Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Złe a może dobre opinie o Alfa Romeo..?

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

adasco, a który to model VW i z jakim silnikiem, jak mniemam ukochany przez 99% polaków NIEMIECKI NIEZAWODNY DIESEL
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Pewnie 1.9 TDI z pompowtryskami (140KM, po chipie-150) Turbina zapycha się sadzą i robią sie jaja.

Co do samych Alf- nie jesteśmy niewolnikami własnych samochodów i jeden złodziejowy stres mamy mniej. Właściciele aut niemieckich ten stres mają, sami jednak napędzają koniunkturę tym, że większość z nich częsci kupuje na giełdach(bo to ta tzw. taniość części która się bierze właśnie z giełd) a na giełdach części w dużej mierze są z aut kradzionych. Dlatego jak ktoś mówi, że Alfa ma drogie części to tylko dlatego, że my na giełdach poprostu nie kupujemy i przez to nie ma zapotrzebowania na dziuplowanie Alf.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

Witam

Mysle ze fakt iz nie ma czesci do alf na rynku, dla zlodziei moze byc pozytywna informacja bo przeciez 80% kradzionych samochodow jest rozbierana wlasnie na czesci.

Faktycznie sam w swoim miescie zaobserwowalem ze najczesciej gina samochody niemieckie (w szegolnosci Passaty), bo sa raczej najpopularniejsze.

Co do samych alf to nieprzekladal bym ich tak bardzo nad inne marki samochodow, jestem fanem motoryzacji niezaleznie od tego z jakiej czesci swiata dana marka pochodzi.
    Mialem wiele samochodow drozszych i tanszych wszystkie kochalem i wkladam w nie mnustwo kasy, doprowadzalem do statu fabrycznego aby muc w pozniejszym terminie co ulepszyc lub przerobic (nieznacznie).
    Uwazam ze kazdy samochod ma wady i zalety, niepoznalem i niejezdzilem autkiem ktore posiadalo by tylko zalety i napewno nie jest to alfa.

Niemieckie silniki sa faktycznie wytrzymale (sprawdzone na wlasnej skorze) jake sa silniki alfy nie wiem bo przejechalem ok 12tys dopiero.

Dla mnie Alfa jest pieknym samochodem ale moja lista pieknych samochodow nie zamyka sie na marce Alfa Romeo.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MaxiBB
    Witam

Mysle ze fakt iz nie ma czesci do alf na rynku, dla zlodziei moze byc pozytywna informacja bo przeciez 80% kradzionych samochodow jest rozbierana wlasnie na czesci.
    Ale najpierw musi byc zapewniony zbyt. Bo z kradzioną częścią nie będziesz bawić się rok. Po drugie gdyby była by to taka pozytywna wiadomość to wszystkie rzadko spotykane auta kradzione były by na części.

Cytat Napisał MaxiBB
    Niemieckie silniki sa faktycznie wytrzymale (sprawdzone na wlasnej skorze) jake sa silniki alfy nie wiem bo przejechalem ok 12tys dopiero.
    Zależy jak na to patrzeć. Golf mojej matki ma 158 tys udukomentowanego przebiegu, osobiście go sprowadzałem z Niemiec i ma głowicę po regeneracji. Wszystko zależy od eksploatacji samochodu. Alfa Romeo 164 która opylam ma spokojnie ponad 300 tys bez remontu głównego, a silnik chodzi całkiem ładnie, więc we Włoszech też źle z silnikami nie jest.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    Zależy jak na to patrzeć. Golf mojej matki ma 158 tys udukomentowanego przebiegu, osobiście go sprowadzałem z Niemiec i ma głowicę po regeneracji. Wszystko zależy od eksploatacji samochodu. Alfa Romeo 164 która opylam ma spokojnie ponad 300 tys bez remontu głównego, a silnik chodzi całkiem ładnie, więc we Włoszech też źle z silnikami nie jest.
    Nigdy nie powiedzialem ze wloskie silniki sa zle...

Co do kradziezy samochodow nietypowych to moja opinia byla oparta o fakt jakim byla proba kradziezy mojego vw corrado jakies 2 lata temu, nic wiecj o zlodziejskich poczynaniach nie moge powiedziec bo nie uprawiam tego sportu i potepiam wszelkie dzialania zlodziejskie

Najwazniejsze jest dbac o samochod i zeby porownac wytrzymalosc silnikow trzeba by bylo urzywac dwuch na raz i z jednakowa intensywnoscia.

Jezeli chlopaki mowicie ze nie chca krasc Alf to cieszy mnie to bardzo bo ze swoja jestem juz troche zwiazany i nie wiem jakbym to zniosl .

Pozdrawiam

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Popyt rodzi podaż, takie jest moje zdanie. Możecie to dopasować do jakiej marki chcecie i będzie pasowało. Im więcej samochodów typu A na rynku tym więcej ludzi potrzebuje do nich częsci a co za tym idzie, tym więcej takich ginie.
    Proste i logiczne.
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Czyli jak popularność 156ki będzie się utrzymywać to za kilka lat może sie okazać, że i nią zanczą interesować się złodzieje. We Wroclawiu 156 jest całkiem sporo.

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

No i oczywiście jeśli ich właściciele będą woleli kupować tanie części niewiadomego pochodzenia, to niewątpliwie złodzieje zaczną się interesować. Wszystko zależy od ludzi. Ja osobiście wszystkie części jakie musiałem kupić, kupiłem w sklepie, przynajmniej wiem że są nowe. Oczywiście w ASO jest drogo ale są też sklepy które sprzedają nowe części po niższych cenach, trzeba tylko poszukać. A jak ktoś woli kupić na giełdzie albo z jakiegoś niepewnego źródła, to niech nie będzie zaskoczony jak jego autko kiedyś też zostanie rozłożone na części bez jego wiedzy i zgody, bo ktoś inny będzie potrzebował jego lampy, szyby, koła, rozrusznika itd. za parę złotych.

Ale mi się rozpisało.
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW