No oczywiście że to wahacz nie od tego auta, sprzedali Ci krótsze wahacze od fiata Uno punto, do Alfy 145/146/155 wszystkie wahacze przednie są takie same(tej samej długości)
No oczywiście że to wahacz nie od tego auta, sprzedali Ci krótsze wahacze od fiata Uno punto, do Alfy 145/146/155 wszystkie wahacze przednie są takie same(tej samej długości)
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Sprawa się wyjaśniła wymienili mi na właściwy wahacz zbieżność ustawiona. Naszczeście to nie ja je zamawiałem więc wymiana bezpłatnie. Tylko Ta kierownica jest lekko w lewo jak jadę ale auto jedzie idealnie prosto. Podejrzewam maglownicę chyba że jest inna jakaś możliwość. Te kielichy amortyzatora też już nie pierwszej nowości.
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Kierownica Była zablokowana w trakcie regulacji prosto. Tutaj załączam skan z pomiaru:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...c05fa53d4.html
Moze Ktoś wie o co w tym chodzi na co się patrzy na jakie parametry. A tak się przyglądnąłem temu zauważyłem że jak stoi to kierownica prosto a w czasie jazdy ucieka trochę moze to wina tyłu albo ja obstawiam opony najbardziej. Widziałem przypadek że na nowych oponach felernych kierownica chodziła w lewo i w prawo stale na prostej drodze okazało się że były jajowate. Albo może felgi?
najpierw napraw wahacz/łożysko z tyłu. Tak to wyniki masz ładne no może poza katem wyprzedzenia sworznia co oznacza, że albo poduszki kolumny mcphersona się cofnęły albo wahacze wychodzą za bardzo do przodu auta co by mnie w ogóle nie dziwiło przy jakości wykonania wahaczy obecnych na rynku
Czyli jednak jest możliwość że przez tylne wahacze jest kierownica krzywo? A te poduszki mcphersona to mam faktycznie całe pordzewiałe moze to przez nie bo mają luzy. Chyba nie ma sensu już jechać na poprawkę zbieżności bo Ci goście się naprawdę znają ale trzeba przyznać że teraz auto jedzie prosto jak po sznurku nie trzeba kierownicy trzymać wogóle na wmiarę prostej drodze.
odniosłem się tylko do wyników geometrii ale fakt jest taki, że jak geometria z tyły leży a przód jest ok to auto ściąga.
A z tyłu wystarczy zestaw naprawczy wahacza? Droga taka naprawa i skmplikowana jest?
z reguły sam zestaw naprawczy wystarczy ale zdarza się tak, że łożysko się 'poddaje' i wtedy po zrobieniu wahacza nadal jest trochę za duży negatyw.
tu masz instrukcje co i jak http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...146_155_a.html
A co to moze być za przyczyna ze tył jest dosyć wysoki w porównaniu z innymi 146. Sprężyny czy coś innego? Mi to nigdy nie przeszkadzało bo nigdy nie ryje tyłem ale coś to jest przykombinowane.