Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Temat: 147 bose [opinie]

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Chyba najgorszym elementem całego zestawu audio czy to w systemie z Bose czy bez jest samo radio. Słyszałem oba systemy Bose gra lepiej ale nazwać tego dobrym dźwiękiem nie można. U mnie bez bose gra średnio ale z ciekawości jak zamawiałem kuzynowi odtwarzacz kenwooda podłączyłem go u siebie i spora róznica na niekorzyść seryjnego Blaupunkta. Podejrzewam, że średniej klasy radio za 300-400zł, plus jakieś w miarę dobre głośniki na przód i używany wzmak przebiją Bose o głowę. Osobiście jak bym miał wydać 6 stówek na głośniki i ten wzmak Bose wolał bym pogonić oryginalne radio dorzucić jeszcze dwie stówki i za 1000zł coś ciekawego na początek można już złożyć....

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Podejrzewam, że średniej klasy radio za 300-400zł, plus jakieś w miarę dobre głośniki na przód i używany wzmak przebiją Bose o głowę.
    Nie, no ty chyba sobie jaja robisz. ZA 300-400 zł, to można sobie radio w Biedronce kupić. Jeszcze nie znam osoby oprócz niektórych tutaj z forum (z tego tematu), kto źle się wypowiada o BOSE jako sprzęcie seryjnym. Gro ludzi nawet w necie wypowiada się, że BOSE jest niewątpliwą zaletą Alf. Chociaż przepraszam, słyszałem dupiane BOSE. Kolega ma w Lybrze z... odtwarzaczem kasetowym. Z kasety gra po prostu do dupy ! Dokupił zmieniarkę i jest lepiej ale niestety, to wersja z navi, a jak powszechnie wiadomo ta konfiguracja faktycznie im nie wyszła najlepiej (BOSE + NAVI).
    W poprzednim bolidzie miałem radio za 970 zł. (Alpine CDE-203Ri) + GTA 270, a i za głośniki nie płaciłem jak za bilet MPK i w porównaniu do BOSE, to o dupę rozbić. Nie jestem znawcą ani specjalnym fanem dźwięku ale nawet ja słyszałem, że brzmiało to tak, iż nadawało się do Passata do odtwarzania "umcy, umcy !" na plaży. Pewno jest kwota, która pozwoliła by na uzyskanie lepszego dźwięku ale na pewno nie jest to mniej niż parę kilo złotych.
    Bez urazy ale za tysiąc, to można sobie dwa wahacze kupić
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

@sdero ma racje. Przeciętne radio za 300-400 zł i głośniki w podobnej cenie nie będą się umywać do BOSE w 147. Miałem taki zestaw radio JVC (ok.400 zł) i wspomniane już tu głośniki Helix Dark blue 16,5 cm z odseparowanym gwizdkiem i bez porównania do BOSE inna kategoria zupełnie. A BOSE słuchałem na początku z NAVI, potem navi się spaliło i mam teraz normalne alfoskie radio i nie odczułem różnicy w dźwięku tak apropos.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Ja nie słyszałem połączenia NAVI+BOSE w 147. Tylko w Lybrze. Więc ta opinia na temat takiego połączenia w Alfach jest zasłyszana. Faktycznie może być inaczej.

Bierzcie jeszcze pod uwagę, że BOSE, to nie jest sprzęt na zasadzie jak to w większości przypadków "kupimy odtwarzacz XX i głośniki YY i wzmacniacz ZZZ i zobaczymy jak to będzie grało". Takie wyposażenie jest tak samo projektowane jak inne podzespoły samochodu. Po prostu jest dostosowane do gabarytów,rozmiarów wnętrza i zastosowanych wygłuszeń. I najlepiej na świecie robi to właśnie BOSE. To oni dysponują najlepszymi laboratoriami i technikami badawczymi, a przede wszystkim patentami na takie rozwiązania.
    Zlecono projekt audio do samochodu Alfa Romeo 147 firmie "Bose Corporation". To nie jest firma "uduś" lub niemiecki Philips produkujący zarazem audio, jak i czajniki do gotowania wody. Założyciel firmy Dr. Amara G. Bose ma wiele patentów związanych z systemami akustycznymi.

"Na początku lat 80. Bose zrewolucjonizował rynek systemów dźwiękowych w samochodach, pierwszym na świecie instalowanym fabrycznie systemem dźwiękowym, specjalnie zaprojektowanym i akustycznie dopasowanym do danego modelu samochodu."

"Nauczyliśmy się, że każdy samochód w różny sposób wpływa na jakość dźwięku, ponieważ posiada swój unikalny akustyczny "odcisk palca". A więc nasze układy elektroakustyczne są dopasowane do specyficznych wymagań samochodu. Projektujemy własne cyfrowe układy przetwarzanie sygnałów. Nasze głośniki są mniejsze i lżejsze przy zachowaniu wymagań w zakresie jakości odtwarzania. Opracowujemy nawet nowe techniki testowania i produkcji. W wyniku tych działań uzyskujemy więcej niż system odtwarzania dźwięku zaprojektowany dla danego samochodu. Sam samochód staje się częścią naszego systemu dźwiękowego. "

"Typowa sala koncertowa: 22 600 metrów sześciennych. Typowy samochód osobowy: 2,26 metra sześciennego. Musimy wydzielić odpowiednią przestrzeń, którą będziemy się zajmować."

"Wszystko jest ważne, nawet klej."

...i ktoś powie, że radio za 300 zł. zagra lepiej...

Poczytajcie sobie na http://www.bose.pl/index.php?p=sys_sam
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 25-05-2011 o 22:33
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Jakie są różnice miedzy radiem w zwykłej wersji, a tej Bose? Bo u mnie Kenwood za 400zł pozamiatał tego "super" Blaupunkta... Co to jest Bose nie musisz mi cytować ale mam dla Ciebie rade wejdź do np. Audi z systemem Bose poźniej do tego samego Audi (nawet nie musi być to samo ja siedziałem w starszym od tego z Bose) z systemem Bang & Olufsen wyjż i przestaniesz pisać ochy i achy o Bose w aucie. Widac marketing robi swoje też się kiedyś podniecałem głośnikami do komputera co miały zajebisty certyfikat THX oczywiście do czasu...

Nie pisałem o głośnikach pokroju Helixów za 200zł, a coś z przedziały 500 i w górę np. Rainbow, do tego używane Alpine ze starej serii i jakiś wzmak stereo na początek. Później z biegiem czasu dokupujemy wzmak na 4 kanały drugi komplet w tylne drzwi wygłuszamy je i będzie o wiele lepiej ale widać niektórzy wolą marketingową papkę serwowaną na stronach producentów...
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 26-05-2011 o 00:37

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Chciałeś wydać 1000 zł. na sprzęt bijący na głowę BOSE z Alfy. Cóż... to trąci ignorancją. Kenwood za 400 zł. jest tyle samo wart, co "Biedronkowe" radio za 299 .
    Chodzi o to, że sprzęt robiony pod daną przestrzeń, a domowe dłubactwo, to niebo a ziemia. A, twoje subiektywne odczucia może i pozwalają ci twierdzić, że owy Kenwood grał lepiej. No cóż, jeden w obrazach Georges'a Braque widzi piękno, a inny bohomazy zarazem podniecając się na zdjęciu z telefonu mającego 5 mega pikseli za 200 zł.

Jak mi się wydaje mówimy o sprzęcie audio zastosowanym seryjnie w Alfie. Retorycznie zapytan - Czy Bang & Olufsen był fabrycznie montowany w Alfie ? Bo wiesz, w Maybachu sprzęt też gra nieźle. Wróć do tematu, a nie szukaj na siłę poparcia dla Kenwooda za 400 zł

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Przykład z Bang & Olufsen podałem po to żebyś zrozumiał, że Bose wcale nie gra super bo gdyby tak było jaki sens miało by oferowanie np. przez Audi oprócz Bose także innego sprzętu? Co do kenwooda widać też masz ogromne pojęcie. Jeden z lepszych producentów radioodtwarzaczy samochodowych dla przeciętnego kowalskiego ale co tam Fiat wsadza do Alfy Blaupunkta to on musi być zajebisty bo jak by mogli wsadzić jakieś badziewie? Widać z jakością dzwięku tak jak z każdymi innymi rzeczami jednemu wystarczy Bose i będzie się nim podniecał inny małymi krokami będzie sobie robił w aucie audio z prawdziwego zdarzenia... widać niektórzy w tym temacie to rozumieją ale zawsze znajdzie się jeden "obrońca krzyża"...
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 26-05-2011 o 11:55

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Przykład z Bang & Olufsen podałem po to żebyś zrozumiał, że Bose wcale nie gra super bo gdyby tak było jaki sens miało by oferowanie np. przez Audi oprócz Bose także innego sprzętu?
    A jaki jest sens oferowania w sklepach zwykłego chleba i razowego ? Chyba nie trzeba tej analogii wyjaśniać.
    Ale idąc twoim tokiem myślenia - Jaki sens jest oferowanie w Audi oprócz Bang & Olufsen także innego sprzętu ? Czyżby Bang & Olufsen nie był wystarczającym super hiper extra wypasem ? Retorycznie zapytam - Logika się sypnęła ?
    Tyle, że w tym temacie nie o tym mowa...

Co do kenwooda widać też masz ogromne pojęcie. Jeden z lepszych producentów radioodtwarzaczy samochodowych dla przeciętnego kowalskiego ale co tam Fiat wsadza do Alfy Blaupunkta to on musi być zajebisty bo jak by mogli wsadzić jakieś badziewie? Widać z jakością dzwięku tak jak z każdymi innymi rzeczami jednemu wystarczy Bose i będzie się nim podniecał inny małymi krokami będzie sobie robił w aucie audio z prawdziwego zdarzenia... widać niektórzy w tym temacie to rozumieją ale zawsze znajdzie się jeden "obrońca krzyża"...

Nie twierdzę, że jestem znawcą. Nie potrzebuję takim być i to nawet napisałem.
    Na jakiej podstawie sądzisz, że Kenwood jest jednym z najlepszych odtwarzaczy ? Jakieś dane, statystyki porównania ? Chętnie poczytam. Poważnie.
    BOSE pewno i nie jest ideałem dla każdego. Wcale temu nie zaprzeczyłem. Uważam jednak, że jest bardzo dobrym rozwiązaniem jako fabryczny montaż w porównaniu do standardu i do domowych robótek. Chociaż domorośli fanatycy potrafią czasami wiele więcej zdziałać niż znawcy. Jest po prostu wątpliwym dla mnie to, że za tysiaka, który deklarowałeś złożysz coś lepszego. I tylko o to mi chodzi. Jest to dla mnie niedorzeczną bzdurą. Uważam od samego początku, że za taką kwotę jaką ty zaproponowałeś możesz mieć "umcy, umcy".

I jeszcze jedno - masz wersje z BOSE czy standard ?

P.S.
    Daruj sobie to z krzyżem.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    A jaki jest sens oferowania w sklepach zwykłego chleba i razowego ? Chyba nie trzeba tej analogii wyjaśniać.
    Ale idąc twoim tokiem myślenia - Jaki sens jest oferowanie w Audi oprócz Bang & Olufsen także innego sprzętu ? Czyżby Bang & Olufsen nie był wystarczającym super hiper extra wypasem ? Retorycznie zapytam - Logika się sypnęła ?
    Nie wszystkich stać na porządne audio dlatego Audi oferuje jeszcze BOSE ;]

Nie twierdzę, że jestem znawcą. Nie potrzebuję takim być i to nawet napisałem.
    Na jakiej podstawie sądzisz, że Kenwood jest jednym z najlepszych odtwarzaczy ? Jakieś dane, statystyki porównania ? Chętnie poczytam. Poważnie.
    Pierwsze lepsze forum car audio często w porównaniach odtwarzaczy w nizszej pólki cenowej <500zł ludzie wybierają wlaśnie kenwooda. Oczywiście za cene nowego Kenwooda można mieć używkę np. jakiegoś Alpine z wyższej półki, który będzie lepszym wyborem. Co do bezpośredniego porównania to u mnie po wsadzeniu Kenwooda na seryjnych głośnikach sporo poprawiło się brzmienie, co do samego odtwarzacza to kolejną przewagą jest odczyt z płyt nawet w kiepskim stanie oraz bufor co jest wielkim plusem jak ktoś ma sztywny zawias. Przy blaupunkcie non stop mam chwilowe przerwy w odtwarzaniu przy kenwoodzie ani razu mi się nie zdarzyło żeby się przyciął. Jedyną przewagą seryjnego radia jest wygląd i wpasowanie w deskę

BOSE pewno i nie jest ideałem dla każdego. Wcale temu nie zaprzeczyłem. Uważam jednak, że jest bardzo dobrym rozwiązaniem jako fabryczny montaż w porównaniu do standardu i do domowych robótek. Chociaż domorośli fanatycy potrafią czasami wiele więcej zdziałać niż znawcy. Jest po prostu wątpliwym dla mnie to, że za tysiaka, który deklarowałeś złożysz coś lepszego. I tylko o to mi chodzi. Jest to dla mnie niedorzeczną bzdurą. Uważam od samego początku, że za taką kwotę jaką ty zaproponowałeś możesz mieć "umcy, umcy".
    Ciekaw jestem ile by kosztował ten zestaw BOSE bez tego fajnego znaczka i czy też by tak super grał ;]

I jeszcze jedno - masz wersje z BOSE czy standard ?
    Pisałem wyżej...

Podsumowując jeśli miał bym kupić używany zestaw Bose to wolał bym pogonić serię dorzucić trochę kasy i złożyć sobie zestaw sam. Nie musi być od razu cały komplet ale myśle, ze jeśli kolega witek-tarnów kupi dobry zestaw odseparowany na przód, wzmak i dobre radio to na pewno będzie bardzo zadowolony, a z czasem będzie mógł rozwinąć zestaw o tył i lepszy wzmak i nawet wrzucić skrzynie w bagażnik

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Odnośnie BOSE w Audi...jechałem jednym z nowszych A6 z audio BOSE i grało naprawdę bardzo dobrze. Czysty, porządny dźwięk. Wiadomo, że spojrzy się 'wybrednym' okiem a raczej uchem i można by pewnie ponarzekać...ale to to zawsze można :p
    Wracając do tematu - bo to istotne a nie to czy mi, czy Wam koledzy czy jeszcze komuś innemu bardziej podoba się taki dźwięk czy inny, czy ktoś jest zdania takiego czy takiego przekonania. Ważne, że kolega zakładający temat na wstępie w pierwszym poście napisał, że chce zostać przy seryjnym radio tak więc myślę, że jak kupi zestawik BOSE za 500 zł podłączy pod seryjne radio nie psując wyglądu deski będzie zadowolony. Za te pieniądze nie powinien żałować i krótka piłka co by nie mówić przepaść jest dość solidna między serią a alfoskim BOSE i to jest fakt - także kolega witek będzie pewnie zadowolony z zainwestowanych stosunkowo niedużych pieniędzy. Najważniejsze, że już będzie miał wszystko dograne do alfy, i skrzynia w bagażniku i kable itd itd.