No to kilka spraw wyeliminowaliśmy. Czekamy na opinie ekspertów.
Pozdrowionka
No to kilka spraw wyeliminowaliśmy. Czekamy na opinie ekspertów.
Pozdrowionka
Była: 145 - 1,3 Boxer
Jest: 156 - 1,9 JTD SW
???Napisał currahee
Ja w bx mam 800, Pierwszy raz słyszę coś takiego...
Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
To 145 boxerek oczywiście!
boxer ze względu na swoją konstrukcję jest "zrównoważony więc te 800 obr nie robi na nim wrażenia... to co opisujesz to jakaś abstrakcja z tymi wibracjami na pedale w momencie kiedy wciskasz hebel to kożystasz z podciśnienia w kolektorze więc silnik może zabujać gdyż zaburzasz równowagę ssaniaa co do kabli to osobny temat
![]()
Może źle to napisałem, otóż "wibracje" nie pojawiają się w momencie wciskania hamulca są cały czas (jak sądzę) ale tylko wtedy gdy mam nogę na hamulcu mogę je odczuć. Wiem, że to brzmi dziwnie, w żadnym innym aucie się z tym nie spotkałem ale tu mam.
Co do obrotów to od samego początku ja jeżdżę tą Alfą mam 1000rpm na biegu jałowym więc zakładam, że takie są ok.
FORZA ITALIA !
no obroty to kwestia regulacji natomiast co drgań na pedale hamulca to dziwny temat ... rozumiem gdyby to były drgania podczas jazdy i hamowania to np krzywe tarcze czy coś ale tak to nawet nie wiem o co Tobie kolego chodziNapisał currahee
![]()
Ja tez mam Boxera 1,6 900obr/min i tez odczuwam te wibracje na pedale ale wydaje mi sie ze to spowodowane konstrukcja naszego silnika
Było AR 145 Boxer 1,6---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +
Cieszę się z w końcu ktoś mnie rozumieJa na razie wlałem środek do czyszczenia wtryskiwaczy STP. Zaszkodzić nie zaszkodzi a może pomoże
.
FORZA ITALIA !
Update:
Problemu jeszcze nie rozwiązałem, a chciałbym bo choć nie jest to może uciążliwe jednak mnie denerwuje. Sprawa przedstawia się następująco, bo może wcześniej niewłaściwie to opisałem. Zauważyłem występowanie delikatnych wibracji pochodzących prawdopodobnie z silnika, które przenoszą się na kabinę i m.in. pedały np. sprzęgła. Problem występuje tylko gdy auto stoi. Tylko gdy silnik jest dobrze rozgrzany. Dodatkowo właściwie tylko w korkach (ciągłe ruszanie i zatrzymywanie), nawet po dłuższej trasie tego nie ma. Pewnie gdyby nie korki nawet bym tego nie zauważył
. Obroty na obrotomierzu są równe 900 (wcześniej wydawało mi się, że to 1000 ale wskazówka jest nieco poniżej
), nie falują. Podsumowując co może być przyczyną lekkich wibracji na rozgrzanym silniku (przy zimnym nie ma tego problemu)?
Cały czas zastanawiam się nad wymianą pwn czy mogą one być przyczyną?
FORZA ITALIA !
Właśnie odczułem ten sam problem w moim boxerze.Rzadko stoje w korkach ale wczoraj udałem się do Poznania i niestety napotkałem na spory korek w centrum miasta gdy temperatura osigneła poziom właczenia sie wentylatora około 90stopni silnik wpadał w dziwne wibracje na biegu jałowym czego nieodczuwam przy normalnym rozgrzaniu silnika czyli około 80stopni???
Czy duża temperatura może mieć wpływ na płynność pracy silnika na biegu jałowym??Dodam jeszcze , ze świece mam nowe i kable też!!!
Czyli mamy to samo, z tą różnicą, że jak niestety muszę tkwić w korkach prawie codziennie - Kraków.
Skoro masz nowe kable więc to pewnie nie ich przyczyna (świece mam też nowe NGK), zresztą co miałyby pwn do temperatury :roll: . Ja zastanawiam się jeszcze nad: przepływomierzem, sondą lambda, wydechem (tłumiki, kat), ew. ten typ tak maNapisał luis
. Z drugiej strony sam nie jestem do tego przekonany bo przecież auto ładnie przyspiesza, a z obrotami normalnie nie ma problemu :roll: .
Proszę innych posiadaczy Boxerów o spostrzeżenia w tej sprawie.
FORZA ITALIA !