Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Temat: Tapicerka skórzana czy materiałowa/welurowa

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Yacek Zobacz post
    Tia..... jak ktos nie odróżni to dopiero jest chore :-)

BTW - skóry tapicerskie to skóry cielęce... więc są pozyskiwane przy oboju na mięso. Czyli mięsko OK, ale skóra be... to pseudoekologia. Przeciw naturze jest wytwarzanie sztucznych substancji, takich jak np. stosowane do wyrobu eko-skóry.
    Jeśli tak, to trochę be, bo ile tej cielęciny idzie, w życiu nie widziałem, żeby ktoś w sklepie kupował. Jeśli ze świni, to nie widzę problemu.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Jeśli tak, to trochę be, bo ile tej cielęciny idzie, w życiu nie widziałem, żeby ktoś w sklepie kupował. Jeśli ze świni, to nie widzę problemu.
    Bez przesady, to zupełnie inny rząd wielkości. Jakby z prosiaków, które widzisz w sklepie mieli robić wyroby skórzane to by nimi musieli chodniki i wieżowce obijać Poza tym w wielu krajach się takie mięsa chętnie je (i słusznie). Prawda, że u nas mięso == kurczak albo "coś tam innego", ale na szczęście nie stanowimy całego świata.

W Alfie ma być skóra!

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

incognito138, błagam, nie wypowiadaj się na temat rzeczy, o których nie masz bladego pojęcia. Skóry zdejmowane z żywego zwierzęcia? Owszem, gdy PETA zapłaci jakiemuś degeneratowi z trzeciego świata, żeby mieli czym straszyć naiwnych (jest w internecie, więc to musi być prawda!) i przewrażliwionych (och biedne zwierzątka!) i zakłamanych (co bym zjadł? Wiem! Hamburgera nomomom...) internautów, którym słowo ubojnia kojarzy się tylko z obozem koncentracyjnym. Zdobądź minimum wiedzy w temacie, a później zabieraj głos, bo tylko się ośmieszasz.

A podawanie PETY jako przykładu organizacji walczącej o dobro zwierząt, jest mniej więcej tym samym, co podawanie Al-Kaidy jako przykładu organizacji, walczącej o wolność i pokój na ziemi. Banda terrorystów i tyle.
    Ostatnio edytowane przez sebott ; 07-07-2011 o 17:44
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał psylo Zobacz post
    W Alfie ma być skóra!
    Oj z tym się nigdy nie zgodzę . Ze względu na Pakiet Sport musiałem wziąć skórę + mikrofibrę, ale pełnej skóry nigdy w życiu...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

wentylowana jest OK :-)

---------- Post added at 19:54 ---------- Previous post was at 19:52 ----------

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Ja kupuję. W przeciwieństwie do tłustej wieprzowiny
    Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38

incognito138
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Hahah, a greenpeace mówi że mamy efekt cieplarniany przez samochody osobowe

Człowieku ogarnij się, są krówki selekcjonowane na skóry np. do Bentley'a, gdzie taka krówka żyje sobie w super warunkach bo nawet komar jej nie może ugryźć. A potem obdzierają ją ze skóry żywcem (ryzykując poszarpanie skóry krówki hodowanej iks lat za grube tauzeny) a mięso wyrzucają do przyfabrycznego rowu. Tak, bankowo tak jest. I człowiek zły bo myśli o sobie. Gdyby nie człowiek to krówka by tygodnia nie pożyła. Ciekawa teoria się rodzi, nie?
    Jeśli tak jest jak mówisz, to Ty się ogarnij. Że dali jej życie i karmę, to nie znaczy, aby ją zabijać w taki sposób. Taką krowę należy humanitarnie zabić i tyle w temacie.
    A zmawiaj sobie taperkę jaką chcesz, ja tam wole zamówić standardowy materiał i pojechać do wyspecjalizowanego tapicera, który obszyje mi fotele wysokiej jakości eko skórą. A sumienie będę miał czyste, że przez zemnie nie ucierpiało zwierze.

Pozdrawia serdecznie.

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

Cytat Napisał incognito138 Zobacz post
    A zmawiaj sobie taperkę jaką chcesz, ja tam wole zamówić standardowy materiał i pojechać do wyspecjalizowanego tapicera, który obszyje mi fotele wysokiej jakości eko skórą. A sumienie będę miał czyste, że przez zemnie nie ucierpiało zwierze.

Pozdrawia serdecznie.
    standardowy, czyli z przewaga bawełny, uprawianej pewnie w jakims biednym kraju przez głodujacych tubylców, pracujących za pól dolara dziennie...... wyzyskiwanych dzięki zapotrzebowaniu na bawełne ze strony bogatych, białych ludzi...... no tak. ta droga tez niebezpieczna :-)
    Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38

Użytkownik Świeżak Avatar AlfaWhiz
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 164 Q4

Domyślnie

krowę należy humanitarnie zabić
    To mi się szczególnie podoba. Ręce opadają.

Powiem szczerze, że zgadzam się zarówno z wszystkimi wymienionymi wyżej zaletami i wadami skóry i tapicerki materiałowej. Wniosek z tego jest bardzo prosty, otóż każde wykończenie ma wiele "za" i wiele "przeciw". Część rzeczy, które piszecie, jest moim zdaniem mocno przesadzona. Oczywiście, każdy broni swoich subiektywnych argumentów. Skórę łatwiej się czyści, trudniej natomiast pielęgnuje. Welur zapewnia lepszą przyczepność, ale moim zdaniem, mniejszy komfort, częściowo właśnie przez trzymanie materiału. Nowoczesne tapicerki materiałowe również są bardzo wygodne i przyjemne w dotyku, więc uważam ich wybór za kwestię gustu i indywidualnych upodobań.

Nurtują mnie dwie rzeczy. Po pierwsze, pocenie na tapicerce skórzanej. Nie rozumiem tego argumentu, ponieważ uważam, że pocenie nie zależy od rodzaju oparcia i tego, o co opiera się koszulka, lecz głównie od temperatury. To, że welur wchłania pot, a skóra tak łatwo go nie przyjmuje, to inna sprawa. Tutaj każdy musi się zastanowić, co mu bardziej odpowiada.

Po drugie, łatwość dbania o ciemną tapicerkę... Nie zgadzam się z tym. Krótko i rzeczowo, to że czegoś nie widać, nie znaczy, że tego tam nie ma.

Odnośnie pęknięć skóry i przetarć materiału, owszem, zdarzają się, ale nadmierne pękanie i nadmierne przetarcia to moim zdaniem mit. Niestety, nic na tym padole nie jest wieczne, a jak się chce mieć ładnie, to trzeba dbać. Zarówno o welur, materiał, jak i skórę.

Odnośnie humanitaryzmu dla bydła i innych temu podobnych, zakończcie temat. Nie warto.
    Ostatnio edytowane przez AlfaWhiz ; 08-07-2011 o 03:13

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

to powinno być zabite w humanitarnych warunkach
    hehe humanitarne zabijanie to dobre

Dajmy temu spokój, nie o tym temat, kazdy ma swoje zdanie a ja i tak ze skóry nie zrezygnuję najwyżej pójdę do piekła
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Jeśli tak jest jak mówisz, to Ty się ogarnij. Że dali jej życie i karmę, to nie znaczy, aby ją zabijać w taki sposób. Taką krowę należy humanitarnie zabić i tyle w temacie.
    Hahaha, nie no Bentley nie obdziera krówek żywcem, to była ironia, wiesz?