Witam,
Znajdzie się ktoś z Katowic kto ma podobna alfę do mojej (156 SW 2,4jtd 150KM 2002 rok)? Dokładnie chodzi mi o czujnik ciśnienia paliwa na listwie. U mnie jest Bosch i wygląda tak jak ten http://www.arwit.pl/TDZamow.aspx?a=0...0161&p=&n=&t=1 tylko mój ma numer 0281002510 (reszta kodu to 02-06-08-2A i 816).

Alfa rano ciężko pali a czasem nie pali wcale (kręci żwawo ale nie pali). Resztę dnia już jako tako pali. Błędów na kompie w ASO nie było. Regulator i czujnik ciśnienia wyczyszczone. Akumulator i świece w porządku. Raz nie odpaliła więc mechanik wymienił mi czujnik wałka rozrządu - odpaliła ale następnego ranka znów ciężki rozruch. Potem w końcu pojawił się błąd silnika (czerwona kontrolka silnika) i brak mocy i wtedy komputer pokazał błąd regulatora i czujnika ciśnienia paliwa. Błąd skasowany ale tego samego dnia popołudniu auto nie odpaliło. Wymieniłem regulator na nowy Bosch - auto odpaliło i resztę dnia paliło. Było to wczoraj a dziś rano alfa znów nie odpaliła.

Myślę, że teraz trzeba wymienić czujnik ciśnienia paliwa ale kupiłem już czujnik wałka rozrządu i regulator - nowe oryginały Boscha i z tego co widzę to zrobiłem to niepotrzebnie ponieważ alfa dalej rano ciężko pali lub nie pali wcale czyli te dwa elementy były widocznie sprawne. Nie są to rzeczy tanie więc nie chciałbym trzeci raz popełnić tego błędu. Tylko boję się, że po zmianie czujnika auto odpali ale jak kupię nowy to rankiem znów pojawi się problem. Choć z nowym regulatorem odpalił ale dopiero za drugim razem i bardzo ciężko. Jak ze sprawnym czujnikiem odpali szybko i gładko to myślę, że będzie to potwierdzenie, że trzeba kupić nowy. W każdym razie jeśli ktoś się zjawi to na pewno odwdzięczę się jakimś czteropakiem piwka. A jak wiadomo czujnik jest na samej górze i trzeba tylko zdjąć plastikową pokrywę silnika więc demontaż i montaż jest szybki i prosty.

Robert