Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: [33] Po odpaleniu chodzi źle,po 2km chodzi dobrze

Łysy
    Gość

Domyślnie [33] Po odpaleniu chodzi źle,po 2km chodzi dobrze

Odpalam sprzecika, na zimno chodzi okej. Pierwsze odpalenie i w zasadzie jest normalnie. W miare rozgrzewania zaczyna chodzić źle, jakby brakowało paliwa, dusi sie strzela w filtr itd. Po jakichś 2 km wszystko (nagle) wraca do normy. Później gdy silnik jest już rozgrzany po każdym odpaleniu 2 km chodzi kulawo, po ok 2km dobrze. Powoduje to nawet 1sekundowe wyłączenie zapłonu. A i jeszcze, w chwilach niedomagania jak sie wciska gaz to wkreca sie normalnie, a jak troche wcisnie i trzyma obroty to zaraz spadają o jakieś od1000 do2000 na wyższych, Ki czort????? silnik 1.4 na Magneti marelli

luciano
    Gość

Domyślnie Re: Po odpaleniu chodzi źle,po 2km chodzi dobrze

Cytat Napisał Łysy
    Odpalam sprzecika, na zimno chodzi okej. Pierwsze odpalenie i w zasadzie jest normalnie. W miare rozgrzewania zaczyna chodzić źle, jakby brakowało paliwa, dusi sie strzela w filtr itd. Po jakichś 2 km wszystko (nagle) wraca do normy. Później gdy silnik jest już rozgrzany po każdym odpaleniu 2 km chodzi kulawo, po ok 2km dobrze. Powoduje to nawet 1sekundowe wyłączenie zapłonu. A i jeszcze, w chwilach niedomagania jak sie wciska gaz to wkreca sie normalnie, a jak troche wcisnie i trzyma obroty to zaraz spadają o jakieś od1000 do2000 na wyższych, Ki czort????? silnik 1.4 na Magneti marelli
    Masz w niej LPG? Jak nie to prawdopodobnie sonda jest do wymiany. Za nim coś wymienisz zrób reset komputera (odłącz klemę od akumulatora na 10 do 15 minut). Dodatkowo dodaj dodatek do paliwa do usuwania wody z układu zasilania (STP niebieska butelka).

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

czujnik nagrzewania silnika jest uszkodzony moim zdaniem taki niebieski wkrecony w kanale wodnym odłacz go i sprawdz czy tez tak bedzie

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

Pzy jakich temperaturach to sie dzieje??Moze to być czujnik PTC bądz podciśnieniowy( krótko mówiąc ssanie).

Łysy
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał luciano
    Masz w niej LPG? Jak nie to prawdopodobnie sonda jest do wymiany. Za nim coś wymienisz zrób reset komputera (odłącz klemę od akumulatora na 10 do 15 minut). Dodatkowo dodaj dodatek do paliwa do usuwania wody z układu zasilania (STP niebieska butelka).
    nie mam lpg, sonda jest nowa i sprawowała sie okej do tej pory, Restart komputera robiłem.

Cytat Napisał Strzala_1
    czujnik nagrzewania silnika jest uszkodzony moim zdaniem taki niebieski wkrecony w kanale wodnym odłacz go i sprawdz czy tez tak bedzie
    prosze o konkretniejsza lokalizacje, tylko jako punkt odniesienia prosze obrać silnik a nie samochód (silnik nie siedzi w alfie a w innym samochodzie i to do tego z tyłu )

Cytat Napisał qdlacz007
    Pzy jakich temperaturach to sie dzieje??Moze to być czujnik PTC bądz podciśnieniowy( krótko mówiąc ssanie).
    podobnie prosze o lokalizacje czujnika. Dzieje sie w temeraturach każdych i to identycznie

Dopowiem tylko ze problem wystepuje od kad włożyłem silnik po wymianie wału i panewek, wczesniej chodził jak ta lala. Wiec problemu upatrywał bym w niepodłączonym jakimś czujniku. Prosze o dokładne tłumaczenia bo z elektroniką jestem na bakier (a ona ze mną)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

Czujnik PTC znajduje się na dolocie między filtrem a pzepustnica, a czujnik podciśnienia na pzegrodzie silnika obok filra powietza ( to takie czarne cos z węzykiem podciśnienia i kablami).PTC bardzo prosto mozna sprawdzić suszarką do włosów a podciśnienia tzeba się w piąc w silniku chyba że masz czym zassać 8)

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

niebieski czujnik na lewej stronie pod przepustnicami

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

W 1.4 jest jedna pzepustnica Chodzi ci o czujnik temperatury cieczy chłodzącej??

Łysy
    Gość

Domyślnie

hm, gdze ten czujnik jest bo ostatni tak zadko jeździłem (a jak juz to na trasie wiec nie przeszkadzało) ze nie zrobiłem tego do tej pory.

Strzala_1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Łysy
    hm, gdze ten czujnik jest bo ostatni tak zadko jeździłem (a jak juz to na trasie wiec nie przeszkadzało) ze nie zrobiłem tego do tej pory.
    poszukaj niebieskiego czujnika dwu pinowego, nie pamietam w którym miejscu jest on w 1.4
    Jak nie znajdzies to jutro skocze do grazu i sprawdze w imolce gdzie on jest umiejscowiony