Nie chcę zakładać nowego tematu albowiem mam sprawę w obrębie dziurawego - a raczej pękniętego - kolektora wydechowego. Samochód to Alfa GTV 2.0 T.S. z 2002 r., kolektor na wymianę już mam. Ale... mam zagwozdkę z uszczelkami. Jedna uszczelka idzie pomiędzy kolektor a silnik i to można sobie w necie wyszukać. Natomiast nie znajduję żadnych informacji na temat uszczelki pomiędzy kolektor a katalizator. W schematach wydechów do alfy 156 z takim samym silnikiem na stronie firmy BOSAL do 2000 r. jest wskazana uszczelka pomiędzy rurę wydechową a kolektor. Natomiast w późniejszych wydechach w których jest wprowadzony zaraz za kolektorem podwójny katalizator już tej uszczelki nie ma.
I teraz mam problem. Czy to znaczy, że tam uszczelki nie ma? A jeżeli nie ma to jak się uszczelnia to łączenie bo jakoś trudno mi uwierzyć żeby zwykłe skręcenie - obecnie już trochę pordzewiałych powierzchni - było szczelne. A może należy zastosować jakiś niefabryczny patent z uszczelnieniem? Jakaś pasta? Uszczelka z innego modelu?
Będę wdzięczny za pomoc wszystkich którzy zetknęli się z ta sprawą w silnikach 2.0 t.s. późniejszych niż z 2000 r.
Pozdrawiam!