Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: [166]Z amocno napięty pasek rozrządu

aress
    Gość

Domyślnie [166]Zamocno napięty pasek rozrządu

Witam mam taki mały problem otóż po wymianie paska wszystko było w porządku, wymiana zrobiona według instrukcji. Problem w tym że gdy dzisiaj nie mając co robić postanowiłem przejrzeć sobie silnik okazało się ze wskaźnik naciągnięcia paska rozrządu jest pod wycięciem z czego wynika ze pasek jest za mocno naciągnięty ;/ i w tym miejscu się pytam jak to możliwe??. Czy możliwe jest to żeby pasek się jakimś cudem sam naciągnął mocniej ??Na wskaźnik na 100% był na równo wcześniej a teraz jest pod wycieciem
    Kolejne pytanie to co z tym fantem zrobić ?? Czy luzować napinacz ?? czy też lepiej tego nie robić??

Silnik to 2,5 V6 z 1999 roku

Zapomniałem dodać ze sprawdzałem na ciepłym silniku jutro sprawdzę na zimnym ale wydaje mi się ze to chyba nie powinno mieć wpływu na napięcie paska . Jak się mylę to mnie poprawcie
    Ostatnio edytowane przez aress ; 11-08-2011 o 19:37

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Dziwny przypadek, (sam się nie naciąga) może Kolega myli kierunki znacznika, sam po wymianie zaobserwowałem po pewnym czasie zmianę znacznika na rolce napinacza.
    Moim zdaniem nie ruszać, zajrzeć po pewnym czasie.
    Można skontrolować (oczywiście na blokadach) ustawienie wałków rozrządu ale to trochę roboty i jeśli silnik pracuje bez zastrzeżeń to zbędna robota.

aress
    Gość

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez tytułu.gif
Wyświetleń:	190
Rozmiar:	25.7 KB
ID:	31975

Raczej się nie mylę co do kierunku. Na tym rysunku pokazane jest jak ma być ustawiony napinacz prawidłowo. W moim przypadku jest tak jak czerwona strzałka.Z tego co mi powiedziano to za mocno naciągnięty pasek grozi zerwanie dlatego pytam co z tym fantem zrobić .

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Moim zdaniem możesz "popuścić" napinacz "dla świętego spokoju", nie powinno to wpłynąć na ustawienie faz rozrządu, gdyż one determinowane są rolkami sztywnymi kołami zębatymi rozrządu. U mnie było "za luźno" i podciągnąłem napinacz na znacznik, skontrolowałem fazy (na przedniej głowicy) - nie uległy najmniejszej zmianie.

aress
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz chyba tak zrobię. Raczej nie uśmiecha mi się zerwanie rozrządu przez za mocno napięty pasek .