Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Temat: rozwalony katalizator. Jakiś kompromis aby nie wsadzac nowego?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kynium
    Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto
    Alfa 166 3.0 '02 AT + Toyota Corolla Verso '04 na ropa + jakiś tam kombiaczek (Focus 1.6TDCI '05)

Domyślnie

Cytat Napisał yarecky Zobacz post
    ogolnie tlumik przelelowy to dosc prosta sprawa. masz w srodku rurke z dziurkami i material wygluszajcy. podejrzewam ze tlumienie tez zalezy od tych dziurek (ilosc, srednica itp) i maerialu wygluszajacego. dobre przelotowe i w miare ciche tlumiki podobno el-tec robi. jest jeszcze jedno rozwiazanie jezeli chodzi o cichy tlumik przelotowy. sa koncowe tlumiki tzw twinloop. wpisz sobie na allegro. polega to na tym ze masz jakby kocowy tlumik przelotowy podwojny. druga rura do okola zakreca i jeszcze raz przechodzi przez puche.
    na tego typu rozwiazaniu dzwiek jest ponoc zblizony do serii. W AR156 mialem wydech caly wydech przelotowy. Robilem go takiego goscia w krakowie ktory sie tym zajmuje.
    w srodku bylo wzglednie ale na zewnatrz robil dosc duzy halas (pierdzial) , wiec zalozylem po kilku miesiacach spowrotem jako koncowy seryjny. jest cichutko ale odnioslem wrazenie jakby go zmulilo. dodam jeszcze ze na tym przelocie jakis czas tez jezdzilem bez zwezki w dolocie + vpipa.
    Jeśli chodzi o twinloop to nie ma u mnie opcji. Końcowy mam ragazzon (dokładnie ten http://www.jtng.pl/pokaz_produkt.php?idprod=1105) i na 100% zostaje gdyż podoba mi sie jego brzmienie i wygląd. On standardowo ma trochę wiekszą średnicę niż std w 2.0 ale tak ma być. Na razie nie zmieniam średnicy rur w pozostałych elementach (kiedyś może zbuduję całość dopasowaną do szerokości tłumika, ale narazie zostają fabryczne rury). zależy mi na wywaleniu kata i utrzymaniu podobnego poziomu hałasu do tego co mam teraz. Albo pójdzie przerobiony tłumik od CF3 lub uniwersalny tłumik (tylko jaki będzie pasował???). Jest jeszcze opcja na przelocie, ale czy nie bedzie za głośno (tłumik plus kat pewnie mocno wyciszały spaliny).

Ponowię pytanie: czy ktoś pamięta jaka jest średnica rury w TS?
    pozdrawiam.
    Alfa Romeo 156 2.0TS '99 MOMO Nero 601- była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 manual '01 Blue Odyssey - była
    Lancia Phedra 2.0 JTD '05 Automatic - była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 automatic '02 nero vulcano - jest
    plus dwa jakieś wozidełka do szurania na ropę

Była jeszcze masa innych, mało znaczących samochodów.

Użytkownik Świeżak Avatar yarecky
    Mieszka w
    krakow wieliczka bochnia
    Auto
    AR145 1.6 boxer:), AR145 1.7 16V boxer:)

Domyślnie

Cytat Napisał Kynium Zobacz post
    Jeśli chodzi o twinloop to nie ma u mnie opcji. Końcowy mam ragazzon (dokładnie ten http://www.jtng.pl/pokaz_produkt.php?idprod=1105) i na 100% zostaje gdyż podoba mi sie jego brzmienie i wygląd. On standardowo ma trochę wiekszą średnicę niż std w 2.0 ale tak ma być. Na razie nie zmieniam średnicy rur w pozostałych elementach (kiedyś może zbuduję całość dopasowaną do szerokości tłumika, ale narazie zostają fabryczne rury). zależy mi na wywaleniu kata i utrzymaniu podobnego poziomu hałasu do tego co mam teraz. Albo pójdzie przerobiony tłumik od CF3 lub uniwersalny tłumik (tylko jaki będzie pasował???). Jest jeszcze opcja na przelocie, ale czy nie bedzie za głośno (tłumik plus kat pewnie mocno wyciszały spaliny).

Ponowię pytanie: czy ktoś pamięta jaka jest średnica rury w TS?
    pozdrawiam.
    a ten ragazon jest glosny czy cichy? mi sie wydaje ze bez kata moze byc porownywalnie jak jest, zwlaszcza jesli dasz srodkowy. tam jest troche miejsca zeby cos spasowac . teoretycznie im dluzszy tym skuteczniejszy... albo tak jak ci wczensije pisalem upchac dwa tlumiki. w sumie bedziesz mial trzy

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kynium
    Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto
    Alfa 166 3.0 '02 AT + Toyota Corolla Verso '04 na ropa + jakiś tam kombiaczek (Focus 1.6TDCI '05)

Domyślnie

Cytat Napisał yarecky Zobacz post
    a ten ragazon jest glosny czy cichy? mi sie wydaje ze bez kata moze byc porownywalnie jak jest, zwlaszcza jesli dasz srodkowy. tam jest troche miejsca zeby cos spasowac . teoretycznie im dluzszy tym skuteczniejszy... albo tak jak ci wczensije pisalem upchac dwa tlumiki. w sumie bedziesz mial trzy
    Ten ragazzon w połączeniu z seryjnym wydechem jest przyjemny, soczysty i basowy, ale dość cichy (oczywiście trochę głośniejszy od serii). Jednak słyszałem podobnego ragazzona, jednak z podwójną końcówką z elementami ragazzona od kolektora do końca i był... delikatnie mówiąc głośny. Brzmiał super, ale głośno. Włącznie ze strzałami wydechu przy schodzeniu na jałowy. A nie na tym mi zależy. Co do długości to zaryzykowałbym takie coś http://allegro.pl/awg-cobra-tłumik-p...753679562.html lub takie http://allegro.pl/tlumik-przelotowy-...744332405.html jednak bez chodzenia pod auto chyba się nie obejdzie gdyż nie pamiętam wymiarów oryginału (długość i średnica).
    Alfa Romeo 156 2.0TS '99 MOMO Nero 601- była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 manual '01 Blue Odyssey - była
    Lancia Phedra 2.0 JTD '05 Automatic - była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 automatic '02 nero vulcano - jest
    plus dwa jakieś wozidełka do szurania na ropę

Była jeszcze masa innych, mało znaczących samochodów.

Użytkownik Świeżak Avatar yarecky
    Mieszka w
    krakow wieliczka bochnia
    Auto
    AR145 1.6 boxer:), AR145 1.7 16V boxer:)

Domyślnie

Cytat Napisał Kynium Zobacz post
    Ten ragazzon w połączeniu z seryjnym wydechem jest przyjemny, soczysty i basowy, ale dość cichy (oczywiście trochę głośniejszy od serii). Jednak słyszałem podobnego ragazzona, jednak z podwójną końcówką z elementami ragazzona od kolektora do końca i był... delikatnie mówiąc głośny. Brzmiał super, ale głośno. Włącznie ze strzałami wydechu przy schodzeniu na jałowy. A nie na tym mi zależy. Co do długości to zaryzykowałbym takie coś http://allegro.pl/awg-cobra-tłumik-p...753679562.html lub takie http://allegro.pl/tlumik-przelotowy-...744332405.html jednak bez chodzenia pod auto chyba się nie obejdzie gdyż nie pamiętam wymiarów oryginału (długość i średnica).
    wiec zaryzykuj... zobaczysz jaki efekt. mysle ze bedzie podobnie jak masz (dzwiekowo) . jak zalozysz cos tam w miejsce srodkowego to fajnie by bylo jakbys przeslal jakis link lub fotki ... bo jestem ciekaw jaki efekt efekt.
    ja tak wczesniej pisalem rozne opinie na podstawie wlasnych doswiadczen ale do wszystkiego nie mam prewnosci. ostanio wymienilem wydech przelotowy koncowy na seryjny i przy okazii tez zmienilem sonde lambda , do tego jeszcze do paliwa wlalem jakis srodek do czyszczenia wtryskow valvoline i w sumie niektore reakcje silnika jesli naklada sie kilka zmian to czasem do konca doklandnmie niewiadomo co ma wplyw. jak wlalem ten srodek do baku na czyszczenie wtryskow to przez jakis czas obroty mi swirowaly . teraz mam wrazenie jakby silnik lepiej pracowal , lepsza kultura. .. podejrzewam ze to ten srodek do paliwa valvoline. ... ale przy okazii zmienialem sonde i i zalozylem koncowy tlumik serie.. ... spalanie ostanie mi wyszlo 12l (po okolicy, krotkie trasy)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar goffer2
    Mieszka w
    Chorzów- SH
    Auto
    156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Odkopie trochę, co najlepiej wstawić zamiast kąta w 2.5 V6 rok 2000. Brzeczy, wczoraj już nawet chyba coś z niego wypadło a dziś to chyba się przytkał, bo zamula strasznego złapał, mam środkowy tłumik sporych rozmiarów, czy będzie to miało ręce i nogi, czy kombinować z czym innym, dobrze by było jak pierwsza opcja miałaby sens bo się ostatnio kompletnie splukalem...