Tragedia - stuki w silniku 147 2.0TS prosze o pomoc

hej kiler, widocznie Twój Tata ma jeszcze ogon, mówię o zwyczajnych ludziach a nie tych "szczególnych" zwyczajnych niezwyczajnych :), pozdrawiam mój Tata też ma ogon :)

---------- Post added at 09:21 ---------- Previous post was at 09:18 ----------

hej kiler, widocznie Twój Tata ma jeszcze ogon :) mówię o zwyczajnych ludziach ) nie o tych zwyczajnych niezwyczajnych :)) ja też mam ogon :)

już 4 tygodnie bez mojej alfinki.. już nie moge sie doczekać aż do mnie wróci.. *

Też to miałem jak kupiłem alfe w komisie,po 4 dniach silnik klęknoł przy 160 mi dwie dziury wyrąbało w silniku ;[ ja zdecydowałem się jednak na kupno innego silnika i śmiga już kilka miesięcy ;] Pozdrawiam

Ja tam zdecydowalem sie na remont. Stwierdziłem ze oddam silnior do dobrego serwisu i moze bedzie jeździł..*
Troche już czekam no ale cóż.. dobra naprawa musi trwać.. *heh.. i pewnie kosztować..

pzdr

zapomniałem dodać że kupując inny silnik 2.0ts niby takie same są w 156 jak w 147 jednak nie przy wkładaniu okazało się że klimy nie bedzie :( poniewarz nie ma gdzie przymocować kompresora...pewnie ta co na tym smigała była bez klimy,taki problem wyskoczył :)

zapomniałem dodać że kupując inny silnik 2.0ts niby takie same są w 156 jak w 147 jednak nie przy wkładaniu okazało się że klimy nie bedzie :( poniewarz nie ma gdzie przymocować kompresora...pewnie ta co na tym smigała była bez klimy,taki problem wyskoczył :)

Bzdura.
Trzeba po prostu podstawę kompresora przełożyć ze starego.
Wkładałem swego czasu do 147 silnik od 146 Ti i śmiga już ponad 3 lata, i wszystko działa.

Koledzy i koleżanki co to może być ? U mnie występuje głuchy stukot (nie mylić z metalicznym) dopiero na rozgrzanym silniku (przy odpalaniu na zimnym silniku cisza) im wyższe obroty tym stuki są szybsze ale przy 2,5tyś obr/min tak jakby cichły ... mam wrażenie że odgłosy dochodzą z prawej strony silnika (od strony rozrządu)
Mój motor to 2.0 TS z przebiegiem ok 170tyś km który lata na oleju syntetycznym 5W40 (olej nie bierze) ...

Możliwe, ze napinacz paska wałków balansu jest źle napięty i stuka o ogranicznik.

Tak. też to w moim przypadku występowało ale pukał napinacz od paska rozrządu (ALFA 156 2l 16V T.S)

Pablo. to ciekawe bo gość co mi ten silnik przekładał powiedział że nie da rady tego przykręcić...hmm jesteś pewny że to jest do zrobienia? dobrze by było mieć te klimę znów.

Pablo. to ciekawe bo gość co mi ten silnik przekładał powiedział że nie da rady tego przykręcić...hmm jesteś pewny że to jest do zrobienia? dobrze by było mieć te klimę znów.
Tak, jestem pewny.
Nie robili przecież silników z klimą lub bez, tylko wersja wyposażenia miała lub nie klimę.
Podstawa pod kompresor klimatyzacji jest przykręcana do bloku, a otwory są tam zawsze. Mogą być ewentualnie skorodowane i wymagać poprawienia gwintów.

Tak. też to w moim przypadku występowało ale pukał napinacz od paska rozrządu (ALFA 156 2l 16V T.S)
Hmm ... mechanik który ostatnio badał moje auto (wymiana wadliwej pompy wody) wykluczył napinacze paska rozrządu oraz paska wałów balansu ... dzisiaj wymieniłem olej na Motul 10W40 i dalej słychać stuki przy rozgrzanym silniku ... szukamy dalej.

Tak, jestem pewny.
Nie robili przecież silników z klimą lub bez, tylko wersja wyposażenia miała lub nie klimę.
Podstawa pod kompresor klimatyzacji jest przykręcana do bloku, a otwory są tam zawsze. Mogą być ewentualnie skorodowane i wymagać poprawienia gwintów.

Zgadza się.Jest podstawka na kompressssssor :) klimy.Zawsze można dokupić/domontować lub miejsce to przeznaczyć na inny kompresor :crazy_pilot:....taki dodający mocy :D

Zgadza się.Jest podstawka na kompressssssor klimy.Zawsze można dokupić/domontować lub miejsce to przeznaczyć na inny kompresor ....taki dodający mocy

W takim razie czemu wystąpiły takie komplikacje? coś niedomagało chyba jednak :) może te podstawki się czymś różnią i dlatego nie spasowały.
Z tego co pamiętam gość mi gadał że muszę znaleźć łapkę z 156 co miała te klimę,bo ta właśnie od starego motora nie pasuję.
wspomniał też że ciężko będzie dostać coś takiego.pozdrawiam.!

Amortyzatory
Powrót