Poza treścią opinii liczy się też formaSkoro teraz rozmawiamy merytorycznie, oto i moja odpowiedź:
Zgadzam się.PLUSY -ładne auto -przestronne, miejsca jest naprawde duzo mimo skromnej zewnętrzności -dobra jakość wykonania oraz uzytych materiałów (choć odkryłem ze plastiki te twarde nie te "węglowe" są dokładnie takie jak krzesło z ikea na ktorym własnie siedze, nie zeby to był minus, raczej swiadczy to o globalizacji) -moze być ekonomiczne o ile trafnie ocenimy potrzeby co do wersji silnikowejNie zgadzam się. 1.3JTDm to nie jest dobry wybór, użytkowałem taki silnik przez 50kkm i nie mogę go polecić z czystym sumieniem. 1.6 JTDm byłby dobry gdyby nie efekt proECOmanii i DPF. 1.4TB bardzo dobre silniki ale MultiAiry jeszcze lepsze, bo mniej trzęsą budą i są ekonomiczniejsze. W swoim wyborze głównie szukałem silnika benzynowego, oczywiście, miałem też do wyboru diesle, ale ponieważ przez ostatnie lata użytkuję głownie diesle, więc po sumarycznym przebiegu 150kkm w ostatnich dwóch samochodach wolę benzynę, szczególnie, że samochód będzie jeździć maksymalnie 40km dziennie na zróżnicowanych trasach. Zimą - koszmar! Teraz mi się 1.9 JTDm 8v nagrzewa po 8km.-silniki (ale tylko połowa z nich, czyli 1,6jtd-najlepszy wybor, 1,3jtd-bardzo dobry wybor, 1,4 tb 120hp i 150hp z początku produkcji-dobre wybory)Multiair nie minus, to plus. Inaczej bym patrzył poważnie w kierunku TSI. Multiair zapewne będzie palić ok litra więcej niż moje 1.9 JTDm. O pół litra więcej paliło Mito TCT którym jezdziłem przez parę dni. Na taką różnicę w kosztach to mnie stać. Może się okazać, że nawet noPB będzie tańsze, bo naprawa diesli jest trochę droższa, przeglądy też, zakładam, że DPF sie nie posypie, bo wtedy to jednoznacznie noPB tańsze.MINUSY -silniki - aktualnie w ofercie tylko multiairy i jeden mały diesel,Moc jest wyższa, 120->135, 155->170, czy coś mi umknęło? LPG dziękuję. Nie wyobrażam sobie posiadać bojlera w bagażniku. Może i LPG jest ekonomiczniejsze niż jazda na noPB, ale moje Feng Shui było by tym zakłócone. LPG może i mógłbym kupic jakby było zakładane w fabryce i nie zajmowało by bagażnika. Poza tym LPG do Alfy? Nie... nie... nie i jeszcze raz nie.-polityka producenta wyciągania od klienta pieniedzy w zamian za gorsze produkty, mam tu na mysli multiairy, otorz poprzednie silniki zastąpiono własnie multiairami ktore sa drozsze, maja mniejsze mozliwosci np zagazowania oraz miniejsza moc, natomiast ceny sa wyzsze niz były 2-3lata wstecz),Mam identyczne w Grande Punto Sport, dla mnie to plus, wygodniejsze są niż w Julce.-chu....we siedzenia, nie wazne czy sport czy czy nie sport, nie ma roznicy, jest twardo, niezbyt wygodnieNie zauważyłem tego w Mito TCT którym jeździłem. Napewno będzie ciszej niż w 1.9 JTDm-głośno wewnątrz bo tłumik
Tak, wersje wyposażenia IMHO powinny być lepiej dobrane. Brak Blue&Me w Distinctive? To ja miałem Blue&Me w Grande w standardzie!-ubogie propozycje wyposarzenia, własciwie dwie tylko prog... i dist.... za stany posrednie trzeba płacic słonoCóż. Dla mnie automat dwusprzęgłowy był głównym kryterium wyboru. Automat + mały benzynowy silnik to się dla mnie głównie liczyło. Mito spełnia to doskonale. Nie kupię samochodu bez automatu.-zbędne udogodnienia typu tct lub szklane dachy drenujące kieszenie nieświadomych klientów (zawsze nalezy wybrac lepszy motor niz tego typu cuda)Zdarza się też w GP.-spadające przewody od spryskiwaczyTego nie ma w GP...czy "pęczniejące" obramowki świateł,Jest w GP, ale mam na to patent i nie trzeszczątrzeszczace fotele
W GP po 20kkm działa cudnie... Przed 20kkm czasem bywały problemy. Teraz mam 83kkm i skrzynka w GP jest jedną z jego zalet., skrzynie biegów itpJak mam wydać pieniądze to musi mi zakup odpowiadać w 100%. Inaczej nie kupię. I nie mówię używanym nie, ale wolę nowe. Szczególnie, jeżeli mieszczę się w budżecie, a tak jest z Mito.reasumując - moja prywatna opinia jest taka ze lepiej, korzystniej jest poszukac mito z roku 2008-2009, bedzie połowe taniej, lepiej, oszczedniej pozdrawiamNa zakończenie, Mito nie było jednym z samochodów które miałem do wyboru, ale wygrało, bo jak wspomniałem, miało mały benzynowy silnik i odpycha się porównywalnie do mojego GP Sport. Leon ma 1.8 TSI jako najmniejszy występujący z DSG, Ibiza to Cinquecento w środku, brzydal... Yeti ma silnik 1.2 TSI ale sorry, to stoi a nie jedzie. Superb jednak poza moim budżetem. Inne w ogóle nie wchodziły w grę bo brzydale... Octavia, Fabia czy inne VAGi... Come on!!! A Alfa to Alfa. Obok Leona FR najbardziej mi się podobaco do samochodów ktorymi jezdzilemMito bardziej od Julki. Nie potrzebuję samochodu na najbliższe 3 lata większego niż 2 osobowego. Pozdr!