zender w tym aucie jest jak najbardziej na miejscu![]()
zender w tym aucie jest jak najbardziej na miejscu![]()
Ze 164 trudno się wyleczyć
ja jak alfe sprzedam czy wstawie do stodoly to zendera nie oddam ... moze sie doczekam Q4 lub QV
1. 164 TS biała ..była .2. 164 TS LPG zielona ..była.. 3. 164 TS niebieska ..jest ale na części,, 4. 164 TS czarna *była .5 164 2.0 V6 TURBO lpg bordo JEST
Kawał dobrej roboty. Czekam na efekt końcowy. I oczywiście niech zostanie w orginale. Gdy już skończysz będzie trudno koło Ciebie stanąć. Takie projekty dodają mi zapału do pracy, chociaż zdaję sobie sprawę jak dużo pracy i czasu należy w nie włożyć. Pzdr.
Fajnie, że się tak konkretnie zabrałeś za remont Q4, bo wyjdzie z tego świetny samochód, tylko zachowaj go w oryginale. Co do olejów do tego samochodu to dzisiaj sam z ciekawości sprawdzałem co i jak, bo tez będę chciał powymieniać. Na stronie Valvoline lub Millersa jak wejdziesz w zakładkę dobierz olej to zrobi ci wykaz wszystkiego co będzie potrzebne. Więc tak w Q4 poza olejem silnikowym potrzebny jest olej do mechanizmu różnicowego z tyłu (1,1l), przekładni manualnej z mechanizmem różnicowym z przodu oraz skrzyni rozdzielczej (0,35l) - tutaj stosujemy przekładniowy olej hipoidalny spełniający aprobaty API GL4 lub GL5, przy czym zarówno Valvoline jak i Millers zalecał do mechanizmu różnicowego z tyłu olej wyższej jakości GL5 np. Valvoline HP GL-5 80w90, a do przekładni manualnej i skrzynki rozdzielczej wystarczy GL4 80w90. W Q4 jest potrzebny jeszcze olej do napędu Viscomatic. Dolewamy go w 2 miejscach - przy sprzęgle łączącym Viscomatic (0,11l) i do przekładni epicykloidalnej, która jest nieco dalej (0,56l) - tutaj nalewamy olejami typu ATF (jak do skrzyń automatycznych). Ostatni płyn to oczywiście do wspomagania, który napędza również siłownik Viscomatic.
Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik
dlatego właśnie nie zdecydowałem się na Q4) Podziwiam
![]()
wielkie dzięki
koledzy mam ptyanie z jakiej alfy pasują czujniki abs
zapewne z kazdej V6 :-) piasty sa takie same...
a ja jestem ciekawy ile kosztuje np. rozrząd do Q4 (komplet pasek, napinacz, pompa wody...)..???
Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38
Rozrząd do Q4 kosztuje tyle co do każdej 164 24v. Nie są to kosmiczne pieniądze, jak dobrze pamiętam, dobrą pompę kupisz za ok 250, pasek 100, napinacz 350, rolki po 100. Można przeżyć. Ceny do Q4 są kosmiczne dopiero jeśli chodzi o amortyzatory, skrzynię biegów, tylny most, no i układ wydechowy.