Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Problem z ciśnieniem oleju ALFA ROMEO 1.4 TS

Jaqob
    Gość

Domyślnie Problem z ciśnieniem oleju ALFA ROMEO 1.4 TS

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów!
    Usterka w mojej Belli jest bardzo nie typowa, a mianowicie pojawiła się ona w zimę, gdy temperatura powietrza spadła poniżej +5 stopni Celsjusza (podejrzewam, że dlatego, bo gęstość oleju się zmienia). Po odpaleniu auta kontrolka od ciśnienia oleju świeci się nawet 1 minutę, a potem gdy już zgaśnie i odjeżdżam to kontrolka czasem znów się zaświeci, zgaśnie po 2-3 sekundach, potem zaświeci i zgaśnie (mruga) w nie regularnych odstępach czasowych, problem ten znika, gdy silnik złapię temperaturę około 40 stopni Celsjusza(olej jest rozgrzany więc i rzadszy). Oczywiście byłem u mechanika, aby sprawdził ciśnienie oleju, sprawdził i jak się okazało wszystko jak najbardziej w porządku, z resztą problem z ciśnieniem oleju odrzuciłem prawie na 99% od samego początku, ponieważ jak jest problem z ciśnieniem oleju to właśnie gdy olej jest rzadszy kontrolka powinna się świecić, a nie na zimnym, gdy olej jest gęsty. Potem wymieniłem czujnik oleju, myślałem, że może padł, ale objawy te same, następnie wymieniłem olej na inny, ale problem dalej nie rozwiązany. Teraz kiedy mamy lato kontrolka gaśnie jeszcze podczas kręcenia rozrusznikiem i wszystko jak najbardziej ok, ale po lecie przyjdzie jesień, a po niej zima i boję się, że moja Alfa może nie przeżyć kolejnej zimy Proszę o pomoc i z góry wszystkim dziękuję! Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Jaqob ; 03-07-2011 o 13:49

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Jaki olej masz wlany?
    Poziom oleju prawidłowy?

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Jaqob napisał "ale po lecie przyjdzie wiosna, a po niej zima".
    Gdzie Ty mieszkasz?
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Jaki olej wlewasz? W jakim stanie masz smoka pompy?
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Jaqob
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    Jaqob napisał "ale po lecie przyjdzie wiosna, a po niej zima".
    Gdzie Ty mieszkasz?
    Przepraszam najmocniej za pomyłkę, oczywiście jesień, człowiek co innego myśli, a co innego pisze Choć nie uważam, że w jakiś sposób mi pomogłeś tym postem, raczej nie pytałem o pory roku. Pozdrawiam!

---------- Post added at 14:53 ---------- Previous post was at 14:50 ----------

Olej wlewam Orlen Oil Platinum Semisynthetic 10W-40. Stan smoka nie mam pojęcia, a stan oleju w górnym położeniu(maksimum).

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto
    AR 145 1,7 boxer 16V -> ;)

Domyślnie

ile masz przebiegu w swoim TS ? był już robiony remont ?? np: panewka itp?? czy silnik jeszcze nie ruszany ??

Mieszka w
    wschód
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Jaqob Zobacz post

Olej wlewam Orlen Oil Platinum Semisynthetic 10W-40. Stan smoka nie mam pojęcia, a stan oleju w górnym położeniu(maksimum).
    Ojoj, to minerał wlewasz (taki z niego półsyntetyk, jak ze mnie żyd, aj waj).

Adin: Niech Ci mechanik (albo Ty) miskę zdejmie, smoka obczai i oczyści. Płukanie układu (liqui moly motor flush) też nie zaszkodzi. Jak już miska w dole, to zobacz też kondycję dołu silnika.
    Dwa: Wlej Valvoline Maxlife 10W40 (uprzedzając pytania - 5l 110zł, on stał przynajmniej koło półsyntetyka).
    Tri: po wykonaniu tych operacji, jeśli nadal będzie problem, skontaktuj się z pompą z oleju.

Jaqob
    Gość

Domyślnie

Mat3l: Remont silnika chyba nie był robiony z tego co wiem, ciężko mi powiedzieć ponieważ użytkuję tą Alfe Romeo od grudnia 2010r. Kupiłem ją od gościa który miał wszystkie faktury na różne naprawy , książki serwisowe, instrukcje (cały pakiet od Alfa Romeo, wszystko w bardzo ładniej teczuszce Alfy Romeo ) Ogólnie gość raczej bardzo rzetelnie podchodził do tego, by utrzymać to auto w dobrym stanie. On powiedział mi, że żadnych remontów silnika itp. nie robił w tym aucie, a miał je od nowości kupione w polskim salonie. Przebieg to 195 tyś. km. Często jeżdżę w trasy i autko w taką pogodę (temperatura dużo na +) śmiga jak marzenie Żadnych problemów.

---------- Post added at 20:38 ---------- Previous post was at 20:34 ----------

Rzmudzior: Bardzo dziękuję za rady, też myślę, że może to być wina brudnego smoka, w najbliższym tygodniu, postaram się to sprawdzić (nie do końca ja, bo mechanik ;P ) bo autko i tak idzie do mechanika, ponieważ muszę wymienić sprzęgło kupiłem już ze ślizgającym się sprzęgłem, więc żaden zaskok ;] Akurat będzie okazja, by troszkę o nią zadbać przed zimą. Pozdrawiam!

Mieszka w
    wschód
    Auto

Domyślnie

To masz sztukę kupioną tak samo jak moja, tylko że moja jeszcze była przez 2 lata i jakiejś 50 letniej kobity, co ją zaniedbała
    Daj znać, jak się uporasz z problemem, czy to to.

Jaqob
    Gość

Domyślnie

Jak tylko będę coś wiedział to od razu napiszę, masz to jak w banku Może i babeczka ją zaniedbała, ale teraz wygląda kwitnąco, ja po zrobieniu sprzęgła i tego problemu z olejem, mam zamiar wymienić tłumik końcowy (mam ten oryginalny... Masakra ;D ) Potem może jakieś ładne alufelgi... Ale na razie tak jak mówię przede wszystkim sprzęgło, bo po co mi ładne felgi i tłumik skoro nie ma się czym zebrać ;D