Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Alfa Romeo 156 2.0 JTS (skrzynia selespeed) błąd

hatom02
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 156 2.0 JTS (skrzynia selespeed) błąd

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam pytanie odnośnie mojej alfy. Od jakiegoś czasu na wyświetlaczu komputera pokładowego wyświetla mi się komunikat Motor control system failure. Wiem, że jest już taki temat ale mój problem jest trochę inny. U znajomego mechanika podłączyłem się pod komputer i podobno powinienem wymienić świece zapłonowe. Czy jest taka możliwość żeby przez nie wyskakiwał błąd ?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Pio
    Gość

Domyślnie

Jest taka możliwość - może być to wypadanie zapłonów. Wymiana świec może temu zaradzić. Mechanik nie powiedział jaki dokładnie pojawił się błąd?

hatom02
    Gość

Domyślnie

Mechanik dokładnie nie określił mojego problemu mimo podłączenia do komputera który wskazał błąd dosyć ogólnikowo...Skoro mam wymienić świece to tak zrobię Może mógłby ktoś podpowiedzieć jakie najlepiej kupić do jtsa? i ile? z tego co wiem to chyba cztery?

Pio
    Gość

Domyślnie

Świec jest cztery, najlepsze są podobno platynowe NGK. Ale czy to na pewno rozwiązanie Twojego problemu - nie wiem. Aczkolwiek, wymiana świec po zakupie auta jest i tak wskazana.
    Czy masz jakieś problemy z przyspieszaniem? Jakieś przerywanie? Dławienie?
    Ja tak miałem, wyskakiwał wtedy błąd MCSF i pomogło mi przeczyszczenie świec. Ale to rozwiązanie tymczasowe.

hatom02
    Gość

Domyślnie re:

Z tego co widzę to tylko na zimnym silniku, przy ruszaniu auto trochę szarpie ale czy jest słabsze? nie powiedziałbym... tzn czasami mam takie wrażenie że momentami jest mocniejsza...nie bardzo ale minimalne odczucie jest Czy mógłbyś poświęcić chwilkę poszukać świec do mojej alfy? Przypomnę... 2.0 JTS. Wpisałem ngk w allegro ale niestety nie znalazłem niczego do jtsa... a przecież te świece nie są takie same jak przy ts prawda?

z góry dzięki

Pozdrawiam

Pio
    Gość

Domyślnie

BKR6EKPA - wpisz w allegro.
    Ja wkręciłem w swoją zamienniki Bosha z Intercarsu. Mniejsza żywotność, ale po za tym nie widzę różnicy. Oprócz ceny
    Ostatnio edytowane przez Pio ; 16-06-2011 o 21:37

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

BKR6EKPA zaprojektowane są by wytrzymały ok 100tyś przebiegu.
    Fabrycznie też były takie więc Twoja bella musi mieć +/- wielokrotność tego przebiegu skoro padły.

Możesz kupić jakieś zamienniki, no ale wtedy i co 20 tyś możesz świece wymieniać.

BKR6EKPA to koszt ok 315zł w komplecie 4 sztuk