Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Alfa 147, Śląsk

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Anamesh
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie Alfa 147, Śląsk

Witam
    Jestem bardzo poważnie zainteresowany zakupem tej Alfy http://moto.allegro.pl/piekna-alfa-r...768056525.html , byłem wczoraj na oględzinach, i chciałbym się podzielić spostrzeżeniam , i prosić o ewentualne rady. Pierwsze co, spora ilość rys na tylnej klapie i przy klamce od kierowcy (to akurat normalne - chyba w każdej alfie to było ? ) zaparowany prawy reflektor, i lewe nadkole było chyba nie do końca dobrze spasowane przy reflektorze. Samochód teoretycznie od 1 właściciela, wnętrze nie zdradza nic niezwykłego, jedynie drążek zmiany biegów jest nieco zdarty, lakier z bliska wydawał mi się nieco podejrzany, jakby matowy, jest komplet dokumentów z niemiec oraz komplet kluczyków , silnik po odpaleniu wydawał mi się nieco klekotać, ale było to dość ciche i ustało szybko, jak silnik się zagrzał to autko chodziło równo i cicho (nie wiem czy nie byłem przy odpaleniu nieco przewrażliwiony? ) wiem że nie do końca działa tylna wycieraczka, no i że klima jest teoretycznie tylko do nabicia bo nic nie chłodzi. Pan z komisu nie wyrażał żadnego sprzeciwu żeby samochód wziąść na warsztat czy pod czujnik lakieru. Co o tym sądzicie? proszę o ewentualne porady, czy warto wpakować pieniądze w dokładne prześwietlenie tego autka ? Ewentualnie co trzeba by w takim samochodzie na dzień dobry zrobić ? bo chciałem sobie zrobić wstępny kosztorys, na pewno wymiana rozrządu (rolki + pasek + pompa, nie wiem jak to jest z wariatorem ? cały czas doczytuje kolejne tematy) na pewno wymiana oleju i filtrów, no i wiadomo ubezpieczenie + rejestracja (czyli 500 zł tego śmiesznego podatku i 240 zł w wydziale komunikacji? ) nastawiłem się troszkę na te auto i chcę się jakoś uspokoić hehe, potrzebny jest jakiś głos rozsądku. Proszę o pomoc

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

klekot po odpaleniu - to faktycznie może być padnięty wariator
    w 2.0 TS w rozrządzie dochodzą ci dodatki ( ok 200zł jak się nie mylę )
    wstępny kosztorys nawet licząc po cenach z forum :
    rozrząd , wariat , pompa , oleje , filtry itp
    350, 200 bonus 2.0 , 400( forum , allegro na dzisiaj sporo ponad 500 ), 130 , 130 , 100
    robota - 350 wzwyż

co do kasy za prześwietlenie :
    kolega z laptopem , kablem i programem
    lakier - kolega z miernikiem

koszt - hmmmm
    jakiś browar ( + koszty dojazdu )

i jeszcze w Bytomiu masz TUR Bytom - calkiem dobry serwis - zadzwoń i zapytaj o koszt takiego przeglądu przed zakupem

i czy warto wydawać kasę na takie "przed" ?
    lepiej teraz wywalić 200-300 na spr niż 15.000 w złoma albo w coś co potrzebuje np 3500 dokładki
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 17-08-2011 o 08:29

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Miałem tu na myśli stację Alfy w Gliwicach, jest praktycznie 5 km od tego komisu, co do miernika - myślę czy kupić z allegro jakiś "długopis" i to może wystarczy na podstawowe oględziny, w rezerwie zostaje mi ok 2000 zł, plus ewentualnie coś co utarguję z tej ceny samochodu (bo przecież trzeba coś urwać na zrobienie klimy i tego silniczka z wycieraczki ) więc może 2500 będę miał i wątpię szczerze aby to starczyło na ogarnięcie wszystkiego :/ na razie jeszcze czekam aż się moje cudo (jakby nie patrzeć, też czerwone i włoskie UNO XD ) i wtedy biorę się ostro za sprawdzenie tej Alfy, rozumiem że jak coś mogę liczyć na pomoc bezpośrednią osób z forum w oględzinach itp ? oczywiście co najmniej za odpowiednią płynną walutę XD (żeby jakby co oblać , żeby się samochód nie psuł)

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

no wg mojej wiedzy możesz
    dzisiaj akurat mam z kamildg tourne ( 147 , 159 ) miernik dobry plus komp

ludzi w okolicy jest sporo - na pewno ktoś da radę pomóc
    p.s.
    do stacji czy serwisu w okolicy sprzedawcy to raczej bym nie jechał ( mógł się zawsze dogadać ------ tak jak ty możesz się dogadać dzień wcześniej że nawet jak będzie ok to mają gadać że coś tam jest nie tak co daje ci podstawy do zbijania ceny .. he he )

Użytkownik Romeo Avatar dadasiek
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    :-)

Domyślnie

napisz kiedy chcesz oglądać tę alfę, może zabiorę się z Tobą.

chcesz jechać do Ganinexu w Gliwicach na przegląd przedzakupowy ?

pozdrawiam,
    Adam

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

ooo
    i już jes jedyn pomagier

godom ci chopie - ekipa Śląsko/Zagłębiowska jest spora i zawsze kogoś się znajdzie

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Właśnie widzę hehe i baardzo mnie to cieszy na pewno się zgłoszę, ale to po sprzedaży Uno (która mam nadzieję będzie ekspresowa) , masz pewnie trochę racji z tą stacją niedaleko komisu ( swoją drogą, takdadasiek o tej stacji mówiłem,a czemu pytasz? masz tam znajomości?) z TUR Bytom może być problem, o tyle o ile ja mam tam blisko (mieszkam dosłownie 10 minut pieszo od tej stacji) o tyle nie wiem czy zgodzi się na to pan z komisu, samochód nie jest na polskich blachach, więc nie wiem jak miałoby się to odbyć ? chyba że ktoś ma jakieś ciekawe pomysły ?

Użytkownik Romeo Avatar dadasiek
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    :-)

Domyślnie

Cytat Napisał Anamesh Zobacz post
    Właśnie widzę hehe i baardzo mnie to cieszy na pewno się zgłoszę, ale to po sprzedaży Uno (która mam nadzieję będzie ekspresowa) , masz pewnie trochę racji z tą stacją niedaleko komisu ( swoją drogą, takdadasiek o tej stacji mówiłem,a czemu pytasz? masz tam znajomości?) z TUR Bytom może być problem, o tyle o ile ja mam tam blisko (mieszkam dosłownie 10 minut pieszo od tej stacji) o tyle nie wiem czy zgodzi się na to pan z komisu, samochód nie jest na polskich blachach, więc nie wiem jak miałoby się to odbyć ? chyba że ktoś ma jakieś ciekawe pomysły ?
    byłem już tam na sprawdzeniu auta przed zakupem.
    Panowie z serwisu wyłapali kilka rzeczy do naprawy. dodatkowo dostajesz pliczek dokumentów z badań.
    mierzenie grubości lakieru z tego co pamiętam kosztuje dodatkowe 50 zł (pełne sprawdzenie około 250 zł). samo sprawdzenie auta trwa ok 2 godziny. jeśli się dobrze pogada z serwisantem to można by popatrzeć co i jak sprawdzają.
    przed kontrolą trzeba zadzwonić i umówić się na wizytę.

pozdrawiam,
    Adam
    Ostatnio edytowane przez dadasiek ; 17-08-2011 o 09:20

mike
    Gość

Domyślnie

Też znalazłem coś dla siebie w Gliwicach , zawsze unikam komisów i nigdy w nich nie kupowałem ale ta mi pasuje , jak ktoś pomocny , wynagrodzę
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-C20217646.html

Crash
    Gość

Domyślnie

Mike ja mogę z tobą pojechać