Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: dym w kabinie

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie dym w kabinie

witam!! ostatnio pojawił sie mały problem podczas postojów np: na swiatłach przy właczonym nawiewie, czuć mocno spaliny w środku samochodu, przy wyłaczonym nawiewie nic nie czuć. Szukałem jakis nieszczelności ale nic to nie dało, na właczonym silniku nic nie widac żadnych dziurek itp. nic nie słychac żadnych dziwnych odgłosów świadczących o jakiejś nieszczelności. NIewiem sam może uszczelka kolektora, jest przy niej jakis osad ale mi sie wydaje że to olej z nieszczelnej uszczelki pod klawiaturą (jeśli uszczelka to jaki koszt mniej więcej) . Raczej nieszczelność musi być w komorze silnika bo gdyby gdzies dalej to tak szybko nie było by czuć te spaliny w srodku auta

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Możliwa jest również nieszczelność łącznika elastycznego, sprawdź go dokładnie
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

ale przynajmniej tak mi sie wydaje, że nie byłoby czuć tak szybko spalin w aucie , przecież powietrze zaciągane jest od góry pod szybą

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

No chyba, że Alfik bierze olej i czuć spaliny z tłumika...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _Mumin_
    Mieszka w
    W-W
    Auto
    156 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Przy niesczelności wydechu (element elastyczny) spalinami zaciąga przy otwartych drzwiach - przynajmniej tak jest u mnie. Przy zamkniętych drzwiach spaliny nie dostaja się do środka.
    Bunga, bunga per tutti!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Z nieszczelnego łącznika spaliny wydostają się możliwie najkrótszą drogą do góry, czyli poprzez komorę silnika wylatując między maską a podszybiem, czyli w pobliżu miejsca, gdzie znajduje się filtr kabinowy. Sprawdzić go nie zaszkodzi, a może pomóc. Podczas jazdy go nie czuć, bo uciekają wraz z pędem powietrza pod autem, natomiast gdyby to był kolektor, to prawdopodobnie czułbyś je również podczas jazdy
    Pozdrawiam
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    6

Domyślnie

Kiedyś też zaliczyłem zapach spalin podczas postoju pod światłami czy w korku. Winowajcą okazały się popękane i poluzowane gniazda przewodów gumowych przy filtrze odmy. Musiałem kupić nowy filtr, bo mechanik nie miał pojęcia co z tym zrobić.