Witam
Dzisiaj się okazało że padła mi uszczelka pod głowicą . Jakie mogą być tego koszty i co trzeba wymienić przy okazji tej roboty??
Witam
Dzisiaj się okazało że padła mi uszczelka pod głowicą . Jakie mogą być tego koszty i co trzeba wymienić przy okazji tej roboty??
Robocizna ok. 500 zł + koszty części.
Warto przy okazji rozważyć wymianę rozrządu wraz z pompą płynu.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 17-08-2011 o 17:56
A ogólnie robota ciężka??? Dało by rade samemu ??
ja za robociznę wraz z częściami zapłaciłem 650zł. Co prawda wymieniałem w 1.9JTD. Dziś żałuje że robiłem to u tego mechanika gdyż po wymianie tej uszczelki straciłem od groma mocy. Samochód ledwo buja się do 150 a jadąc lewym pasem po "siódemce" na światłach muszę szybko zmykać na prawy pas bo blokuje drogę, ot do rozpędzenia alfki do 100 ponownie muszę odczekać ładnych kilkanaście sekund. Do dziś nie wiem co z alfą jest nie tak w mojej okolicy nawet niema dobrego mechanika który byłby w stanie coś stwierdzić. Mało tego podobny przypadek w 156 ma mój znajomy który wymienił rozrząd. Po prostu alfa straciła moc. Może tu jest jakiś mechanik który mógłby mi coś poradzić? Przepraszam za off topic. Aha i podkreślam ze nie jest to wina przepływomierza. Silnik przed naprawa chodził z odpięta przeplywka i zbierał sie o niebo lepiej 170 osiągał bez żadnych oporów a i przyspieszenie dawało odczucie wgniatania w fotel co prawda to tylko skromne 105KM![]()
Przypuszczalnie mechanik nie miał zestawu do ustawiania rozrządu w jtd i zrobił to nieprawidłowo.
Jedź do warsztatu, gdzie mają pojecie o alfach i niech sprawdzą poprawność ustawienia rozrządu.
---------- Post added at 05:32 ---------- Previous post was at 05:29 ----------
Wszystko da radę samemu, tylko potem będą kłopoty z ustawieniem rozrządu, bo do tego trzeba mieć specjalny zestaw narzędzi.
Tak właśnie myślałem że z tym rozrządem może być jazda bo robota wydaje sie być prosta tylko zajmująca dużo czasu z tąd cena robocizny .
no rzut beretem nie jest ale ...
http://www.pablogarage.pl/?kontakt,6
http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=2023
I zaczyna się off top o mechanikach![]()
A mam takie pytanie może się stać coś od jazdy z taką uszczelką nie chodzi mi o jakieś niewiadomo jakie trasy tylko po prostu małe przeloty po 4 km dziennie . Bez stania w korkach itp . Jestem zmuszony czekać na wypłatę do 10 a nie dam rady dojeżdżać w inny sposób do pracy .
ja tez mam podejrzenia co do uszczelki u siebie i pytalem sie wczoraj w ASO o koszt to robocizna przy wymianie uszczelki + kompletny rozrzad, wariator przy okazji ~900 zł
900 za wszystko czy za samą robocizne bo jak za wszystko to jak na aso to nie jest źle mi krzyknął prywatny mechanik minimum 800zł