Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Temat: [147] Problemy z biegami/manualna skrzynia biegów

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Frontera Sport + AR 147 1.6 120km

Domyślnie

Cytat Napisał wojtas_aw Zobacz post
    Ja podepnę się pod temat, ponieważ wczoraj objawił mi się problem ze skrzynią, a mianowicie nie mogłem włączyć 4-tego biegu. Na trasie 160 kilometrów zdarzyło mi się to 2 razy, musiałem użyć siły, żeby ten bieg włączyć; po jakimś czasie problem znikał ( reszta biegów chodziła normalnie ). Jak jechałem z powrotem też 160 kilometrów wszystko było ok. Najlepsze jest to, że do domu mam 500 kilometrów i trochę się obawiam co to będzie.Macie może jakieś pomysły jaka może być przyczyna, dodam, że pomagało zatrzymanie się na poboczu i przy wyłączonym silniku, włączanie wszystkich biegów.
    Ja tam Cię martwić nie chcę ale u mnie okresowy brak możliwości włożenia 4-tego biegu spowodował rozbiórkę całej skrzyni i wymianę zespołu czwartego biegu

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar wojtas_aw
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    AR147 1.6 105KM Distinc.3D

Domyślnie

Cytat Napisał samhain Zobacz post
    Ja tam Cię martwić nie chcę ale u mnie okresowy brak możliwości włożenia 4-tego biegu spowodował rozbiórkę całej skrzyni i wymianę zespołu czwartego biegu
    Dzięki za info. Możesz mi napisać ile to Cię to kosztowało i gdzię kupowałeś części.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Frontera Sport + AR 147 1.6 120km

Domyślnie

Około 1400 pln Części kupował sam mechanik.

jaro2804
    Gość

Domyślnie

Podepnę się pod temat,całkiem niedawno miałem regulowane cięgna bo drążek latał i trzeba było szukać trzeciego biegu no i lubił sobie zgrzytnąć,lecz po paru dniach i z dnia na dzień zaczął wyskakiwać trzeci bieg w kleszcza się(czasami lekko zgrzytnie) ale przy dodaniu gazu natychmiast wyskakuje,więc pojechałem do mechanika że od czasu jak regulował i smarował cięgna zaczął wyskakiwać trzeci bieg z dnia na dzień szybciej ,mechanik stwierdził ze to zębatki w skrzyni i trzeba je wymienic same czesci 800 zł plus robocizna to mówi ze nie warto tylko radzi mi kupić skrzynie używkę,no i tu rodzi się pytanie czy diagnoza została postawiona poprawnie i czy rzeczywiście taniej będzie kupić skrzynie,proszę o podpowiedz bo już rozglądam sie za skrzynia a nie jestem pewien czy dobrze robię.

jaro2804
    Gość

Domyślnie

Raczej temat pilny ,jeśli miał ktoś taki problem lub wie co zrobić to proszę o podpowiedz

jaro2804
    Gość

Domyślnie

to choć niech mi ktoś powie czy 2,0 i 1,6 jest ta sama skrzynia???

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar -Marco-
    Mieszka w
    STA
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 2001 115KM

Domyślnie

A ja mam takie pytanie, gdyż ciężko wchodzi 1 i wsteczny. Dzisiaj wymieniłem olej i jest ciut lepiej ale nie to. Zauważyłem ,że jak autko powolutku się kula to bez problemu, albo jak przytrzymam dłużej sprzęgło. Ale gdy postoje np na światłach i chce wrzucić 1 odrazu po naciśnięciu sprzęgła to bardzo ciężko wchodzi i muszę albo najpierw wrzucić 3 lub 2 a później 1 - wtedy wejdzie ok...macie jakieś pomysły?
    Wymieniłem olej, bo myślałem, że to dlatego...no ale chyba nie bardzo...

Użytkownik Rowerzysta Avatar luki158
    Mieszka w
    Radlin
    Auto
    147

Domyślnie

Mi też drążek lata na boki, powiedzcie mi co tam jest do wymiany ? Jest jakiś zestaw naprawczy ?

Gulden
    Gość

Domyślnie Problem ze wsteczny biegiem

Witam. Mam problem ze wstecznym biegiem. Nie moge go wrzucic jakby go cos blokowalo. Czasami wchodzi bez problemu albo wlaczam 1 bieg a potem wsteczny. Reszta biegow jest ok.

mateo254
    Gość

Domyślnie

Mam ten sam problem ze wstecznym biegiem. Czasem nie chce wchodzić aczkolwiek teraz bardzo precyzyjnie, pewnie i mocno wrzucam wsteczny i raczej w 98% się udaje. Do tego drążek nie wraca na neutralną pozycje 0. Jaką stawiacie diagnozę? I ile to może kosztować?