Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: Duża kałuża i niestety Alfa zgasła... :(

pafcio
    Gość

Unhappy Duża kałuża i niestety Alfa zgasła... :(

Witam. Niestety stało się coś czego się obawiają wszyscy po ulewach... Musiałem jechać w nocy w deszczu, nie miałem wyjścia, przejeżdżałem przez dużą kałużę, głębokość trochę powyżej wysokości opony. Jadąc na pierwszym biegu, niestety w pewnym momencie dałem za mało gazu i Alfa zgasła przez opór jaki stawiała woda, próbowałem uruchomić kilka razy i zapalają się normalnie wskaźniki ale słychać że rozrusznik nie kręci. Podejrzewam że nawet gdybym dojechał do domu to pewnie już bym nie odpalił też. Zepchnąłem na parking, to było tej nocy, dziś już kałuży nie ma ale auto niestety tak samo, cisza. Nie mam doświadczeń z zalanymi autami, wygląda to na elektrykę. Silnik aż do zgaśnięcia działał normalnie jeśli chodzi o dźwięki i moc. Auto ma osłonę pod silnikiem z tworzywa, kupioną kilka miesięcy temu ale niestety w takim przypadku nie pomogła. Wskaźniki działają prawidłowo. Na pewno trzeba auto zabrać bo obawiam się próbować uruchamiać. Mam jeszcze pytanie, jak bezpiecznie ją teraz holować, jeszcze nie przyglądałem się w którym miejscu dokładnie zaczepić linkę holowniczą bo zaczep z przodu jest chyba schowany? Proszę o porady od czego zacząć sprawdzanie, czy to zalany rozrusznik czy coś więcej, jak i co sprawdzić, co zrobić, co trzeba czyścić oraz czy jest szansa na uratowanie auta? I jeszcze jedno pytanie, wyjeżdżam teraz na urlop na tydzień, czy dobrym pomysłem będzie zostawić auto w otwartym garażu z podniesioną maską i odłączonym akumulatorem na ten tydzień jak radzi kolega a później działać licząc na to że do tej pory wyschnie, druga jego podpowiedź to taka że po prostu zalało rozrusznik, możliwe?
    Ostatnio edytowane przez pafcio ; 08-08-2011 o 06:39

nymo
    Gość

Domyślnie

ja bym schował do garażu i czekał aż wyschnie.kontrolki nie przygasają?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

miejsce na "ucho" do holowania jest pod zaślepką w zderzaku
    ucho powinno być przy kole zapasowym w bagażniku

co do samego zalania :
    jtd zalać chyba nie tak łatwo ( i to w kałuży głębokości wysokości opony. wczoraj my przez głębsze jechali we trzy jtd i nic się nie działo )
    , ja myłem karcherem bezpośrednio na silnik i po myciu po prostu odpalałem i jechałem

chyba też bym zrobił jak wyżej - wstawił niech wyschnie i potem dopiero szukał

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Obym się mylił, ale jeśli silnik zassał wodę z tej kałuży to masz pogięte korbowody i silnik do remontu.
    Niestety, nasze alfy mają nisko umiejscowiony wlot powietrza i łatwo o takie nieszczęście.

Greku21
    Gość

Domyślnie

Ja wczoraj zrobiłem bardzo podobnie tylko że stanąłem w środku takiej kałuży i musiałem wypychać. Boję się, że przez ten cholerny filtr, silnik zaciągnął wodę i będę musiał go remontować... Jedyna nadzieja, że może uda mi się przedmuchać dzisiaj świecę i mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Nie wiem co konstruktor alfy miał z głową projektując filtr powietrza prawie na ziemi... Jedna mała nieszczelność i wystarczy malutki deszcz żeby zniszczyć silnik.

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

Dolot do filtra jest dość wysoko tak więc nie sądzę żeby silnik zassał taką ilość wody z kałuży, żeby korbowody się pogięły. Zapewne coś z elektryką lub elektroniką. Jak przekręcisz kluczyk i zgasną Ci kontrolki to marchewa się nie świeci?

Greku21
    Gość

Domyślnie

Nie, nic się pod tym względem nie zmieniło po zalaniu i wygląda na to, że elektryka jest sprawna. Dlatego tak mnie martwi ten ślinik. Rozrusznik wydaje z siebie pstryknięcie i na tym się kończy, jak by nie miał siły zakręcić. Chociaż wciąż mam nadzieję, że to jakaś głupota typu rozrusznik albo jakieś zwarcie, i nie będę musiał remontować silnika.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Po takim czyms to sie silnika nie uruchamia aż do usuniecia ewentualnej wody z cylindrów. Jeżeli wszystko jest ok (trzeba miec szczescie) to zostaje wysuszyc dolot no i naturalnie wymienic filtr powietrza. Wykrec swiece, rozbierz dolot i dopiero w tedy sie zobaczy.

romeo145
    Gość

Domyślnie

Kolego pafcio, twój znajomy dobrze ci radzi, zostaw auto w garażu odłącz aku. i podnieś maskę.
    Sprawdź jak wygląda filtr powietrza jeżeli jest suchy, a taki raczej będzie to silnik nie zaciągnął wody.
    To, że rozrusznik nie kręci (słychać stukania tzn. że bendiks działa) popukaj w niego w korpus samego rozrusznika zawiesiły się szczotki i dostała się wilgoć.
    Powodzenia

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio