Uważam, że jak będą nad tym czuwać fachowcy z FPT, to może być z tego coś dobrego.
Uważam, że jak będą nad tym czuwać fachowcy z FPT, to może być z tego coś dobrego.
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
oto folder z 1999r jest tam silnik VM 3.0L 3024, który produkowany w oparciu o doswiadczenie jakie VM zdobył poprzez produkcje wczesniejszych modeli V6 i V8 (nie pamietam oznaczenia) które były sprzedawane w USA pod nazwa DELTA (Diesel Engine Light Truck Aplikation).
W 2000r Penske sprzedał Detroit Diesel spółce Daimler Chrysler, i wszystkie interesy DD(Detroit Diesel) w europie przejeli niemcy.
Obecnie VM Motori kilka lat temu dogadał sie z Koreanczykami i produkuje w Korei silniki dla Hyundaya i Kia.
RadOL
troche mijasz sie z prawda, co prawda silniki te sprawiały kłopoty, ale uwierz mi w wiekrzosci z winy uzytkowników i niedouczonych mechaników, do dzisiaj kraza opowiesci o tym ze głowice tam były półokragłe itd
remontowałem wiele tych silników i klienci sa z nich bardziej zadowoleni niz z Perkinsa, JohnDeere'a, Deutz'a...
obecnie z tego co słyszałem rosjanie kupili pakiet 50% akcjii i zaczeły sie kłopoty z dostepem doczesci.
Ostatnio edytowane przez george11 ; 16-06-2011 o 20:51
Akurat wspomniany silnik 2,5 pracuje pod maska Voyagera ojca i zostawia plamy oleju w garażu, ale jak wspomniałeś dużo w tym zasługi braku wiedzy ze strony mechanika.
Co do współczesnych nowo wprowadzanych konstrukcji i ich trwałości narzuca się jeden wniosek - są trwałe jeśli producent na opracowanie przeznaczył odpowiednie fundusze i czas.np
FORD wprowadzil 2.0 TDCi do Mondziaka II i użytkownicy mieli znacznie częściej klopoty z dwumasem ( max 100 tys km ), wtryskiwaczami ( Delphi ) czy turbinami niż użytkownicy innych Konstrukcji
VW w 2004 zastąpił uznana konstrukcję 1.9 TDI ( sam takim jeżdżę ) silnikiem 2.0 TDI ( głównie ze względu na euro 4 ). Silnik oparty na tym samym bloku, zmieniona głowica a ilość awarii rekordowa. Nawet w najnowszej wersji 2.0 CR o mocy 170 KM potrafią zapiekać się wtryskiwacze.
Kolejny przykład to najnowsze 2.2 CDI Mercedesa z padającymi wtryskiwaczami ( znowu Delphi )
Konstrukcje te byly wprowadzane ruwnoczesnie z pojawiemniem sie nowego modelu auta ( Mondeo II, passat B6, klasa E ) i najwyrazniej inzynierowie nie mieli czasu na opracowanie ich do końca. np 2.0 mulitej nie wszedl do produkcji razem z nowym modelenm AR czy Lancii i jak widać nie powiela wpadek niemieckich konstrukcji.
O 3.0 V6 od VM Motori mówiło się od jakiegoś czasu, więc sadze że konstrukcja będzie dopracowana. Z drugiej strony zastanawiam się czy nie prościej byłoby do silnika 2.4 jtdm dodać porostu szóstego cylindra ( jak rodzina Mercedesowskich 220 R4, 270 R5, 320 R6 CDI ). W poprzedniej S klasie i najnowszym BMW serii 7 pracują rzędowe szóstki i nikomu to nie przeszkadza.
tak jak pisałem A630 bo takie jest oznaczenie, jest pochodna silnika 3024 VM z niespełna dziesiecioletnim stazem, co do R6, bardzo ciezko jest upchnac R6 pod maska auta z przednim napedem.Napisał RaD Ol
http://www.allpar.com/mopar/V6/VM-RA-diesel.html
pzd.
Ostatnio edytowane przez george11 ; 17-06-2011 o 15:37
Czy ten Diesel z Voyagera nie był montowany też w 155?
przepraszam ze post pod postem, ale zapomniałem dodac dalsza czesc skanów.
w 155 był montowany chyba silnik z komora wirowa wiec taki jak w voyagerze I, tym kanciatym i był to 488, 492, lub 494, w nowszych był 425, ale pewnosci nie mam.
pzd.
Ostatnio edytowane przez george11 ; 17-06-2011 o 16:18
Jednej rzeczy nie rozumiem,fiat oficjalnie podał komunikat ze wycofuje R5 bo nie jest w stanie wykrzesać z niego euro 5 normy ?????? a z V6 się dai dodatku 3.0
156 2.4 175 HP byla,159 Jtdm byla, 159 Tbi ,GT QV 170 HP Blackline ,Gulia Veloce 2.2 Q4
Raczej dałoby się uzyskac normę euro 5 w 2.4 ( tak jak w Volvo 2.4 R5 ) ale nie byłoby to opłacalne gdy wchodzi do użytku V6. Czy byłby problem upchnąć
R szóstkę w samochodzie z przednim napędem, na pewno tak. Ale 3.0 ma na razie być montowany w autach z klasycznym napędem ( silnik ustawiony wzdłużnie ) - Grand Cherokee, Lancia Thema. Wcześniej mówiło się o planach adaptacji tego silnika do Giulii, ale teraz mówi się o 2.0 Twinturbo