Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: [145] Piszczy piszczy piszczy - co to????

operatortokarki
    Gość

Domyślnie

He he ja z mechaniki jestem laik, wiec powiedz czy byles z tym u mechanika czy sam sobie poradziles??? ja jak narazie mam taki spray do paskow - pomaga na jakies 3 dni a rozrzad i paski mialem wymieniane jakies 20.000 tys. temu i widac ze nie sa jeszcze zurzyte, na dodatek co mnie dziwi byly montowane w jakims renomowanym serwisie Alfy he he najlepsze jest to ze babka od ktorej kupilem ten samochod zaplacila za te wymiane ok 2000tys zl bo mam fakture;-D czy tyle to kosztuje???

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał operatortokarki
    babka od ktorej kupilem ten samochod zaplacila za te wymiane ok 2000tys zl bo mam fakture;-D czy tyle to kosztuje???
    2000 zł - moim zdaniem to raczej nie możliwe. Części w zależnosci od firmy średnio 250-450 zł + robocizna 100-200 zł w zależności od warsztatu. 2000 zł to KOSMOS nawet chyba na ASO
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

operatortokarki
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał as
    babka od ktorej kupilem ten samochod zaplacila za te wymiane ok 2000tys zl bo mam fakture;-D czy tyle to kosztuje???
    2000 zł - moim zdaniem to raczej nie możliwe. Części w zależnosci od firmy średnio 250-450 zł + robocizna 100-200 zł w zależności od warsztatu. 2000 zł to KOSMOS nawet chyba na ASO
    Jak uda mi sie znalesc te fakture...dokladnie 1717 + examiner 122zl daje 2094zl;-) w Aso w Zab... 707 zl robocizna najlepsze jest to ze nie mogli sobie chyba poradzic z kontrolka ABS bo widze ze migala to wzieli i go wyjeli bo zostaly mi tylko same kable nic babce nie mowiac bo sie zapierala przy sprzedarzy ze ABS jest napewno naprawiony. Widzialem jak, gdy kola zmienialem na zime dla mnie to jest smiech...ale odbieglem od tematu i dalej nie wiem co robic z tymi piskami, a tak na marginesie??Mozna wlozyzc z powrotem ABS???Duzy bylby koszt tego??

edit:
    Ah no i teraz widze ze w przyczynach w punkcie 1 tez jest - "glosne piski w silniku" no ale to bylo w tamtym roku to sobie ASO zarobilo a piski znow sie powtarzaja

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

najlepsze jest to ze nie mogli sobie chyba poradzic z kontrolka ABS bo widze ze migala to wzieli i go wyjeli bo zostaly mi tylko same kable nic babce nie mowiac bo sie zapierala przy sprzedarzy ze ABS jest napewno naprawiony.
    A nie trzeba było przejechać się i udowodnić "miłej pani" że jest inaczej.

Co do piszczących pasków zrób to co pisałem wcześniej tj. 27.01.2008
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

operatortokarki
    Gość

Domyślnie

Paski sa napewno dobrze napiete mechanik mi tak powiedzial...sprawdzil i mowi ze sa dobrze napiete i na te chwile nie wie co mi moze poradzic (kolejka do warsztatu) i tylko sprayem psikonol i thats all :shock: A mozliwe ze gdzies robi mi sie jakies zwarcie?? albo cosik w tym stylu. Bo napewno zauwazalny jest spadek napiecia,piszczy tylko wtedy gdy mam powlanczane kilka rzeczy tj radio swiatla wentylator i wyredukuje, swiatlo przeciwmgielne nie chce zgasnac hmmm moze to jakis bezpiecznik czy cosik no nie sparwdzalem bo nawet nie wiem gdzie sa :cry: taki ze mnie laik

BlaCkMagic
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Mam nadzieję, że nie przesadziłeś z naciągiem pasków, bo możesz załatwić łożyska. Ustaliłeś, który konkretnie z pasków tak Ci "urozmaicał" jazdę
    Pasek alternatora przede wszystkim. Oczywiscie nie ja je naciągałem panowie - tym razem z ASO haha.
    Chodzi cichutko jak makiem zasiał (swoją drogą jak na diesla to moja alficzka jest wyjatkowa cicha) Nowe paski przyjdą jutro i trzeba bedzie wymienic.

A co do rozrzadu ja mialem wymieniany jakies 15 tysięcy km temu - nie kosztowało to 2000
    Znam mechaników - speców od alf, którzy tak nie zdzierają z człowieka.

operatortokarki
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał as
    najlepsze jest to ze nie mogli sobie chyba poradzic z kontrolka ABS bo widze ze migala to wzieli i go wyjeli bo zostaly mi tylko same kable nic babce nie mowiac bo sie zapierala przy sprzedarzy ze ABS jest napewno naprawiony.
    A nie trzeba było przejechać się i udowodnić "miłej pani" że jest inaczej.

Co do piszczących pasków zrób to co pisałem wcześniej tj. 27.01.2008
    No co do przejachania sie to juz raczej nie bylo mowy bo to ponad 150km nie mialem nr tel a na email nikt nie odpisywal...a pani sprzedala poniewaz chciala do meza do niemiec sie przeprowadzic i juz miala nowy samochod Rav4 ;-) wiec moglbym chyba klamke pocalowac;-D...no z tym paskiem cosik pokminie a tak off topic to jakie macie oponki zalozone w swoich alfkach?? bo wlasnie jestem w trakcie zakupow nowych na lato i nie wiem co czy wielosezonowe jakies czy moze letnie??

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jastrzębie Zdrój
    Auto
    była AR 146 1.6 TS 99r, jest Lancia Lybra 1.8

Domyślnie

ja mam Pirelli P5000 letnie
    Zaraziłem się wirusem alfa

Użytkownik Rowerzysta Avatar r0bertos
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm 105KM Bianco Ghiaccio

Domyślnie

witam

mi cos piszczy przez chwile gdy uruchomie silnik(zazwyczaj rano lub po dluzszym postoju) lub gdy jade na zimnym silniku na niskich obrotach, przez chwile popiszczy i przestaje.
    natomiast gdy silnik jest rozgrzany ten problem nie wystepuje. co to moze byc ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Jak dodajesz gazu "piszczenie" zwiększa częstotliwość? Może to pasek od alternatora?
    FORZA ITALIA !