzo W takim razie na dniach pora zająć się sprzedażą aktualnego JTS'a, a później trzeba rozpocząć poszukiwanie ładnej sztuki z 1.9 16v pod maską. Chociaż jak trafi się blisko ładne 2.4 to również nie pogardzę pewnie