Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: [156] Chcę kupić alfe ! plusy, minusy, opinie

goofy2
    Gość

Domyślnie

Witam wszystkich. Poważnie zastanawiam się nad kupnem 156, ale komukolwiek tego nie powiem to wszyscy odradzaja, że zawieszenie się sypie, z serwisy nie będę wyjeżdzał, non stop elektronika pada itp itd!? Ile jt w tym prawdy drodzy posiadacze i użytkownicy 156. To że zawieszenie delikatne to zdaję sobie sprawę, ale czego poza tym mam się bać, na co dokładnie zwrócić uwagę, czy ewentualnie jak upoluję jakiś model mogę liczyć na któregoś z klubowiczów znających się na rzeczy, że pojedzie ze mną oblukać . Proszę o obiektywne wypowiedzi, a nie zaślepione miłością

Pozdrawiam

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Poczytaj troche te tematy, znajdziesz tam sporo cennych rad
    Alfa nie jest bardziej awaryjnym samochodem od innych marek wiec jak przy kazdym aucie wiele zalezy co kupisz, bo mozesz kupic trupa a mozesz kupic tak jak ja i cieszyć sie tylko z jazdy juz od 3lat

http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ighlight=zakup

http://www.forum.alfaholicy.org/topi...b8c6ba5d#52882

goofy2
    Gość

Domyślnie

Paweł156, Dzięki za info ale forum już przstudiowałem ( nikt nie chce na starcie dostać zjebki od moda ). Ile kosztuje zawieszenie przód, ile tył, rozrząd do diesla 1.9, 2.4 bo te silniki mnie tylko interesują, jak z zamiennikami np w IC!?

http://allegro.pl/item300089728_alfa...estrowana.html

Co sądzicie o tym, lub o tym:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4200018

PS
    Widze ze kol Paweł156 jt z krk, moglbys polecic jakis warsztat, serwis gdzie tanio robia takie rzeczy typu rozrzad czy moze ty sam robisz!?

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Jak musze robić w Krakowie cos z autem to robie na płaszowie-nie daleko tandety u p.Maćka Radwana tel.501 747 374, a jak nie musze to robie na śląsku
    Ale p.Macka polecam bo robi w rozsądnych cenach i solidnie.

Co do cen zawieszenia, wahacz górny około 170zł, dolny od 275złdo chyba 500zł, ale ja kupilem za 330zł i jestem zadowolony, rozrząd koło 350zł do 2.4JTD, zawieszenie tył nie mam pojecia bo jeszcze nic nie robiłem. Amortyzatory są tańsze na przód, od 195zł za sachsa, przez 230zł za Kayabe do prawie 450zł za bilsteina B6 lub B8, tył droższy np. kayaba od 320zł. Sprzegło do 2.4JTD Valeo około 600zł.
    W IC jest drogo,sprawdz sobie ceny w sklepie który wyświetla sie na gł stronie forum, kupilem tam juz troche rzecz i mieli w dobrych cenach.
    Z tych ogłoszeń to obie wygladają dobrze, ale wiedomo ze to dopiero mozna stwierdzić po sprawdzeniu auta, polecałbym 2.4JTD jesli lubisz szybszą jazdę

goofy2
    Gość

Domyślnie

Paweł156,
    Cytat Napisał Paweł156
    polecałbym 2.4JTD jesli lubisz szybszą jazdę
    tu mam dylemat hehe bo najbardziej chcialbym ustrzelic egzemplaz po lifcie z silnikiem 2.4, SW i z bananową skórką hehe czyli z tych dwóch zrobiłbym jeden hehe

Co do serwisu krk a slask to mi wszystko jedno bo mieszkam mniej wiecej w polowie miedzy krk a katowicami, a do IC mam dosc spore znizki, ale ewentualnie porownam ceny w obu. Patrząc na te ceny ktore podales to nie jt taki koszmar jak sie mowi. (rozrzad to podales z wymiana czy same czescie i bez pompy wodnej!?)

PS
    Zakładając ze ten 2.4 ma te 100k przebiegu to przy takim przegladzie co trzeba powymieniac i jaki jt mniej wiecej koszt takiego przegladu w ASO, czy trzeba go robic w ASO czy samemu tez sie da rade!?

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał goofy2
    rozrzad to podales z wymiana czy same czescie i bez pompy wodnej!?)
    same czesci bez pompy, pompe chyba tylko w TSach trzeba wymieniac co jakis czas, robocizna za rozrzad koło 150zł

w ASO bylem tylko raz w pszczynie i wiecej nie pojade partacze wiec jakie ceny to Ci nie powiem ale na pewno wyzsze niz u mechanika nie autoryzowanego. Samemu to sie nie zabieram za naprawy bo nie mam takich umiejetnosci ani mozliwosci, niech mechanik sie meczy zna sie na tym w koncu

Oprocz rozrzadu to wymieniłbym na Twoim miejscu wszystkie płyny, hamulcowy, chłodniczy, olej, filtry, no i to co bedzie konieczne jeszcze-moze jakis wahacz.

Alfion
    Gość

Domyślnie

Musze dodać ze znam ten "Autohaus" gdzie stoi ta Alfa nawet ja oglądałem sam miałem na nia chrapkę bo TI, ale odpada jezdze tylko klekotami I tylko 5 garowymi ,wiec zbieram dalej pieniążki na Brere

goofy2
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Alfion
    Musze dodać ze znam ten "Autohaus" gdzie stoi ta Alfa nawet ja oglądałem sam miałem na nia chrapkę bo TI, ale odpada jezdze tylko klekotami I tylko 5 garowymi ,wiec zbieram dalej pieniążki na Brere
    Nie bardzo kolego rozumiem co napisałeś