Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Dym co to może być

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Mława
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS 99r 106kW

Domyślnie Dym co to może być

Witajcie ponownie tak jak w tytule mianowicie moja alfa już nie chodzi jak grzechotka.
    Teraz co było już wcześniej widoczne ma brak mocy do 2000obr na biegach 1,2,3 później idzie jak rakieta nie grzeje się ani nic mozna 190km/h lecieć bez problemów , problem jest przy dojeżdzaniu do skrzyzowan i wrzucaniu na luzwtedy falujeąobr w granicy 900/1500. Ale to może jakos obadam jak dojdzie mi kabel do diagnozoania(zobaczymy co wskóram)
    Dzis miałem dziwny przypadek i to mnie najbardziej przestraszyło
    Jechałem około 110km/h miałem przed soba 2 TIR-y więc z biegu 5 na 4 depnąłem gazu poszła jak rakieta ale jak zerknąłem w lusterko wsteczne to została kłęba dymu czarnego aż nic nie widziałem w tylnej szybie.
    Zatrzymałem samochód zerknąłem na silnik zero wycieku oleju,nie przegrzany. Więc postanowiłem powtórzyć manewr . Wjechałem na drogę i normalnie 1,2,3,4,5 rozpedziłem +/- do 115 i zmieniłem z biegu 5 na 4 -ke i gaz do oporu i nic nawet deka dymu za mna .Powtórzyłem to 3 razy i okiej zero dymu . Macie pomysł co mogło być przyczyna?
    Czy cos padło?
    Może trefne paliwo( Orl...)?
    A może co innego?
    Prosze o pomoc.Bo jej nie podaruje chcę by działała jak laleczka

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ExO
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 2.5 V6

Domyślnie

Co do mocy, i falowania obrotów przy wysprzęglaniu obstawiam przepływomierz.

Co do dymka nie wiem, stawiam, że dawno nie dostała po zaworach

qbis22
    Gość

Domyślnie

kiedyś była taka zasada, biały dym bierze olej, czarny dym za dużo paliwa i niepełne spalanie, ale co u Ciebie może być przyczyną trudno powiedzieć, może po prostu zassał za dużo, lambda nie skorygowała bo nie zdążyła, taka moja hipoteza, może błędna, ale staram się pomóc

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Mława
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS 99r 106kW

Domyślnie

Poprzedni własciciel mówił ze zmienił przepływomierz, mam stary( ma inne nr niż nowy i troche inny wygląd na starym jest chyba duża literka R a na nowym H nie wiem czy ma to jakies znaczenie) , krokowiec też zmienił ,też mam stary ale widze ze niby ten nowy był rozbierany(urwane zaczepy)
    co do dymu to może i racja bo jak nia depnąłem i zobaczyłem ten dym to aż tył przysiadł takiej mocy dostała jak nigdy tak jak by osad czarny z dymem wystrzeliło.
    Zamowiłem kabelek do diagnostyki tak ze jeszcze zrobię adaptacje krokowaca i reset parametrów jak mi wytłumaczycie jak nie to bede szukał:-) bo wyczytałem że trzeba to zrobić po wymianach.

aha mój silniczek krokowy wygląda tak http://allegro.pl/alfa-romeo-156-sil...765497697.html
    a czytam i do 1.8 jest taki ktos ma na sprzedaż http://allegro.pl/alfa-romeo-156-sil...740333739.html

czy to jest jakaś różnica w ich wyglądzie i pracy?
    Ostatnio edytowane przez pakiet10000 ; 24-08-2011 o 22:27

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia