Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Problem z otwieraniem bagażnika ze schowka

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie Problem z otwieraniem bagażnika ze schowka

Witam!

Panowie od jakiegoś czasu bagażnik w mojej 166 się ni eotwiera przyciskiem ze schowka. Postanowiłem dobrac się do zamka bagażnika i ot jaki widok ujrzałem.

Ten element wisiał swobodnie na kabelku i był odłączony z kostki która znajdowała się głębiej w bagazniku. Nie mam pojęcia gdzie ten element powinien byc zamocowany.
    Po podłączeni tego elementu do kostki zapala mi się światełko w bagażniku i elektromagnes reaguje na wciskanie przycisku w schowku.
    Nie moge jednak(kiedy ten element jest podłączony do kostki) zamknąc pokrywy bagażnika- zamek poprostu nie blokuje się i pozostaje w pozycji otwartej. Słychac równiez kliknięcie z przekażników w bagażniku.
    Do tego podczas opuszczania klapy bagażnika słychac jak mimowolnie ten elektromagnes się aktywuje- słychać kliknięcie jak podczas wciskania przycisku w schowku.
    Byc może ktoś z was dobierał się kiedyś do tych elementów i ma jakies zdjęcia gdzie to powinno być zamocowane.

W samym zamku bagażnika równiez jest podobny elektromagnes ale tamten jest przynitowany do zamka więc nie ma opcji żeby się przemieścił.

Odlączenie tego magnesu od kostki powoduje zapalenie się kontrolki otwartego bagażnika na konsoli.

Z podłączonym tym elementem wszystko działa ok poza tym ,że pokrywa bagażnika ni edaje się zamknąć.

Może ktoś posiada jakies schematy zamków bagażnika w 166 w eper tego brak.
    Jedyna możliwośc na chwilę obecną to otwieranie bagażnika kluczykiem ale to dośc uciążliwe bo zawsze trzeba gaśić samochód itp itd. :twisted:

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Skoro dzieją się cuda podczas opuszczania klapy to zacznij od zweryfikowania wiązki dochodzącej do klapy w gumowej osłonie.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Kolego kabelki wszystkie są ok niby ale kiedy poruszam takim grubym zielonym to słysze jak przekażnik w bagażniku "cyka".
    ć

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Ten element to mikrowyłącznik (czujnik) umocowany przy zamku klapy i reaguje po włożeniu kluczyka do zamka i lekkim obróceniu na otwarcie klapy bagażnika.
    Schemat elektryczny otwierania bagażnika jest dostępny w instrukcjach serwisowych DTE lub eLearn temacie instrukcje.

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

dokładnie tak jak pisze stanlizak, ostatnio w swojej AR robiłem ten zamek, ten element z czujnikiem/mikrowyłącznikiem przykręconym do plastiku w kształcie półokręgu powinien być włożony na podstawę "trzpieńa" zamka (zresztą widać że ma go obejmować), tam są takie a'la gniazda po obu stronach, ten trzpień ma ząbek który dotyka przy otwieraniu kluczem. Może czujnik/mikrowyłącznik jest uszkodzony.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Zgadza się.

Od niechcenia dobrałem się do tej wiązki bo myślałem że skoro lampy w klapie działają i przycisk w schowku aktywuje ten mikrowłącznik to wszystko ok. Okazało się że 2 kabelki całkowicie zerwane(cienki fioletowy i cienki zółty. inne ostro poprzeginane.
    Zamontowałem również ten element tak jak dawid pisał i wszystko działa- po włożeniu kluczyka w zamek i lekkim przekręceniu klapa odskakuje do góry. Także dzieki panowie.

Tyle tylko , że mimo działającego włącznika pali się kontrolka otwartego bagażnika i nie świeci się lampka w nim. Co jest za to odpowiedzialne? może ktoś wie.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Tyle tylko , że mimo działającego włącznika pali się kontrolka otwartego bagażnika i nie świeci się lampka w nim. Co jest za to odpowiedzialne? może ktoś wie.
    Dokładnie nie wiem bo nie wnikałem, ale info o zamknięciu klapy jest brane też jakoś z samego zamka. Jak szukałem gdzie mi prąd ucieka to przy otwartej klapie zasymulowałem zatrzaśnięcie zamka (śrubokrętem go zakleszczyłem) i auto już myślało że klapa jest zamknięta.
    Odnośnie światełka w bagażniku to steruje tym przekaźnik z bagażnika ze skrzynki po prawej stronie, pierwszy z prawej bodajże.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Podejrzewam, że info o otwartej klapie jest brane z mikrostyku w zamku. Proponuję zajrzeć do niego i popsikać czymś w rodzaju WD, możliwe że jest tak zasyfione, ze nie jest w stanie odbić styk (przerabiałem to w kilku autach). A co do nie świecącej lampki w bagażniku to jeśli system widzi cały czas otwarty bagażnik to po jakimś czasie wyłącza lampkę automatycznie.
    A czy przy świecącej kontrolce kufra jesteś w stanie zamknąć samochód pilotem, bo nie powinno się dać (zamki powinny od razu odskoczyć) ?
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Dzieki koledzy. Jak tylko znajdę czas(weekend) to zajmę się tym zamkiem. Obiecuję , że podziele się efektami. Pozdrawiam

PS danus.

Tak z zamykaniem samochodu "z pilota" nie ma problemów, mimo, że ta kontrolka na pulpicie się świeci.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 27-07-2011 o 13:42

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Tak z zamykaniem samochodu "z pilota" nie ma problemów, mimo, że ta kontrolka na pulpicie się świeci.
    U mnie też da się zamknąć auto z otwartym bagażnikiem. Może to kwestia tego, że nie ma opcji otwierania bagażnika z pilota, więc centralny zamek nie ma informacji o stanie klapy?