bedziesz jechal po to auto??Jak tak to daj znac jak wyjdzie diagnostyka bo sam jestem ciekawy na co bym sie pokusil.Pozdrawiam
Witam Koledzy,
w związku z tym, że mój szwagier przymierza się również do 159-tki byłem dziś oglądać alfe z Sosnowca http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-ful...C18783305.html. Autko z 2006 roku masa odprysków na masce błotnikach i zderzaku, szczeliny nie równe i linia maski nie równała się z błotnikami. Sprzedający twierdzi, że auto sprawdzane w serwisie i jest bezwypadkowe. Bzdura! W końcu nie wytrzymałem i pokazałem mu śruby mocujące maske, które były tak zdewastowane, że już ich nie przypominały. Ponadto obydwa progi na wysokości tylnych drzwi dość mocno przerysowane. Podsumowując do malowania 5 elementów a gość nawet nie chciał z ceny zejść 41tys i koniec. Dobre.
Podpowiem coś w temacie pomiarów lakieru w 159-kach. Auta te cierpią na 2 przypadłości:
- szybko powstające odpryski na masce (dość miękki lakier, szczególnie widoczne to jest na ciemnych kolorach),
- piaskowanie drzwi - zarówno przednich i tylnych, wraz z rantem tylnego błotnika - koła nieosłonięte chlapaczami i specyficzne, łukowate wygięcie drzwi tylnych w kierunku "na zewnątrz".
Fabrycznie AR 159 ma około 100-120 mikronów (na dobrze skalibrowanym czujniku) grubości lakieru. 150-180 mikronów wskazuje na powtórne lakierowanie elementu, całościowe lub fragmentaryczne (tzw. cieniowanie). Przy takich wartościach nie ma się czego obawiać, jeśli cały element ma równą grubość lakieru. Dużo bowiem 159-ek było na gwarancji malowanych właśnie z powodu w/w piaskowania drzwi i błotników. Przy grubości 150-180 mikronów nie ma mowy o tym, żeby pod lakierem była szpachla. Przy grubościach rzędu 250 mikronów i więcej - element był NAPRAWIANY po wgniotkach, rysach, uderzeniach, dzwonach - wszystko w zależności od wartości pomiaru. "Alarm" powinien włączać się przy wartościach rzędu 350 mikronów, a wszystko co powyżej 600 mikronów to już jest poważna klepanina elementu.
I teraz kolejna uwaga - BARDZO popularne na zachodzie są usługi polegające na odnowie powłoki lakierniczej ALE nie wykonywane tak jak robi się to w Polsce - czyli przez matowanie i polerowanie lakieru. Tamtejsze serwisy matują lakier i nakładają DRUGĄ warstwę lakieru bezbarwnego na cały samochód, uprzednio porozbierany z listw, wszelkiego rodzaju osłon, klamek, relingów, itp. Tak więc może zdarzyć się, że całkowicie bezwypadkowa 159 będzie miała na całej powierzchni lakier o grubości rzędu 150 mikronów.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Były:
159 1.9 JTDM 2006
156 2.4JTD 2002
Witam.
jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć nigdzie podobnego tematu. Planuje zakup Alfy Romeo 159 w Belgi. Znalazłem odpowiedni model tylko; ze z silnikiem 1.9 136KM. Nigdzie nie moglem znaleźć takiej specyfikacji na polskim rynku. Czyżby była to jakaś "zamulona" wersja 150KM ?
---------- Post added at 14:54 ---------- Previous post was at 14:52 ----------
Ps. Zamieszczam ogłoszenie; które mnie interesuje. Co sądzicie o tym autku ? Czy wart zainteresowania ?
http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=vjoa3l1fqmi1
to taka wersja "EKO" (niższe ubezpieczenie) na rynek beneluxu. To jest ten sam silnik co u nas 150KM 16V tylko komputerowo obniżona moc. Nie ma problemu, żeby "wirusem" zrobić 150KM lub więcej.
A myślisz, że jak kupisz za 60k zł z 2006 to będziesz miał gwarancję spokoju? Nie tędy droga kolego.
Ja rozumiem, że taka cena może coś za sobą kryć, ale dopóki nie sprawdzisz dokładnie auta to się nie dowiesz. Bez jeżdżenia i oglądania się niestety nie obejdzie...
Co więcej, masz informację od kolegi Czarny_28 że widział to auto i w sumie mega-alarmujących rzeczy nie dostrzegł, więc może to auto jest warte sprawdzenia? Wizyta w ASO dużo Ci powie.
Kwestią pozostaje tylko faktyczna moc silnika - 16-zaworowe silniki 1,9 JTDm miały w Belgii moc 100kW czyli 136KM (to dokładnie ten sam silnik, tyle że o obniżonej mocy ze względów podatkowych), przy czym max moment obrotowy pozostał bez zmian - być może przez to cena jest atrakcyjniejsza.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Wirusem ? Tzn. jakiś ogranicznik zdjąć dławiący moc ? Czy przeprogramować komputer ?