Witam!
Jako że dziś ładna pogoda na pobrudzenie się, postanowiłem że w końcu zobaczę co to ta odma, w jakim jest u mnie stanie (czy przecieka - ponieważ zauważyłem olej na wężach) i w ogóle przeczyścić to i owo.
Niestety ale podczas odpinania tego dużego pojemnika (na allegro nazywanego właśnie odmą) pociągnąłem za niego myśląc iż dzięki poluzowanej opasce zaciskowej przy pojemniku wyjdzie on bez problemu, a zostanie wąż podłączony do wyjścia powietrza ze skrzyni korbowej. Niestety ale wąż się urwał przy samym wyjściu ze skrzyni korbowej. To co zostało widać na zdjęciu 1. Niestety pierwszy raz widzę taką zapinkę dlatego proszę o osoby które miały z takim wynalazkiem kontakt o pomoc jak ją odczepić (dodatkowo dostęp nie jest super).
Dodatkowo na zdjęciu nr 4 widać resztę (ktoś założył świetną opaskę ehhhh). Czy da radę coś z tym zrobić (dokupić sam kawałek węża) , czy trzeba kupić całość (ciekawe jaki koszt)? Czy ten plastik (znajdujący się na połaczeniu wszystkich rur) to tylko taki trójnik czy spełnia jeszcze jakąś inną funkcję??? Czy da się otworzyć to pudełko (w celu wyczyszczenia) i czym najlepiej czyści się olej (bo przecież nie wodą)??
Zrobiłem fotkę rury idącej od intercoolera do kolektora dolotowego, jest tam trochę oleju ale nie wiem czy mam się tym przejmować (np. turbo puszcza) czy tyle jest ok ?? (w wielu watkach czytałem że mała ilość oleju jest zawsze ale trudno określić ile to jest mało ). Wiem że na zdjęciu mało widać ale zawsze to coś niż pytać ile oleju jest ok a ile to za dużo.
Za wszelkie sugestie i pomoc dziękuję. Pozdrawiam
Foto1 - wyjście ze skrzyni korbowej do odmy:
Foto2 - jak foto1:
Foto3 - rura IC -> dolot:
Foto4 - odma:
![]()