Strona 1 z 13 1234567891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 128

Temat: Problem z wyborem:]

Karola1984
    Gość

Domyślnie Problem z wyborem:]

Witam, szukam dla siebie Alfy 156,jestem zakochana w tych autach!!!Potrzebuje tylko porady jaki silnik powinnam wybrac , zastanawiam się nad 1.9jtd lub 2.0 z lpg?Doradźcie

---------- Post added at 14:15 ---------- Previous post was at 14:04 ----------

rok 1999 lub 2000r.

velpol
    Gość

Domyślnie

Powiem krótko bez zbędnych wywodów - JTD - ekonomiczny a jeśli zadbany to niezniszczalny.
    - 2,0 TS - najbardziej awaryjny i paliwożerny z serii TS. Spalanie gazu to średnio 12-14l przy normalnej jeździe.
    Wniosek wyciągnij sama choć jestem pewien, że koledzy przedstawią Ci więcej szczegółów na ten temat

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

1.8 TS lub 2.4 JTD

O gazie zapomnij
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Karola1984
    Gość

Domyślnie

a 1.8 z lpg?

---------- Post added at 15:13 ---------- Previous post was at 14:57 ----------

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-fab...C20279367.html
    a co myslicie o tej?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar richi102
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Ford Mondeo MK4 1.8 TDCI 2010

Domyślnie

Jeśli chcesz oszczędzac, a na to wygląda jak chcesz TSa z lpg to ja bym bardziej proponował JTD!
    Nie kupuj auta z już zainstalowanym gazem, można się naciąc.
    Przy wyboże benzyny to na co możesz liczyc to wariator do wymiany, termostat, przepływomierz, zawieszenie (dośc kosztowne), pewnie uszczelniacze zaworów i jeszcze coś się znajdzie. Przy tak leciwym aucie coś z tego na pewno będzie do wymiany.
    Wszyscy moi znajomi którzy mają TSy przez to przechodzili. Oczywiście mowa o wariatorze i uszczelniaczach. Reszta usterek występuje w JTD i Ts z tego co wiem.
    Ja bym szukał JTD.
    To tylko moje spostrzeżenia po ponad dwurocznym obcowaniu z tą marką z silnikami TS. O JTD wiem tylko z forum, ale jak poczytasz parę tematów to zauważysz że są to o wiele trwalsze jednostki napędowe.
    Pozdrawiam Rychu
    Ostatnio edytowane przez richi102 ; 18-08-2011 o 14:57

Karola1984
    Gość

Domyślnie

Dzieki wielkie za info

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wa-wa
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 16V 150KM SW

Domyślnie

wybierając JTD nie bedziesz woziła koła w bagażniku ja podobnie jak Ty zakochałem sie w 156 i ostatnio zakupiłem 1.9 JTD, ahhh ten zadziorny głos silnika... spalanie w mieście okolo 7l ale w trasie przy spokojnej jeździe to 5l, moim zdaniem jest dobrze.

Karola1984
    Gość

Domyślnie

Kurcze oglądałam tyle aut,jeżdzilam przez rok Toyota Rav 4 2005r lipa straszna ,a Alfa to kosmos mimo tego ze starsze autko ale sie zakochalam ostatnio przejechałam sie i to chyba był błąd,bo wszystkie samochody się chowają
    Nic mi się już nie podoba,moja córcia mowi "mamo ale fura"

Użytkownik Alfa i Omega Avatar bsq
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ~156sw~ 1,9jtd 2003r

Domyślnie

ja bym jeszcze proponowal zastanowic sie nad sportwagonem tym bardziej jezeli masz corke, ktora na pewno potrzebuje tez miejsce... no i jakby nie patrzec jest to najpiekniejsze kombi i jezeli myslisz o mniejszej awaryjnosci to raczej tylko jtd, a najlepiej 1,9jtd 16v ;]
    okresl tez budzet bedzie latwiej doradzic czy poszukac.

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał velpol Zobacz post
    2,0 TS - najbardziej awaryjny i paliwożerny z serii TS. Spalanie gazu to średnio 12-14l przy normalnej jeździe.....
    O...żesz, to nawet nie wiem czym jeżdżę....nie wiedziałem, że to najbardziej awaryjny silnik.
    Moja rada kup benzynowy silnik, a nie coś co brzmi jak maszyna rolnicza (też se poużywam), bez gazu, zobacz ile Ci spala i wtedy podejmiesz decyzję o założeniu gazowni (tak jak napisali koledzy wyżej, lepiej kupić bez gazu od nieznajomych). Ja na co dzień mieszczę się w 10 litrach benzyny, tyle że więcej po tzw. "trasie". Jeżeli decyzja o założeniu gazu zapadła w przedbiegach, to poszukaj 2,5 V6, zdecydowanie lepiej przyjmie gaz, nie będziesz wiedziała co to falowanie obrotów, 8 świec itd..
    Gdybym teraz miał kupować alfę, to tylko V-kę i pewnie by dostała gaz.
    Żarty, żartami odnośnie JTD (Jazda Tania Dynamiczna), złego słowa nie powiem, ale one też mają swoje mankamenty i trudniej znaleźć coś z małym przebiegiem....no i ten rechot, nie dla mnie. Poszukaj znajomych z alfami, pojedź na jakiś zlot, niech Ci się ktoś da chociaż kawałek przejechać, ja w ten sposób zdyskwalifikowałem diesla, ale podkreślam, to akurat moje tylko zdanie.
    Powodzenia w szukaniu.