Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: [155] spryskiwacze reflektorów, coś pomagają???

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

w wysowanych dyszach spryskiwacza nie ma silniczkow.dysze wychodza przez cisnienie plynu,a wracaja dzieki sprezynce.budowa calkiem prosta.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

pikero
    Gość

Domyślnie

[quote="Alfista"]
    Cytat Napisał lesio146
    tam jest druga pompa co duże ciśnienie dawała, neistety nie sprzedam bo w wypadku wszystko sie pogniotło połamało...
    Ty tam nie sciemniaj, halogeny masz to i te spryski zostały ino pozbyc sie nie chcesz

ale mam fajne amorki za to do opchnięcia na przód
    cos mnie sie obiło o uszy :wink:
    hehehe halogeny mam z nadwyżki przy zakupie najpierw kupiłem halogeny osobno a poźniej zderzak z halogenami

fabian
    Gość

Domyślnie

ja w swojej 155 musze myc reflektory codziennie i tez mi sie wydaje, ze w innych samochodach problem nadmiernego sie ich brudzenia jest bardziej marginalny..

Łukasz K.
    Gość

Domyślnie

Spryskiwacze i cała o nich prawda :
    - rzeczywiście reflektory brudzą się bardzo , ale czy jest dużo gorzej niż w innych autach wątpię (kumpel był przed chwilą Fabią więc zwróciłem uwagę i dopiero tam to był szok jak zawalone)
    - w związku z bliskością soczewki (źródła ciepła) - szkła bardzo szybko wysychają pozostawiając zaschniętą warstewkę brudu
    - nie ulega wątpliwości że częste spryskiwanie świateł wyraźnie pomaga utrzymać ich lepszą przejrzystość (jazda po mieście , trudne warunki - 2/3 pryśnięcia co kilka minut)
    - ciśnienie sprysku jest dość duże więc podczas jazdy trzeba się liczyć z zalaniem całej maski a nawet i przedniej szyby - pozostawia ślady , a jak ktoś lubi mieć czyste auto - zmusza do ciągłego jego mycia (nie używam ich w lecie jak jest sucho)
    - wszystko to związane jest z kosztami które nie są małe w przypadku tej zabawki ; po pierwsze - płyn do spryskiwacza (ja jeżdżę mało więc obciązenie finansowe nie jest duże) schodzi jak to się mówi -"jak klocki w integrale" udało mi się zużyć 4L Kraków-Śląsk-Kraków i już macie pojęcie (ja się nie ograniczam) ... i tu mała dygresja na temat płynów : uważam że nie warto kupować drogich ale jak najtańsze - wypróbowałem kilka i różnic nie ma moim zdaniem żadnych , ważne jest natomiast aby na zimę kupować te o jak najniższej temp. zamarzania - ja zalałem płynem do -15C i tej zimy zamarzł w zbiorniu (dziwne) ...i dochodząc do clue sprawy ktoś wspominał że chciałby zamontować - ja w używkach jeszcze nie spotkałem plastików spryskiwaczy z dyszami (to pierwsza rzecz która leci podczas czołowego uderzenia) , może całość razem ze zderzakiem (cena + malowanie) , a koszta oryginałów w ASO są okrutne (ok. 300-330 za sztukę) , jak obliczałem pełen zestaw do AR155 kosztowałby w okolicy 750-1000pln . Czy warto ?
    Konkludując : ci , którzy mają spryskiwacze firmowo w autach myślą raczej o nich wyrzuceniu , a ci którzy chcieli by je mieć chyba nie liczą się z kosztami .

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

z moich doswiadczen daja a ,ze plynu ubywa no coz wole ubytek plynu jak latanie ze szmatka :mrgreen:
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Łukasz K., dzieki za rzeczową odpowiedz

to ze płynu idzie duzo to zdaje sobie z tego sprawe, chodzi mi tylko o ich wydajnosc bo szmatka mnie irytuje :twisted:

patrząc na oryginalne spryskiwacze 155 wydaje mnie sie ze te od octavi 1 powinny pasowac, do tego pompka cisnieniowa i są zamontowane, bo wydaje mi sie ze zbiornik da sie przerobic na dwie pompki, bo wyprofilowany pod dwie jest, tylko ze jeden otwor jest zaślepiony...

moze mi ktos jeszcze powiedziec przewody są jakies inne na taką mocniejszą pompke?? czy są dodatkowo opaski metalowe przy zakonczeniach??

Łukasz K.
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista
    chodzi mi tylko o ich wydajnosc
    nigdy nie zdarzyło się podczas jazdy że musiałem zatrzymać auto aby czyścić reflektory

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 1.9 Ti , 147 Racer, Spider 916 TS

Domyślnie

Pytanie: kiedy spryskiwacze reflektorów powinny spryskiwać?
    Przy włączonych światłach i po naciśnięciu spryskiwaczy szyby przedniej?
    Bo u mnie raz działa, raz nie.

siwy144
    Gość

Domyślnie

Tak przy włączonych światłach mijania i chyba załączy sie po 3 sec czy jakoś tak później jest chwilowa przerwa że tylko płyn będzie szedł na szybę a na reflektory nie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 155 2.5v6 Super 92r.

Domyślnie

Ja też miałbym pytanie, a co tym steruje?? Jakiś przekaźnik ten sam co od spryskiwacza szyby czy inny bo u mnie np to w ogóle nie działa a chciałem zreanimować jakoś jesienią.